Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Lisans Programları

Turizm Fakültesi - Gastronomi ve Mutfak Sanatları - Gastronomi ve Mutfak Sanatları



Program Tanımları
Kuruluş
Kazanılan Derece
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Program Profili
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Üst Derece Programlarına Geçiş
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Mezuniyet Koşulları
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
-
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Bölüm Olanakları

Program Çıktıları
1Yemeği ve pişirme işlemini bir sanat olarak benimser; yiyeceklerin görsel sunumunun tasarlanması ve görsel olarak belgelenmesi konusunda yetkinlik sahibidir.
2Turizm alanı hakkında bilgi sahibidir, özellikle gastronomi ve mutfak sanatlarında uzmanlaşmıştır.
3Gastronomi ve mutfak sanatları kapsamında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasını tasarlar ve işletir.
4Gıda ve yemekleri tarih, coğrafya, kültür ve beslenme bilimleri çerçevesinde değerlendirir.
5Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramlar, teknikler ve yenilikler ile ürün bilgisi konularında araştırma yöntemlerini bilir ve uygular.
6Gıda hijyeni ve güvenliği konusunda uluslararası standartları bilir ve uygular
7Gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
8Gastronomi ve mutfak sanatları alanına giren yiyecek yönetimi, menü planlaması ve yönetilmesi konularında edindiği teorik bilgileri iş ortamında uygular.
9Gastronomide meydana gelen değişmeleri inceleyerek yeni eğilimler, yeni yaklaşımlar, yeni pazarlama, işletme ve yönetim anlayışlarını, hizmet süreçlerini takip edebilir, yeterli düzeyde katkı sağlayabilir.
10Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur. Bu çerçevede temel pişirme tekniklerini bilir, uygular ve geliştirir
11Gıda alanındaki ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve meslek etiğini bilir ve uygular.
12Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. Bu bağlamda yiyecek ve içecek ile ilgili çalıştığı kişilerin mesleki bilgi ve becerilerini arttırır; kendisini de kişisel ve mesleki anlamda geliştirir.
13Bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde yazılı ve sözlü olarak iletişim kurar. Ayrıca iletişimi sağlayabilecek yeterlilikte 2. yabancı dil bilgisine sahip olur.

TYYÇ - Program Çıktıları - Temel Alan İlişkisi
TYYÇProgram ÇıktılarıTemel Alan
1223333333333
Müfredat
D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 9900000106 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ -I Zorunlu 2 0 0 2
2 196000101100 GENEL TURİZM Zorunlu 2 0 0 3
3 9900001157 KARİYER PLANLAMA Zorunlu 1 0 0 0
4 196000101107 MESLEKİ GÜVENLİK VE İLK YARDIM Zorunlu 2 0 0 0
5 196000101104 MESLEKİ YABANCI DİL-I Zorunlu 4 2 0 6
6 196000101106 MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 0 0 3
7 196000101105 MUTFAK PLANLAMASI Zorunlu 2 0 0 2
8 196000101102 MUTFAK TERMİNOLOJİSİ Zorunlu 3 0 0 3
9 196000101101 SERVİS TEKNİKLERİ Zorunlu 2 0 0 2
10 9900000113 TÜRK DİLİ - I Zorunlu 2 0 0 0
11 9900000114 YABANCI DİL - I Zorunlu 2 0 0 0
12 196000101103 YİYECEK TARİHİ Zorunlu 3 0 0 3
Toplam 27 2 0 24
 
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 9900000206 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - II Zorunlu 2 0 0 0
2 196000102102 BESLENME İLKELERİ Zorunlu 3 0 0 3
3 196000102100 DİJİTAL OKURYAZARLIK Zorunlu 3 0 0 3
4 196000102103 GENEL İŞLETME Zorunlu 2 0 0 3
5 196000102105 GIDA MEVZUATI Zorunlu 3 0 0 3
6 196000102101 GIDA TEKNOLOJİLERİ Zorunlu 2 0 0 2
7 196000102104 MESLEKİ YABANCI DİL-II Zorunlu 4 2 0 6
8 9900000213 TÜRK DİLİ - II Zorunlu 2 0 0 0
9 196000102106 TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ Zorunlu 3 0 0 4
10 9900000214 YABANCI DİL - II Zorunlu 2 0 0 0
Toplam 26 2 0 24
 
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 196000103000 3. DÖNEM SEÇMELİ DERS GRUBU Seçmeli - - - 0
2 196000103102 GIDA HİJYENİ VE GÜVENLİĞİ Zorunlu 3 0 0 3
3 196000103104 MESLEKİ YABANCI DİL-III Zorunlu 4 4 0 8
4 196000103100 MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ Zorunlu 3 0 0 4
5 196000103101 MUTFAK UYGULAMALARI-I Zorunlu 3 3 0 6
6 196000103103 MUTFAKLARDA ÇEVRE VE ATIK YÖNETİMİ Zorunlu 3 0 0 3
Toplam 19 8 0 24
 
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 196000104000 4. DÖNEM SEÇMELİ DERS GRUBU Seçmeli - - - 0
2 196000104102 MENÜ PLANLAMA Zorunlu 2 0 0 0
3 196000104104 MESLEKİ YABANCI DİL-IV Zorunlu 4 4 0 8
4 196000104101 MUTFAK UYGULAMALARI-II Zorunlu 3 3 0 6
5 196000104103 OSMANLI SARAY MUTFAĞI Zorunlu 2 1 0 4
6 196000104105 STAJ Zorunlu 0 0 0 0
7 196000104100 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROL YÖNTEMLERİ Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 16 9 0 20
 
5. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 196000105000 5. DÖNEM SEÇMELİ DERS GRUBU Seçmeli - - - 0
2 196000105102 DENİZ MAHSÜLLERİ Zorunlu 1 1 0 0
3 196000105100 DÜNYA MUTFAKLARI-I Zorunlu 2 0 0 4
4 196000105104 MESLEKİ YABANCI DİL-V Zorunlu 4 0 0 6
5 196000105101 MUTFAK UYGULAMALARI-III Zorunlu 2 2 0 5
6 196000105103 SOĞUK MUTFAK Zorunlu 2 2 0 5
Toplam 14 6 0 20
 
6. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 196000106000 6. DÖNEM SEÇMELİ DERS GRUBU Seçmeli - - - 0
2 196000106102 ANADOLU MUTFAĞI VE YÖRESEL YEMEKLER Zorunlu 2 0 0 0
3 196000106103 ÇORBA KÜLTÜRÜ Zorunlu 2 1 0 0
4 196000106100 DÜNYA MUTFAKLARI-II Zorunlu 2 1 0 5
5 196000106104 MESLEKİ YABANCI DİL-VI Zorunlu 4 0 0 5
6 196000106101 MUTFAK UYGULAMALARI - IV Zorunlu 3 3 0 7
Toplam 16 6 0 17
 
7. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 196000107000 7. DÖNEM SEÇMELİ DERS GRUBU Seçmeli - - - 0
2 196000107101 BİLGİSAYAR Zorunlu 2 0 0 0
3 196000107100 BİTİRME PROJESİ Zorunlu 0 2 0 4
4 196000107103 İLERİ PASTACILIK VE ÜRETİM TEKNİKLERİ Zorunlu 2 1 0 3
5 196000107104 MESLEKİ YABANCI DİL-VII Zorunlu 4 0 0 5
6 196000107105 SAKATATLAR VE MUTFAKLARDA KULLANIMI Zorunlu 2 1 0 0
7 196000107102 SOSLAR VE ÜRETİM TEKNİKLERİ Zorunlu 2 0 0 0
8 196000107106 ZİYAFET ORGANİZASYONU VE YÖNETİMİ Zorunlu 3 0 0 0
Toplam 17 4 0 12
 
8. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 196000108000 8. DÖNEM SEÇMELİ DERS GRUBU Seçmeli - - - 0
Toplam 2 0 0 0
 
3. DÖNEM SEÇMELİ DERS GRUBU
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 196000103105 ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER Seçmeli 3 1 0 0
2 196000103106 EMEK ÇEŞİTLERİ VE ÜRETİM TEKNİKLERİ Seçmeli 3 1 0 0
3 196000103107 MUTFAKLARDA TEDARİK YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 1 0 0
4 196000103108 VEJETARYEN MUTFAK Seçmeli 3 1 0 0
5 196000103111 ALMANCA-I Seçmeli 3 1 0 6
6 196000103112 RUSÇA-I Seçmeli 3 1 0 6
7 196000103112 RUSÇA-I Seçmeli 3 1 0 6
8 196000103114 ARAPÇA - l Seçmeli 3 1 0 0
4. DÖNEM SEÇMELİ DERS GRUBU
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 196000104106 YENİLEBİLİR ENDEMİK BİTKİLER Seçmeli 3 1 0 0
2 196000104107 ULUSLARARASI MUTFAKLARDA PEYNİR ÇEŞİTLERİ Seçmeli 3 1 0 0
3 196000104108 ŞARAP BİLİMİ VE KÜLTÜRÜ Seçmeli 3 1 0 0
4 196000104109 ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ Seçmeli 3 1 0 0
5 196000104111 ALMANCA-II Seçmeli 3 1 0 0
6 196000104112 RUSÇA-II Seçmeli 3 1 0 0
7 196000104114 ARAPÇA - ll Seçmeli 3 1 0 0
5. DÖNEM SEÇMELİ DERS GRUBU
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 190000000000 AKADEMİK TÜRKÇE Seçmeli 2 0 0 0
2 196000105105 ÇİKOLATALAR Seçmeli 3 1 0 0
3 196000105106 GELENEKSEL ZEYTİNYAĞLILAR Seçmeli 3 1 0 0
4 196000105107 MOLEKÜLER MUTFAK Seçmeli 3 1 0 0
5 196000105111 ALMANCA-III Seçmeli 4 0 0 0
6 196000105112 RUSÇA-III Seçmeli 4 0 0 0
7 196000105113 GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 4 0 0 0
8 196000105114 ARAPÇA - lll Seçmeli 4 0 0 0
9 9900000148 BİLİMLERİN DİLİNDEN YARATILIŞ Seçmeli 2 0 0 2
10 9900000149 SAĞLIKLI YAŞAM, MANEVİ BAKIM VE DEĞER Seçmeli 2 0 0 0
6. DÖNEM SEÇMELİ DERS GRUBU
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 196000106105 KAHVE KÜLTÜRÜ Seçmeli 3 1 0 0
2 196000106106 SALATALAR Seçmeli 3 1 0 0
3 196000106107 MAKARNALAR Seçmeli 3 1 0 0
4 196000106111 ALMANCA-IV Seçmeli 3 1 0 0
5 196000106112 RUSÇA-IV Seçmeli 3 1 0 0
6 196000106114 ARAPÇA - lV Seçmeli 3 1 0 0
7 9900000000 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BAĞIMLILIĞI Seçmeli 2 0 0 0
8 9900001158 GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMASI Seçmeli 1 2 0 0
7. DÖNEM SEÇMELİ DERS GRUBU
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 196000107107 MUTFAKLARDA ÜRÜN GELİŞTİRME Seçmeli 2 0 0 0
2 196000107108 FÜZYON MUTFAK Seçmeli 2 0 0 0
3 196000107109 SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM Seçmeli 2 0 0 0
4 196000107110 BESLENME FİZYOLOJİSİ VE METABOLİZMASI Seçmeli 2 0 0 0
5 196000107111 ALMANCA-V Seçmeli 2 0 0 0
6 196000107112 RUSÇA-V Seçmeli 2 0 0 0
7 196000107114 ARAPÇA - V Seçmeli 2 0 0 0
8. DÖNEM SEÇMELİ DERS GRUBU
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 196000108100 YİYECEK -İÇECEK PAZARLAMASI Seçmeli 2 0 0 0
2 196000108101 ŞERBETLER Seçmeli 2 1 0 0
3 196000108102 YEMEK SÜSLEME SANATI Seçmeli 2 1 0 0
4 196000108103 TATLILAR VE ÜRETİM TEKNİKLERİ Seçmeli 2 0 0 0
5 196000108104 MESLEKİ YABANCI DİL-VIII Seçmeli 2 2 0 0
6 196000108105 YİYECEK - İÇECEK SOSYOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 0
7 196000108107 APERATİFLER Seçmeli 2 0 0 0
8 196000108108 ULUSAL VE ULUSLARARASI GIDA MEVZUATI Seçmeli 2 0 0 0
9 196000108109 TURİZM VE ÇEVRE Seçmeli 2 0 0 0
10 196000108110 RESTORAN VE CATERİNG YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 0 0
11 196000108111 ALMANCA-VI Seçmeli 2 0 0 0
12 196000108112 RUSÇA-VI Seçmeli 2 0 0 0
13 196000108114 ARAPÇA - Vl Seçmeli 2 0 0 0
14 196000108115 İNTERN GASTRONOMİ Seçmeli 0 0 0 0
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr