Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000102106TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜZorunlu124
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Türk mutfağının tarih ve kültürünün ulusal ve bölgesel/yöresel çerçevede yiyecekler, içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, işlenmesi ile ilgili bilgiler vermek, bu işlemler için gerekli araç-gereç ve kullanılan yöntemleri öğretmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Gülçin YILDIZ
Öğrenme Çıktıları
1Türk Mutfağının genel kültürel özellikleri ve tarihsel gelişimini açıklar
2Türk Mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama-pişirme yöntemlerini, sofra düzenini ve kullanılan araç-gereçleri açıklar
3Bölgelere/yörelere göre mutfakları tanır, bu doğrultuda bireysel beslenme önerileri verir
4Bölgelere göre Türk Mutfağı uygulamalarını açıklar, beslenme önerilerinde bu uygulamaları göz önüne alır
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
YOK
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi
2Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler Dönemi Türk Mutfak Kültürü
3Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler Dönemi Türk Mutfak Kültürü
4Osmanlı Dönemi Türk Mutfak Kültürü
5Osmanlı Dönemi Türk Mutfak Kültürü
6Cumhuriyet Döneminde Türk Mutfak Kültürü
7Cumhuriyet Döneminde Türk Mutfak Kültürü
8Bölgelere Göre Türk Mutfak Kültürü
9Türk Mutfak Kültürü ile Diğer Mutfakların Etkileşimi
10Türk Mutfak Kültürü ile Diğer Mutfakların Etkileşimi
11Türk Mutfak Kütürü Bağlamında Geleneksel Mekanlar, Yiyecek ve İçecekler
12Türk Mutfak Kütürü Bağlamında Geleneksel Mekanlar, Yiyecek ve İçecekler
13Türk Mutfağından Yemek Örnekleri
14Türk Mutfağından Yemek Örnekleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Öğretim Üyesi Ders Notları Kutluay Merdol, T., Beslenme Antropolojisi, Ankara, 2012 Toygar K., Berkok N., Ankara Mutfak Kültürü ve Yemekleri, Ankara, 1999. Türk Mutfak Kültürü, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav12525
Final Sınavı13030
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14228
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)125
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ15            
ÖÇ2 45          
ÖÇ3   4454      
ÖÇ4       5     
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr