Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000104101MUTFAK UYGULAMALARI-IIZorunlu246
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Mutfakta kullanılan araç-gereçlerin, kesim tekniklerinin ve genel pişirme yöntemlerinin uygulamalı olarak öğretimi.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Nilgün DEMİREL İLİ
Öğrenme Çıktıları
1Mutfakta kullanılan araç-gereçleri tanır.
2Meyve, sebze, et, balık, kümes ve av hayvanları için kesme tekniklerini bilir ve uygular.
3Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
4Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
5Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Mutfak araç-gereçleri, kesme teknikleri, mutfakta kullanılan el aletleri, uygulamalı pişirme yöntemleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mutfağa giriş ve Mutfakta uyulması gereken kurallar
2Mutfağa giriş ve Mutfakta uyulması gereken kurallar
3Fond ve Çorbaların hazırlanması
4Meyve ve sebzeler için kesme teknikleri
5Et ve kümes hayvanları için kesme teknikleri
6Balık ve kabuklu deniz ürünleri için kesme teknikleri
7Ölçme, karıştırma ve fırınlama teknikleri için el aletleri
8Ara Sınav
9Uygulamalı pişirme yöntemleri: Ağartma
10Uygulamalı pişirme yöntemleri: Haşlama, hafif haşlama
11Uygulamalı pişirme yöntemleri: Izgara
12Uygulamalı pişirme yöntemleri: Buharda pişirme
13Uygulamalı pişirme yöntemleri: Kızartma
14Uygulamalı pişirme yöntemleri: Tavada pişirme
15Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
The Culinary Institute of America (2007). In the Hands of a Chef: The Professional Chef's Guide to Essential Kitchen Tools. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc. The Culinary Institute of America (2006). The Professional Chef. (8th ed.), New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav12525
Final Sınavı12525
Derse Katılım14684
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma3412
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma3412
Laboratuvar Ara Sınavı339
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)167
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ15            
ÖÇ2 5           
ÖÇ3  5          
ÖÇ4   5         
ÖÇ5    5        
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr