Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000106101 | MUTFAK UYGULAMALARI - IV | Zorunlu | 3 | 6 | 7 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Yerel ve uluslararası mutfakta kullanılan hazırlama, doğrama, pişirme ve saklama işlemlerine ilişkin teorik ve pratik yeterliklerin kazandırılması |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Reçeteyi okur anlar ve uygular | 2 | Reçeteye göre doğru malzemeyi ve ekipmanı seçer ,ölçer, kullanır ,ön hazırlığını yapar ve doğru zamanlama ile gerektiği şekilde sunar. | 3 | Yerel ve uluslararası mutfakta kullanılan doğrama yöntemlerini uygular | 4 | Yerel ve uluslararası mutfakta kullanılan pişirme yöntemlerini uygular. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
YOK |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Yerel ve uluslararası mutfaklarda kullanılan temel doğrama yöntemleri, temel pişirme yöntemleri, temel saklama yöntemleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mutfağın Yapısı | | | 2 | Mutfak Araç Gereçleri | | | 3 | Ana Gıda Maddeleri, Beslenme Bilgisi ve Başlıca Besin Grupları | | | 4 | Pişirme ve Gıda Biliminin Temel Prensipleri | | | 5 | | Mutfakta Ön Hazırlık | | 6 | | Uluslararası doğrama teknikleri | | 7 | Temel Pişirme Yöntemleri | | | 8 | | Fond hazırlamak ve çorbaları pişirmek | | 9 | | Temel sos ve türevlerini hazırlamak | | 10 | | Salata ve salata sosları hazırlamak | | 11 | | Etleri pişirmek | | 12 | | Su ürünlerini hazırlamak ve pişirmek | | 13 | | Pilav pişirmek | | 14 | | Makarna pişirmek | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Öğretim Üyesi Ders Notları
Nathan Myhryold, Chris Young ve Maxime Bilet, Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking, 1st edn., Bellevue, WA: The Cooking Lab, 2011. ISBN: 978-0-98-27610-07
Gisslen W.,’’Professional Cooking’’, 6th edition, 2013. ISBN 978-1-118-08374-1 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 40 | 40 |
Derse Katılım | 14 | 6 | 84 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | | | | | | | | | | | 4 | 4 | ÖÇ2 | | 4 | | | | | 4 | | | | 5 | | | ÖÇ3 | | | 4 | 5 | | | | 5 | 4 | 4 | | | | ÖÇ4 | | | | | 5 | 5 | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|