Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000107103 | İLERİ PASTACILIK VE ÜRETİM TEKNİKLERİ | Zorunlu | 4 | 7 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Dersin amacı tatlı, pasta ve hamur hazırlama teknikleri konusunda bilgileri vermek ve öğrencilerin bunları kullanmalarını sağlamaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Nilgün DEMİREL İLİ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Tatlı, pasta ve hamur işlerinde kullanılan malzemelerin özelliklerini ve fonksiyonlarını bilir. | 2 | Hamur hazırlama yöntemlerini bilir. | 3 | Ekmek, börek, pide gibi hamur işlerini hazırlayabilir. | 4 | Pasta hazırlama tekniklerini kullanarak pasta hazırlayabilir. | 5 | Çeşitli tatlı hazırlama tekniklerini kullanarak tatlı hazırlar, süsler ve sunar. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Ekmek yapımı, hamurlu tatlı ve tuzlular ile hamur işlerinde kullanılan krema, şurup ve sosların hazırlanması ve sunumu. Tatlı yapımının temel kuralları; milföy, çeşitli pasta ve kurabiyelerinin yapılıp sunulması; pasta süsleme sanatı. Geleneksel ve güncel hamur işi uygulamalarından örnekler. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Fırın ve pastane tekniklerine giriş | | | 2 | Malzeme ve ekipman tanıtımı | | | 3 | Temel hamur hazırlama yöntemleri, hamur kabartma şekilleri | | | 4 | Börek çeşitleri | | | 5 | Tatlı hazırlama teknikleri | | | 6 | Sıcak ve soğuk tatlılar | | | 7 | Krema, şurup ve sosların hazırlanması | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Pasta yapım teknikleri | | | 10 | Pastacılık uygulamaları | | | 11 | Pasta süsleme teknikleri | | | 12 | Türk Mutfağından uygulamalar | | | 13 | Şeker Hamuru ile pasta süsleme | | | 14 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Tatlı, Pasta ve Hamur İşleri, Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar (2021). Apler Kurnaz& Serkan Şengül, Detay Yayıncılık.
The Culinary Institute of America. (2009). Baking and Pastry: Mastering the Art and Craft. (2nd Ed.). New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
Friberg, B. (2002).The Professional Pastry Chef: Fundamentals of Baking and Pastry. (4th Ed.). New Jersey: John Wiley & Sons, Inc. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | 5 | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | 5 | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | 5 | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | 5 | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|