Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000104108 | ŞARAP BİLİMİ VE KÜLTÜRÜ | Seçmeli | 2 | 4 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Şarap üretimi, çeşitleri, tadımı ve kültürel önemini öğretmek, şarapla ilgili bilimsel ve tarihsel bilgileri aktarmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Şarap üretim sürecini ve kullanılan teknikleri açıklayabilme. | 2 | Şarap çeşitlerini, özelliklerini ve sınıflandırmalarını ayırt edebilme. | 3 | Şarap tadım tekniklerini uygulayabilme ve duyusal analiz yapabilme. | 4 | Şarap ve yemek eşleştirme prensiplerini kavrayarak uygun kombinasyonlar yapabilme. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
YOK |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
YOK |
Dersin İçeriği |
Bu ders, şarabın tarihçesi, üretim süreçleri, üzüm çeşitleri, fermantasyon teknikleri, şarap sınıflandırmaları, tadım teknikleri ve şarap kültürü gibi konuları kapsar. Ayrıca, şarap ve yemek eşleştirmeleri, saklama koşulları ve dünya genelindeki önemli şarap bölgeleri hakkında bilgi verilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Şarabın tarihçesi ve kültürel önemi | | | 2 | Üzüm çeşitleri ve yetiştirme koşulları | | | 3 | Şarap üretim süreçleri ve fermantasyon | | | 4 | Şarap çeşitleri ve sınıflandırmaları | | | 5 | Şarap tadım teknikleri ve duyusal analiz | | | 6 | Dünya şarap bölgeleri ve özellikleri | | | 7 | Şarap ve yemek eşleştirme prensipleri | | | 8 | Ara sınav ve genel değerlendirme | | | 9 | Şarap saklama ve servis kuralları | | | 10 | Organik ve doğal şarap üretimi | | | 11 | Şarap tüketiminde etik ve yasal düzenlemeler | | | 12 | Şarap ve gastronomi ilişkisi | | | 13 | Şarap tadımı uygulamaları ve vaka analizi | | | 14 | Genel değerlendirme ve öğrenci sunumları | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Öğretim Üyesinin ders notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | YOK |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Proje Sunma | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|