Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000104103 | OSMANLI SARAY MUTFAĞI | Zorunlu | 2 | 4 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Osmanlı saray mutfağının gelişimini ve yiyeceklerini detaylıca anlatmak ve uygulamalar ile desteklemektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Nilgün DEMİREL İLİ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Osmanlı mutfağını açıklayabilir. | 2 | Osmanlı mutfak kültürünü anlatabilir. | 3 | Osmanlı mutfağında pişirme yöntemlerini tanımlayabilir. | 4 | Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeleri tanımlayabilir. | 5 | Osmanlı yemeklerini döneme uygun bir şekilde hazırlayabilir ve sunabilir. | 6 | Osmanlı Saray Mutfağı tatlılarını öğrenir. | 7 | Osmanlı Saray Mutfağı içeceklerini öğrenir. | 8 | Osmanlı Saray Mutfağı yemeklerini öğrenir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
19. ve 20. yy. Osmanlı-Türk mutfak kültürü gelenekleri ile bu mutfakta kullanılan teknikler, yiyecek malzemeleri ve yiyecek alışkanlıkları öğretilir. Osmanlı -Türk mutfağının modernizasyonu, Türkiye'nin coğrafi bölgelerinin (Trakya, Ege, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz mutfakları) mutfak özellikleri de ders kapsamında anlatılmaktadır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Osmanlı mutfak yapısı | | | 2 | Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü | | | 3 | Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü: Yemekler ve Kimi Gıda Maddeleri | | | 4 | Saray Mutfağı: yapı, çalışanlar, iaşe | | | 5 | Saray Mutfağı yiyecek ve içecekler | | | 6 | Halk Mutfağı | | | 7 | Ara sınav | | | 8 | Halk Mutfağı: Yiyecek ve içecekler | | | 9 | Osmanlı Mutfağında Yemekler: Genel Özellikler, Pişirme Teknikleri ve Uygulamalar | | | 10 | Yemekler: Genel Özellikler, Pişirme Teknikleri ve Uygulamalar | | | 11 | Osmanlı mutfağında çorba, et ve sebze yemekleri | | | 12 | Osmanlı mutfağında salatalar, mezeler ve turşular | | | 13 | Mutfak ve Sofra Araç Gereçleri | | | 14 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Osmanlı Mutfağı, Türabi Efendi (çeviren: Altay İltan Aktürk) Dönence Yayınları.
Osmanlı Saray Mutfağı (1453-1650) Arif Bilgin |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı | 1 | 25 | 25 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | 5 | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | 5 | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | 5 | | | | ÖÇ4 | | | | | | 5 | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | | 5 | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | | | | | | 5 | | ÖÇ8 | | | | | | | | | | | | | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|