Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000104108ŞARAP BİLİMİ VE KÜLTÜRÜSeçmeli244
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Şarap üretimi, çeşitleri, tadımı ve kültürel önemini öğretmek, şarapla ilgili bilimsel ve tarihsel bilgileri aktarmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Şarap üretim sürecini ve kullanılan teknikleri açıklayabilme.
2Şarap çeşitlerini, özelliklerini ve sınıflandırmalarını ayırt edebilme.
3Şarap tadım tekniklerini uygulayabilme ve duyusal analiz yapabilme.
4Şarap ve yemek eşleştirme prensiplerini kavrayarak uygun kombinasyonlar yapabilme.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
YOK
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
YOK
Dersin İçeriği
Bu ders, şarabın tarihçesi, üretim süreçleri, üzüm çeşitleri, fermantasyon teknikleri, şarap sınıflandırmaları, tadım teknikleri ve şarap kültürü gibi konuları kapsar. Ayrıca, şarap ve yemek eşleştirmeleri, saklama koşulları ve dünya genelindeki önemli şarap bölgeleri hakkında bilgi verilir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Şarabın tarihçesi ve kültürel önemi
2Üzüm çeşitleri ve yetiştirme koşulları
3Şarap üretim süreçleri ve fermantasyon
4Şarap çeşitleri ve sınıflandırmaları
5Şarap tadım teknikleri ve duyusal analiz
6Dünya şarap bölgeleri ve özellikleri
7Şarap ve yemek eşleştirme prensipleri
8Ara sınav ve genel değerlendirme
9Şarap saklama ve servis kuralları
10Organik ve doğal şarap üretimi
11Şarap tüketiminde etik ve yasal düzenlemeler
12Şarap ve gastronomi ilişkisi
13Şarap tadımı uygulamaları ve vaka analizi
14Genel değerlendirme ve öğrenci sunumları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Öğretim Üyesinin ders notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
YOK
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav13030
Final Sınavı12020
Proje Sunma11010
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15050
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)130
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ14            
ÖÇ2 5           
ÖÇ3  4          
ÖÇ4   5         
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr