Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000106102ANADOLU MUTFAĞI VE YÖRESEL YEMEKLERSeçmeli366
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilerin Anadolu’nun farklı coğrafyalarında oluşmuş yemek kültürünü öğrenmelerine yardımcı olacak ve profesyonel hayatlarında öğrendiklerini pratik anlamda uygulamalarına zemin hazırlayacaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Türkiye’nin coğrafi bölgelerini ve yemek kültürlerini tanır.
2Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerinin özelliklerini tanımlayabilir.
3Coğrafi bölgelere ait ürünleri, yemekleri, pişirme tekniklerini ve saklama yöntemlerini ayırt edebilir.
4Coğrafi bölgelerin yemek kültürlerinde görülen farklılıkları belirtebilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Dersin Hedefleri ve Anadolu Mutfak Kültürüne Giriş ,Mutfak tasarımları, depolar ve geleneksel araç gereçler ,Anadolu’da kış hazırlıkları ve gıda saklama uygulamaları ,Anadolu’da tarım uygulamaları ,Anadolu’da hayvancılık ve balıkçılık uygulamaları , Türkiye’de coğrafi işaretleme uygulamaları ,Anadolu kültüründe kutlamalar ve hasatlar ,Mevsimsellik ve yerellik kavramlarının önemi ,Marmara bölgesi yemek kültürü ,Ege bölgesi yemek kültürü ,Akdeniz bölgesi yemek kültürü ,Karadeniz bölgesi yemek kültürü,İç Anadolu bölgesi yemek kültürü ,Doğu Anadolu bölgesi yemek kültürü ; konularını içermektedir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin Hedefleri ve Anadolu Mutfak Kültürüne Giriş
2Mutfak tasarımları, depolar ve geleneksel araç gereçler
3Anadolu’da kış hazırlıkları ve gıda saklama uygulamaları
4Anadolu’da tarım uygulamaları
5Anadolu’da hayvancılık ve balıkçılık uygulamaları
6Türkiye’de coğrafi işaretleme uygulamaları
7Anadolu kültüründe kutlamalar ve hasatlar
8Mevsimsellik ve yerellik kavramlarının önemi
9Marmara bölgesi yemek kültürü
10Ege bölgesi yemek kültürü
11Akdeniz bölgesi yemek kültürü
12Karadeniz bölgesi yemek kültürü
13İç Anadolu bölgesi yemek kültürü
14Doğu Anadolu bölgesi yemek kültürü
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Dersin öğretim elemanının notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav12020
Final Sınavı11515
Derse Katılım14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma22040
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma32060
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)177
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ143           
ÖÇ2    3        
ÖÇ3  4          
ÖÇ4     5       
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr