Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000103102 | GIDA HİJYENİ VE GÜVENLİĞİ | Zorunlu | 2 | 3 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Hijyen ve sanitasyonun sağlık için öneminin bilincine varmak ve hijyen ve sanitasyon kurallarına uyarak insan sağlığını riske sokmadan yemek yapabilmeyi başarabilmek |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Mubin Koyuncu |
Öğrenme Çıktıları |
1 | - Hijyen ve sanitasyonu tehdit eden faktörler hakkında bilgi sahibi olur. | 2 | Bu etkenleri nasıl ortadan kaldıracağını öğrenir, yönetmelikler hakkında fikir sahibi olur. | 3 | Personel hijyeninin gereklilik ve uygulamasını öğrenir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
YOK |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
YOK |
Dersin İçeriği |
Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallar
Gıda Endüstrisi ve Sanitasyon
Mikroorganizmalar ile sanitasyon ilişkisi
Temizlik ve temizleme maddeleri
Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar
Temizleme ve dezenfeksiyon işlemleri
Sanitasyon ekipmanları ve sistemleri
Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar
İşletmelerde personel hijyeni
Haşerelerle mücadele
Kalite güvence sistemleri (ISO,GMP,GHP)
Kalite güvence sistemleri (HACCP)
Su ve hava hijyeni
Su ve hava hijyeni |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallar | YOK | YOK | 2 | Gıda Endüstrisi ve Sanitasyon | YOK | YOK | 3 | Mikroorganizmalar ile sanitasyon ilişkisi | YOK | YOK | 4 | Temizlik ve temizleme maddeleri | YOK | YOK | 5 | Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar | YOK | YOK | 6 | Temizleme ve dezenfeksiyon işlemleri | YOK | YOK | 7 | Sanitasyon ekipmanları ve sistemleri | YOK | YOK | 8 | Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar | YOK | YOK | 9 | İşletmelerde personel hijyeni | YOK | YOK | 10 | Haşerelerle mücadele | YOK | YOK | 11 | Kalite güvence sistemleri (ISO,GMP,GHP) | YOK | YOK | 12 | Kalite güvence sistemleri (HACCP) | YOK | YOK | 13 | Su ve hava hijyeni | YOK | YOK | 14 | Su ve hava hijyeni | YOK | YOK |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Öğretim Üyesi Ders Notları
Kayaardı, S. (2015). Gıda hijyeni ve sanitasyon. Sidas Medya. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | YOK |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|