Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000102101 | GIDA TEKNOLOJİLERİ | Zorunlu | 1 | 2 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin sonunda öğrenci
• Tüm gıdalarda temel kimyasal analizleri yapmayı öğrenecek.
• Et ürünlerinde nitrat, nitrit testi, emülsiyon kapasitesi, emülsiyon stabilitesi, kokuşma tayini ve TBA testini öğrenecek.
• Et balık kurumuna yapılan gezi ile teknik bilgisini geliştirmiş olacak.
• Sucuk yapımını öğrenecek.
• Buğdayda fiziksel analizler yapmayı, gluten, sedimantasyon, farinograf, ekstensograf analizlerini yapmayı öğrenecek.
• Amilograf ve Falling Number testlerini yorumlamayı öğrenecek.
• Un fabrikasına yapılan gezi ile teknik bilgisini arttıracak.
Ekmek, kek ve gofret yapı prosesini öğrenecek.
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | . Buharlaştırma yöntemlerini, buharlaştırıcı donanım tiplerini ve kullanım alanlarını açıklar | 2 | Kurutma süreçlerini ve kurutucuları açıklar | 3 | Ayırma işlemleri çeşitlerini tanımlar | 4 | Membran ayırma süreçlerini açıklar |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
1- Buharlaştırma, buharlaştırıcıların çalışma yöntemleri
2- Buharlaştırma donanım tipleri ve işlem yöntemleri
3- Gıdaların kurutulması, kurutma donanımı
4- Suyun buhar basıncı ve nemliliği
5- Kurutma hızı eğrileri
6- Aşamalı ve sürekli gaz-sıvı ayırma işlemleri
7- Buhar-sıvı ayırma işlemleri
8- Sıvı-sıvı ayırma süreçleri
9- Akışkan-katı ayırma süreçleri
10- Membranla ayırma süreçleri
11- Sıvı geçirimli membran süreçleri
12- Ters ozmoz membran süreçleri
13- Ultrafiltrasyon membran süreçleri
14- Mekanik fiziksel ayırma süreçleri |
Dersin İçeriği |
Gıdaların işlenmesinde uygulanan temel proseslerin hesaplamalarının anlaşılması, mühendislikte kullanılan ölçüm birimlerinin kullanımı, yeni proseslerin hesaplarını yapabilme.Gıda teknolojisinde uygulanan yöntemleri analiz etme, yeni teknikler hakkında bilgi ve deneyim kazandırma. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Örnek alımı, nem ve kül tayini | x | x | 2 | pH, TTA, tuz tayini | x | x | 3 | Azot tayini | x | x | 4 | Et ürünlerinde nitrat ve nitrit tayini | x | x | 5 | Et ürünlerinde emülsiyon stabilitesi | x | x | 6 | Et ürünlerinde kokuşma tayini ve TBA testi | x | x | 7 | Et balık kurumuna teknik gezi | x | x | 8 | Sucuk yapımı | x | x | 9 | Buğdayda fiziksel analizler | x | x | 10 | Gluten, sedimantasyon testi ile, amilograf ve Falling Number testleri. | x | x | 11 | Farinograf ve ekstensograf analizleri | x | x | 12 | Un fabrikasına gezisi | x | x | 13 | Ekmek, kek ve gofret prosesi | x | x | 14 | konu tekrarı | x | x |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
R. Paul Singh and Dennis Heldman (2008). Introduction to Food Engineering, fourth Edition (Food Science and Technology. C J Geancoplis (2003). Transport processes and separation process principles (includes unit operations), fourth edition |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 3 | ÖÇ3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 5 | 4 | ÖÇ4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|