Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000105105 | ÇİKOLATALAR | Seçmeli | 3 | 5 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
1) Çikolata mirası ve tarihini tartışmak
2) Çikolata üretim ve işleme tekniklerini tanımlamak |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç.Dr. Menekşe Bulut |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Çikolata mirası ve tarihini tartışabilir. | 2 | Çikolata üretim ve işleme tekniklerini tanımlayabilir. | 3 | Kullanım alanlarını karşılaştırabilir. | 4 | Çikolatalı ürünleri sınıflandırabilir. | 5 | Çikolatanın kimyasal kompozisyonunu tanımlayabilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Bu derste; genel olarak öğrenci çikolata yapım ve süsleme tekniklerine hakim olması amaçlanmaktadır. Bu ders kapsamında; pastacılık tarihi; marzipan badem ezmesi yapımı ve teknikleri; çikolata tarihi; çikolata yapım ve süsleme teknikleri üzerinde durulmaktadır |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Çikolatanın tarihi | | | 2 | Çikolatanın içeriği, kakao çekirdeğinin işlenmesi | Çikolatanın içeriği, kakao çekirdeğinin işlenmesi | | 3 | Likit çikolata yapımı | Likit çikolata yapımı | | 4 | Çikolatalı ürün üretimi | Çikolatalı ürün üretimi | | 5 | Showstoppers | Showstoppers | | 6 | Kekler | Kekler | | 7 | Cheesecake'ler | Cheesecake'ler | | 8 | Ara Sınav | Ara Sınav | | 9 | Tart ve pastalar | Tart ve pastalar | | 10 | Cookie ve bar cookies | Cookie ve bar cookies | | 11 | Puding, mousse ve sufleler | Puding, mousse ve sufleler | | 12 | Şekerlemeler | Şekerlemeler | | 13 | Ekmek ve kahveli kekler | Ekmek ve kahveli kekler | | 14 | Soslar ve sifon teknikleri | Soslar ve sifon teknikleri | | 15 | Final Sınavı | Final Sınavı | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Beckett, S. (2000). The Science Of Chocolate. The Royal Society of Chemistry.
2. Hershey's Chocolate Cookbook. (1989). Publishers Clearing House. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 30 | 1 | 30 |
Final Sınavı | 30 | 1 | 30 |
Laboratuvar | 30 | 2 | 60 |
Alan Gezisi | 30 | 2 | 60 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | | | | | | ÖÇ3 | | | | | 5 | | | | | 4 | | | | ÖÇ4 | | | | | | 4 | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | 5 | | | | 5 | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|