Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000103102GIDA HİJYENİ VE GÜVENLİĞİZorunlu233
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Hijyen ve sanitasyonun sağlık için öneminin bilincine varmak ve hijyen ve sanitasyon kurallarına uyarak insan sağlığını riske sokmadan yemek yapabilmeyi başarabilmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğretim Üyesi M. Murat CEYLAN
Öğrenme Çıktıları
1- Hijyen ve sanitasyonu tehdit eden faktörler hakkında bilgi sahibi olur.
2Bu etkenleri nasıl ortadan kaldıracağını öğrenir, yönetmelikler hakkında fikir sahibi olur.
3Personel hijyeninin gereklilik ve uygulamasını öğrenir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
YOK
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
YOK
Dersin İçeriği
Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallar Gıda Endüstrisi ve Sanitasyon Mikroorganizmalar ile sanitasyon ilişkisi Temizlik ve temizleme maddeleri Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar Temizleme ve dezenfeksiyon işlemleri Sanitasyon ekipmanları ve sistemleri Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar İşletmelerde personel hijyeni Haşerelerle mücadele Kalite güvence sistemleri (ISO,GMP,GHP) Kalite güvence sistemleri (HACCP) Su ve hava hijyeni Su ve hava hijyeni
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallarYOKYOK
2Gıda Endüstrisi ve SanitasyonYOKYOK
3Mikroorganizmalar ile sanitasyon ilişkisiYOKYOK
4Temizlik ve temizleme maddeleriYOKYOK
5Dezenfeksiyon ve dezenfektanlarYOKYOK
6Temizleme ve dezenfeksiyon işlemleriYOKYOK
7Sanitasyon ekipmanları ve sistemleriYOKYOK
8Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalarYOKYOK
9İşletmelerde personel hijyeniYOKYOK
10Haşerelerle mücadeleYOKYOK
11Kalite güvence sistemleri (ISO,GMP,GHP)YOKYOK
12Kalite güvence sistemleri (HACCP)YOKYOK
13Su ve hava hijyeniYOKYOK
14Su ve hava hijyeniYOKYOK
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Öğretim Üyesi Ders Notları Kayaardı, S. (2015). Gıda hijyeni ve sanitasyon. Sidas Medya.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
YOK
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav12020
Final Sınavı12020
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)96
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1             
ÖÇ2             
ÖÇ3             
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr