Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000104100 | YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROL YÖNTEMLERİ | Zorunlu | 2 | 4 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilerin işletme, yiyecek içecek işletmesi, maliyet, maliyet kontrolü tanımı ve depolama, teslim alma, satın alma, fiyatlandırma hakkındaki temel bilgilere sahip olmsı |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof. DR. Musa GENÇ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Maliyet Muhasebesi Sistemlerini Açıklayabilecektir
Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrol Sistemini Açıklayabilecektir.
Yiyecek-İçecek Üretim Maliyeti Unsurlarını Açıklayabilecektir.
Yiyecek- İçecek Maliyet Dağıtımlarını (Birinci ve İkinci Dağıtım) Yapabilecektir.Sipariş Maliyet Sistemine Göre Yiyecek-İçecek Maliyetlerini Hesaplayabilecektir.Safha Maliyet Sitemine Göre Yiyecek-İçecek Maliyetlerini Hesaplayabilecektir.Doğru Fiyatlama Yöntemini Seçebilecektir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Yiyecek içecek işletmesi tanımı, işletmenin temel kavramları ve stratejileri, satın alma, teslim alma, depolama, fiyatlandırma iş akışı. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Maliyet Muhasebesine Giriş ve Maliyet Muhasebesi ile İlgili Temel Kavramlar | | | 2 | Farklı Amaçlar İçin Farklı Maliyetler: Maliyetlerin Sınıflandırılması | | | 3 | Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrolü, Amaçları, Aşamaları. | | | 4 | Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrol Süreci | | | 5 | Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrol Yöntemi | | | 6 | IFO ( Son-Giren-İlk Çıkar) Stok Değerleme Yöntemi, | | | 7 | | Arasınav | | 8 | FIFO ( İlk-Giren-İlk Çıkar) Stok Değerleme Yöntemi, Ortalama Maliyet Stok Değerleme Yöntemleri | | | 9 | Yiyecek-İçecek İşletmelerinde İşçilik Maliyetleri | | | 10 | Genel Üretim Maliyetleri: Gider Dağıtımında Birinci Aşama | | | 11 | Genel Üretim Maliyetleri: Gider Dağıtımında İkinci ve Üçüncü Aşama | | | 12 | Sipariş Maliyeti Sistemleri | | | 13 | Safha Maliyeti Sistemlerinin Tanıtımı | | | 14 | Özet Tekrar | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Mehmet Sarıışık (2017). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü Kavramlar, Uygulamalar ve Örnekler, Detay Yayıncılık.
Ayaz, N. ve Akay, B. (2017). Turizm İşletmelerinde Maliyetler ve Kontrolü, Detay Yayıncılık.
Food In Life, Food Time Dergi, Food and Travel (Süreli Yayın). |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 40 | Derse Katılım | 1 | 30 | Proje Hazırlama | 1 | 30 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 70 | Proje Hazırlama | 1 | 30 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Proje Hazırlama | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|