Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000104100YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROL YÖNTEMLERİZorunlu242
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilerin işletme, yiyecek içecek işletmesi, maliyet, maliyet kontrolü tanımı ve depolama, teslim alma, satın alma, fiyatlandırma hakkındaki temel bilgilere sahip olmsı
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. DR. Musa GENÇ
Öğrenme Çıktıları
1Maliyet Muhasebesi Sistemlerini Açıklayabilecektir Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrol Sistemini Açıklayabilecektir. Yiyecek-İçecek Üretim Maliyeti Unsurlarını Açıklayabilecektir. Yiyecek- İçecek Maliyet Dağıtımlarını (Birinci ve İkinci Dağıtım) Yapabilecektir.Sipariş Maliyet Sistemine Göre Yiyecek-İçecek Maliyetlerini Hesaplayabilecektir.Safha Maliyet Sitemine Göre Yiyecek-İçecek Maliyetlerini Hesaplayabilecektir.Doğru Fiyatlama Yöntemini Seçebilecektir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Yiyecek içecek işletmesi tanımı, işletmenin temel kavramları ve stratejileri, satın alma, teslim alma, depolama, fiyatlandırma iş akışı.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Maliyet Muhasebesine Giriş ve Maliyet Muhasebesi ile İlgili Temel Kavramlar
2Farklı Amaçlar İçin Farklı Maliyetler: Maliyetlerin Sınıflandırılması
3Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrolü, Amaçları, Aşamaları.
4Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrol Süreci
5Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrol Yöntemi
6IFO ( Son-Giren-İlk Çıkar) Stok Değerleme Yöntemi,
7Arasınav
8FIFO ( İlk-Giren-İlk Çıkar) Stok Değerleme Yöntemi, Ortalama Maliyet Stok Değerleme Yöntemleri
9Yiyecek-İçecek İşletmelerinde İşçilik Maliyetleri
10Genel Üretim Maliyetleri: Gider Dağıtımında Birinci Aşama
11Genel Üretim Maliyetleri: Gider Dağıtımında İkinci ve Üçüncü Aşama
12Sipariş Maliyeti Sistemleri
13Safha Maliyeti Sistemlerinin Tanıtımı
14Özet Tekrar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Mehmet Sarıışık (2017). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü Kavramlar, Uygulamalar ve Örnekler, Detay Yayıncılık. Ayaz, N. ve Akay, B. (2017). Turizm İşletmelerinde Maliyetler ve Kontrolü, Detay Yayıncılık. Food In Life, Food Time Dergi, Food and Travel (Süreli Yayın).
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav140
Derse Katılım130
Proje Hazırlama130
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı170
Proje Hazırlama130
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav11010
Final Sınavı12020
Derse Katılım14228
Proje Hazırlama11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)68
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1 54455       
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr