Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000101106MİKROBİYOLOJİZorunlu113
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Temel mikrobiyolojik kavramları öğrenmek ve gıdalarda bozulmalara neden olan etmenleri kavrayabilmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi M. Murat CEYLAN
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenci gıda mikrobiyolojisi dersinin temel kavramlarını bilir.
2Öğrenci mikroorganizmaların sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olur
3Öğrenci gıda kaynaklı mikroorganizmaları hakkında bilgi sahibi olur
4Öğrenci gıdaları bozan mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olacaktır
5Öğrenci gıdaların muhafaza teknikleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
YOK
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Mikrobiyolojiye giriş, Terminoloji, Sınıflandırma Mikroorganizma Gruplarının Genel Özellikleri Gıdalardaki mikroorganizmaların genel özellikleri Gıda kaynaklı hastalıklara giriş Gıda kaynaklı enfeksiyon ve intoksikasyon Aktif ve pasif gıda enfeksiyonları Gıda kaynaklı intoksikasyonlar Gıda kaynaklı virüs enfeksiyonları, gıda kaynaklı küf toksikasyonları Et ve et ürünlerinde mikrobiyel bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyel bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri Yumurta ve yumurta ürünlerinde mikrobiyel bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri Meyve sebze ürünlerinde, sularda, meyve sularında mikrobiyel bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri Konserve gıdalarda ve fermente ürünlerde mikrobiyel bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri Gıdalarda Muhafaza Yöntemleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mikrobiyolojiye giriş, Terminoloji, SınıflandırmaYOKYOK
2Mikroorganizma Gruplarının Genel ÖzellikleriYOKYOK
3Gıdalardaki mikroorganizmaların genel özellikleriYOKYOK
4Gıda kaynaklı hastalıklara girişYOKYOK
5Gıda kaynaklı enfeksiyon ve intoksikasyonYOKYOK
6Aktif ve pasif gıda enfeksiyonlarıYOKYOK
7Gıda kaynaklı intoksikasyonlarYOKYOK
8Gıda kaynaklı virüs enfeksiyonları, gıda kaynaklı küf toksikasyonlarıYOKYOK
9Et ve et ürünlerinde mikrobiyel bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleriYOKYOK
10Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyel bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleriYOKYOK
11Yumurta ve yumurta ürünlerinde mikrobiyel bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleriYOKYOK
12Meyve sebze ürünlerinde, sularda, meyve sularında mikrobiyel bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleriYOKYOK
13Konserve gıdalarda ve fermente ürünlerde mikrobiyel bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleriYOKYOK
14Gıdalarda Muhafaza YöntemleriYOKYOK
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Öğretim Üyesinin notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
YOK
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav12020
Final Sınavı12020
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14228
Ev Ödevi339
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)91
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1             
ÖÇ2             
ÖÇ3             
ÖÇ4             
ÖÇ5             
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr