Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000107103İLERİ PASTACILIK VE ÜRETİM TEKNİKLERİZorunlu473
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı tatlı, pasta ve hamur hazırlama teknikleri konusunda bilgileri vermek ve öğrencilerin bunları kullanmalarını sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Nilgün DEMİREL İLİ
Öğrenme Çıktıları
1Tatlı, pasta ve hamur işlerinde kullanılan malzemelerin özelliklerini ve fonksiyonlarını bilir.
2Hamur hazırlama yöntemlerini bilir.
3Ekmek, börek, pide gibi hamur işlerini hazırlayabilir.
4Pasta hazırlama tekniklerini kullanarak pasta hazırlayabilir.
5Çeşitli tatlı hazırlama tekniklerini kullanarak tatlı hazırlar, süsler ve sunar.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Ekmek yapımı, hamurlu tatlı ve tuzlular ile hamur işlerinde kullanılan krema, şurup ve sosların hazırlanması ve sunumu. Tatlı yapımının temel kuralları; milföy, çeşitli pasta ve kurabiyelerinin yapılıp sunulması; pasta süsleme sanatı. Geleneksel ve güncel hamur işi uygulamalarından örnekler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Fırın ve pastane tekniklerine giriş
2Malzeme ve ekipman tanıtımı
3Temel hamur hazırlama yöntemleri, hamur kabartma şekilleri
4Börek çeşitleri
5Tatlı hazırlama teknikleri
6Sıcak ve soğuk tatlılar
7Krema, şurup ve sosların hazırlanması
8Arasınav
9Pasta yapım teknikleri
10Pastacılık uygulamaları
11Pasta süsleme teknikleri
12Türk Mutfağından uygulamalar
13Şeker Hamuru ile pasta süsleme
14Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Tatlı, Pasta ve Hamur İşleri, Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar (2021). Apler Kurnaz& Serkan Şengül, Detay Yayıncılık. The Culinary Institute of America. (2009). Baking and Pastry: Mastering the Art and Craft. (2nd Ed.). New Jersey: John Wiley & Sons, Inc. Friberg, B. (2002).The Professional Pastry Chef: Fundamentals of Baking and Pastry. (4th Ed.). New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav12020
Final Sınavı12020
Derse Katılım14342
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)82
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ15            
ÖÇ2 5           
ÖÇ3  5          
ÖÇ4   5         
ÖÇ5    5        
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr