Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000104103OSMANLI SARAY MUTFAĞIZorunlu244
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Osmanlı saray mutfağının gelişimini ve yiyeceklerini detaylıca anlatmak ve uygulamalar ile desteklemektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Nilgün DEMİREL İLİ
Öğrenme Çıktıları
1Osmanlı mutfağını açıklayabilir.
2Osmanlı mutfak kültürünü anlatabilir.
3Osmanlı mutfağında pişirme yöntemlerini tanımlayabilir.
4Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeleri tanımlayabilir.
5Osmanlı yemeklerini döneme uygun bir şekilde hazırlayabilir ve sunabilir.
6Osmanlı Saray Mutfağı tatlılarını öğrenir.
7Osmanlı Saray Mutfağı içeceklerini öğrenir.
8Osmanlı Saray Mutfağı yemeklerini öğrenir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
19. ve 20. yy. Osmanlı-Türk mutfak kültürü gelenekleri ile bu mutfakta kullanılan teknikler, yiyecek malzemeleri ve yiyecek alışkanlıkları öğretilir. Osmanlı -Türk mutfağının modernizasyonu, Türkiye'nin coğrafi bölgelerinin (Trakya, Ege, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz mutfakları) mutfak özellikleri de ders kapsamında anlatılmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Osmanlı mutfak yapısı
2Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü
3Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü: Yemekler ve Kimi Gıda Maddeleri
4Saray Mutfağı: yapı, çalışanlar, iaşe
5Saray Mutfağı yiyecek ve içecekler
6Halk Mutfağı
7Ara sınav
8Halk Mutfağı: Yiyecek ve içecekler
9Osmanlı Mutfağında Yemekler: Genel Özellikler, Pişirme Teknikleri ve Uygulamalar
10Yemekler: Genel Özellikler, Pişirme Teknikleri ve Uygulamalar
11Osmanlı mutfağında çorba, et ve sebze yemekleri
12Osmanlı mutfağında salatalar, mezeler ve turşular
13Mutfak ve Sofra Araç Gereçleri
14Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Osmanlı Mutfağı, Türabi Efendi (çeviren: Altay İltan Aktürk) Dönence Yayınları. Osmanlı Saray Mutfağı (1453-1650) Arif Bilgin
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav12525
Final Sınavı12525
Derse Katılım14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)106
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1 5           
ÖÇ2   5         
ÖÇ3         5   
ÖÇ4     5       
ÖÇ5             
ÖÇ6       5     
ÖÇ7           5 
ÖÇ8            5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr