Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000107102SOSLAR VE ÜRETİM TEKNİKLERİZorunlu472
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Soslar, her zaman yemekten ayrı hazırlanır ve eşlik ettiği yemeğin lezzet ve görünüm yönünden tamamlayıcısıdır. Sosun istenilen kıvamda yapılmasına, ağızda güzel bir tat bırakmasına, kullanılan baharatların acı, ekşi gibi tatlarının uyumlu olmasına önem verilir. Bu sebeple dersi amacı öncelikli olarak öğrencilere temel sosları anlatıp uygulama yaptırabilmek ve bununla birlikte diğer türev sosları da yaptırarak vizyonlarını ve el becerilerini arttırabilmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Dr. Arzu İMECE
Öğrenme Çıktıları
1Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Mutfak kuralları, mutfak şefi olmanın genel prensipleri, mutfak hiyerarşisi, temel sos ve türev sos hazırlamada izlenen temel prensipleri tanımlayabilecektir. Mutfakta hijyen ve sanitasyon kurallarını ve önemini tartışabilecektir Temel besin grupları, ısı transferi ve temel sos pişirme tekniklerini açıklayabilecektir. Mutfak bıçakları ve temel mutfak araç-gereçlerini ayırt edebilecektir. Temel kesim tekniklerini uygulayabilecektir. Stoklar ile temel soslar, çorbalar, kıvam arttırıcı ve bağlayıcı malzemelerin farklarını tartışabilecektir. Temel salata ve salata sosları ile sandviç hazırlama tekniklerini kullanabilecektir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
-
Dersin İçeriği
Soslar, işlevleri ve kullanım alanları Temel soslar ve uygulamaları Türev soslar ve uygulamaları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Stoklar, soslar ve çorbaların tanımı--
2Stok, Sos ve Çorbalar için Ön Hazırlık
3Beyaz Stok, Kahverengi Stok Hazırlama
4Balık Stok ve Sebze Stok Hazırlama
5Kahverengi Sos ve Beyaz Sos Uygulamaları
6Hollandaise Sos ve Bearnaise Sos Uygulamaları
7Maitre d’Hotel Butter Çeşitleri
8Konsome,et suyu ve çorbalar
9Berrak Çorbalar ve Taneli Çorbalar
10Kremalı Çorbalar
11Püreli Çorbalar
12Salata Sosları ve Salata Çeşitleri
13Sosların ve stokların muhafaza edilmesi
14Sosların ve çorbaların servisi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
-
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
-
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav30130
Final Sınavı30130
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)60
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ13553544454453
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr