Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000106106 | SALATALAR | Seçmeli | 3 | 6 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Farklı kültürlere ait salata çeşitlerini, yapım tekniklerini ve besin değerlerini öğretmek, salataların mutfak sanatlarındaki önemini vurgulamaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Farklı kültürlere ait salata türlerini ve özelliklerini tanımlayabilme. | 2 | Salata yapımında kullanılan malzemeleri ve teknikleri uygulayabilme. | 3 | Farklı sos türlerini hazırlayarak salatalarla uyumunu değerlendirebilme. | 4 | Salataların besin değerlerini analiz edebilme ve dengeli menüler oluşturabilme. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
YOK |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
YOK |
Dersin İçeriği |
Bu ders, salata çeşitleri, malzeme seçimi, kesim ve hazırlık teknikleri, sos yapımı, sunum teknikleri ve besin değerleri üzerine yoğunlaşmaktadır. Ayrıca, dünya mutfaklarından geleneksel ve modern salata tarifleri incelenerek uygulamalı çalışmalar yapılır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Salatanın tarihçesi ve mutfak sanatlarındaki yeri | | | 2 | Salata malzemelerinin seçimi ve besin değerleri | | | 3 | Kesim ve hazırlık teknikleri | | | 4 | Klasik yeşil salatalar ve çeşitleri | | | 5 | Tahıl ve baklagil bazlı salatalar | | | 6 | Meyve ve deniz ürünleri içeren salatalar | | | 7 | Şef salataları ve yaratıcı sunumlar | | | 8 | Ara sınav ve uygulamalı değerlendirme | | | 9 | Dünya mutfağından geleneksel salata tarifleri | | | 10 | Salata sosları: Emülsiyonlar, vinegretler ve krema bazlı soslar | | | 11 | Sağlıklı ve fonksiyonel salatalar | | | 12 | Farklı pişirme teknikleriyle hazırlanan sıcak salatalar | | | 13 | Uygulamalı menü planlama ve salata tabakları hazırlama | | | 14 | Genel değerlendirme ve öğrenci sunumları | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Öğretim Üyesinin ders notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | YOK |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 50 | 50 |
Proje Sunma | 1 | 40 | 40 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|