Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000102106 | TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ | Zorunlu | 1 | 2 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Türk mutfağının tarih ve kültürünün ulusal ve bölgesel/yöresel çerçevede yiyecekler, içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, işlenmesi ile ilgili bilgiler vermek, bu işlemler için gerekli araç-gereç ve kullanılan yöntemleri öğretmek |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Gülçin YILDIZ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Türk Mutfağının genel kültürel özellikleri ve tarihsel gelişimini açıklar | 2 | Türk Mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama-pişirme yöntemlerini, sofra düzenini ve kullanılan araç-gereçleri açıklar | 3 | Bölgelere/yörelere göre mutfakları tanır, bu doğrultuda bireysel beslenme önerileri verir | 4 | Bölgelere göre Türk Mutfağı uygulamalarını açıklar, beslenme önerilerinde bu uygulamaları göz önüne alır |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
YOK |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi | | | 2 | Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler Dönemi Türk Mutfak Kültürü | | | 3 | Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler Dönemi Türk Mutfak Kültürü | | | 4 | Osmanlı Dönemi Türk Mutfak Kültürü | | | 5 | Osmanlı Dönemi Türk Mutfak Kültürü | | | 6 | Cumhuriyet Döneminde Türk Mutfak Kültürü | | | 7 | Cumhuriyet Döneminde Türk Mutfak Kültürü | | | 8 | Bölgelere Göre Türk Mutfak Kültürü | | | 9 | Türk Mutfak Kültürü ile Diğer Mutfakların Etkileşimi | | | 10 | Türk Mutfak Kültürü ile Diğer Mutfakların Etkileşimi | | | 11 | Türk Mutfak Kütürü Bağlamında Geleneksel Mekanlar, Yiyecek ve İçecekler | | | 12 | Türk Mutfak Kütürü Bağlamında Geleneksel Mekanlar, Yiyecek ve İçecekler | | | 13 | Türk Mutfağından Yemek Örnekleri | | | 14 | Türk Mutfağından Yemek Örnekleri | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Öğretim Üyesi Ders Notları
Kutluay Merdol, T., Beslenme Antropolojisi, Ankara, 2012
Toygar K., Berkok N., Ankara Mutfak Kültürü ve Yemekleri, Ankara, 1999.
Türk Mutfak Kültürü, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | 4 | 5 | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | 4 | 4 | 5 | 4 | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | 5 | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|