Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000104101 | MUTFAK UYGULAMALARI-II | Zorunlu | 2 | 4 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Mutfakta kullanılan araç-gereçlerin, kesim tekniklerinin ve genel pişirme yöntemlerinin uygulamalı olarak öğretimi. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Nilgün DEMİREL İLİ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Mutfakta kullanılan araç-gereçleri tanır. | 2 | Meyve, sebze, et, balık, kümes ve av hayvanları için kesme tekniklerini bilir ve uygular. | 3 | Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. | 4 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. | 5 | Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Mutfak araç-gereçleri, kesme teknikleri, mutfakta kullanılan el aletleri, uygulamalı pişirme yöntemleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mutfağa giriş ve Mutfakta uyulması gereken kurallar | | | 2 | Mutfağa giriş ve Mutfakta uyulması gereken kurallar | | | 3 | Fond ve Çorbaların hazırlanması | | | 4 | Meyve ve sebzeler için kesme teknikleri | | | 5 | Et ve kümes hayvanları için kesme teknikleri | | | 6 | Balık ve kabuklu deniz ürünleri için kesme teknikleri | | | 7 | Ölçme, karıştırma ve fırınlama teknikleri için el aletleri | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Uygulamalı pişirme yöntemleri: Ağartma | | | 10 | Uygulamalı pişirme yöntemleri: Haşlama, hafif haşlama | | | 11 | Uygulamalı pişirme yöntemleri: Izgara | | | 12 | Uygulamalı pişirme yöntemleri: Buharda pişirme | | | 13 | Uygulamalı pişirme yöntemleri: Kızartma | | | 14 | Uygulamalı pişirme yöntemleri: Tavada pişirme | | | 15 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
The Culinary Institute of America (2007). In the Hands of a Chef: The Professional Chef's Guide to Essential Kitchen Tools. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
The Culinary Institute of America (2006). The Professional Chef. (8th ed.), New Jersey: John Wiley & Sons, Inc. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı | 1 | 25 | 25 |
Derse Katılım | 14 | 6 | 84 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 4 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 3 | 4 | 12 |
Laboratuvar Ara Sınavı | 3 | 3 | 9 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | 5 | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | 5 | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | 5 | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | 5 | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|