Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000106102 | ANADOLU MUTFAĞI VE YÖRESEL YEMEKLER | Seçmeli | 3 | 6 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilerin Anadolu’nun farklı coğrafyalarında oluşmuş yemek kültürünü öğrenmelerine yardımcı olacak ve profesyonel hayatlarında öğrendiklerini pratik anlamda uygulamalarına zemin hazırlayacaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Türkiye’nin coğrafi bölgelerini ve yemek kültürlerini tanır. | 2 | Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerinin özelliklerini tanımlayabilir. | 3 | Coğrafi bölgelere ait ürünleri, yemekleri, pişirme tekniklerini ve saklama yöntemlerini ayırt edebilir. | 4 | Coğrafi bölgelerin yemek kültürlerinde görülen farklılıkları belirtebilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Dersin Hedefleri ve Anadolu Mutfak Kültürüne Giriş ,Mutfak tasarımları, depolar ve geleneksel araç gereçler ,Anadolu’da kış hazırlıkları ve gıda saklama uygulamaları ,Anadolu’da tarım uygulamaları ,Anadolu’da hayvancılık ve balıkçılık uygulamaları , Türkiye’de coğrafi işaretleme uygulamaları ,Anadolu kültüründe kutlamalar ve hasatlar ,Mevsimsellik ve yerellik kavramlarının önemi ,Marmara bölgesi yemek kültürü ,Ege bölgesi yemek kültürü ,Akdeniz bölgesi yemek kültürü ,Karadeniz bölgesi yemek kültürü,İç Anadolu bölgesi yemek kültürü ,Doğu Anadolu bölgesi yemek kültürü ; konularını içermektedir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dersin Hedefleri ve Anadolu Mutfak Kültürüne Giriş | | | 2 | Mutfak tasarımları, depolar ve geleneksel araç gereçler | | | 3 | Anadolu’da kış hazırlıkları ve gıda saklama uygulamaları | | | 4 | Anadolu’da tarım uygulamaları | | | 5 | Anadolu’da hayvancılık ve balıkçılık uygulamaları | | | 6 | Türkiye’de coğrafi işaretleme uygulamaları | | | 7 | Anadolu kültüründe kutlamalar ve hasatlar | | | 8 | Mevsimsellik ve yerellik kavramlarının önemi | | | 9 | Marmara bölgesi yemek kültürü | | | 10 | Ege bölgesi yemek kültürü | | | 11 | Akdeniz bölgesi yemek kültürü | | | 12 | Karadeniz bölgesi yemek kültürü | | | 13 | İç Anadolu bölgesi yemek kültürü | | | 14 | Doğu Anadolu bölgesi yemek kültürü | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Dersin öğretim elemanının notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 15 | 15 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 20 | 40 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 3 | 20 | 60 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|