Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000108100 | YİYECEK -İÇECEK PAZARLAMASI | Seçmeli | 4 | 8 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, yiyecek ve içecek sektöründe pazarlama süreçlerini anlamak ve sektörel ihtiyaçlara uygun pazarlama stratejileri geliştirebilecek bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Öğrenciler, yiyecek ve içecek işletmelerinin pazarlama yönetimi, tüketici davranışları, marka oluşturma, dijital pazarlama, fiyatlandırma stratejileri ve müşteri ilişkileri yönetimi konularında teorik ve uygulamalı bilgi edinerek sektörel farkındalık geliştirecektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Pazarlamanın genel tanımını yapar | 2 | Pazarlama karması elemanları hakkında bilgi sahibi olur | 3 | Ürün konusunu açıklar | 4 | Fiyat konusunu açıklar | 5 | Yer (dağıtım) konusunu açıklar | 6 | Tutundurma konusunu açıklar |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Ders, öğrencilerin sektörde yenilikçi ve müşteri odaklı çözümler üretebilmeleri için gerekli analiz, planlama ve iletişim yetkinliklerini kazanmalarını içermektedir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Yiyecek ve içecek sektörüne genel bakış: Sektörün önemi, özellikleri ve pazarlama ile ilişkisi. | | | 2 | Pazarlama kavramları: Temel pazarlama ilkeleri ve yiyecek-içecek sektörüne uygulanışı. | | | 3 | Tüketici davranışları: Yiyecek ve içecek sektöründe müşteri tercihleri ve satın alma karar süreci. | | | 4 | Yiyecek ve içecek işletmelerinde ürün geliştirme: Menü tasarımı ve inovasyon süreçleri. | | | 5 | Fiyatlandırma stratejileri: Maliyet analizi, fiyatlandırma yöntemleri ve stratejik fiyatlama. | | | 6 | Dağıtım kanalları ve lojistik: Ürünlerin müşteriye ulaştırılmasında kullanılan yöntemler ve tedarik zinciri yönetimi. | | | 7 | İletişim ve tanıtım stratejileri: Reklam, halkla ilişkiler ve sosyal medyanın kullanımı. | | | 8 | Marka oluşturma ve yönetimi: Yiyecek ve içecek sektöründe marka değeri ve sadakat yaratma. | | | 9 | Dijital pazarlama: Yiyecek ve içecek sektöründe dijital araçlar ve online pazarlama stratejileri. | | | 10 | Müşteri ilişkileri yönetimi: Müşteri memnuniyeti ve şikayet yönetimi stratejileri. | | | 11 | Sürdürülebilirlik ve etik: Yiyecek ve içecek sektöründe çevresel ve sosyal sorumluluk. | | | 12 | Yenilikçi pazarlama uygulamaları: Güncel trendler ve teknolojik gelişmeler. | | | 13 | Genel değerlendirme ve vaka analizi çalışmaları: Örnek olayların incelenmesi ve çözüm önerileri. | | | 14 | Genel değerlendirme | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
YİYECEK İÇECEK PAZARLAMASI, Prof. Dr. Şevki ULEMA, Detay Yayıncılık. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | 3 | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | 4 | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | 4 | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | 4 | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | 3 | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|