Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000103105ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERSeçmeli236
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu ders, alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihçesi, üretim süreçleri, sunum teknikleri ve gastronomiyle ilişkisini öğretmeyi amaçlamaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihçesini, üretim süreçlerini ve gastronomideki yerini açıklar.
2Profesyonel içecek sunum, servis teknikleri ve yiyecek-içecek eşleştirme prensiplerini uygular.
3Alkollü içeceklerin sağlık, beslenme ve yasal düzenlemeler açısından etkilerini değerlendirir.
4Barista ve barmenlik becerileriyle kokteyl hazırlama tekniklerini öğrenir ve uygular.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Alkollü ve Alkolsüz İçecekler dersi, içeceklerin tarihçesi, üretim süreçleri, sunum teknikleri ve gastronomi ile ilişkisini kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Ders kapsamında su, çay, kahve, meyve suları, gazlı içecekler gibi alkolsüz içeceklerin yanı sıra, şarap, bira ve distile içkiler gibi alkollü içeceklerin üretim teknikleri, bileşenleri ve servis kuralları öğretilir. Ayrıca, profesyonel sunum ve servis teknikleri, yiyecek-içecek eşleştirmeleri, içeceklerin sağlık ve beslenme üzerindeki etkileri ile ilgili yasal düzenlemeler de ele alınarak öğrencilere hem teorik hem de pratik bilgi kazandırılır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş ve Temel Kavramlar
2Alkolsüz İçecekler: Su, Çay ve Kahve
3Meyve Suları, Gazlı İçecekler ve Enerji İçecekleri
4Süt ve Süt Bazlı İçecekler
5Şarap Üretimi ve Temel Şarap Bilgisi
6Bira Üretimi ve Çeşitleri
7Distile İçecekler: Viski, Votka, Rakı, Cin, Tekila, Rom
8Likörler ve Kokteyl Kültürü
9İçecek Sunumu ve Servis Teknikleri
10Yiyecek-İçecek Eşleştirme Prensipleri
11Alkollü İçeceklerin Sağlık ve Beslenme Üzerindeki Etkileri
12İlgili Yasal Düzenlemeler ve Etik Kurallar
13Sektörde Güncel Trendler ve Yenilikler
14Genel Değerlendirme ve Uygulamalı Çalışmalar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Öğretim üyesinin hazırladığı ders notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav14040
Final Sınavı16060
Derse Katılım13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)170
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ15            
ÖÇ2 5           
ÖÇ3  5          
ÖÇ4   5         
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr