|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000101105 | MUTFAK PLANLAMASI | Zorunlu | 1 | 1 | 2 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Mutfak planlamayı ve mutfakta kullanılan araç-gereçler hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Öğrencilerin profesyonel yaşamlarında karşılaşabilecekleri endüstriyel mutfak planlamasında tecrübe sahibi olabilecekler | 2 | gerekli hesaplamaları ve tüm montaj detaylarını öğrenebilecekler. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | | Dersin İçeriği | Mutfak planlamayı etkileyen etmenler, mutfak planlarken karşılaşılan zorluklar, mutfak dizaynı hakkında bilgi, mutfak modernizasyon çalışmalarında etkin rol oynayabilecek beceriler | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Derse giriş, sektörel bilgilendirme, endüstriyel mutfak cihazları tanıtımları | | | 2 | Endüstriyel mutfak bölümleri olan mal kabul, depolar, hazırlık, pişirme, servis ve bulaşıkhanelerin ve atık alanlarının işleyişi, tasarımında dikkat edilmesi gereken ergonomik ve üretim standartları, kullanıcı ve tüketici ilişkili olan bölümlerin incelenmesi. | | | 3 | Endüstriyel mutfak bölümleri olan mal kabul, depolar, hazırlık, pişirme, servis ve bulaşıkhanelerin ve atık alanlarının işleyişi, tasarımında dikkat edilmesi gereken ergonomik ve üretim standartları, kullanıcı ve tüketici ilişkili olan bölümlerin incelenmesi. | | | 4 | Küçük ölçekli kişi kapasiteleri için endüstriyel mutfak kapasite ve mimari hesaplamaları ve tasarımı. Kafe Restoran gibi ticari işletme mutfaklarının Örnekleri ile incelenmesi. | | | 5 | Orta ölçekli kişi kapasiteleri için endüstriyel mutfak kapasite ve mimari hesaplamaları ve tasarımı. Otel, Hastane Fabrika Mutfaklarının örnekleri ile incelenmesi,tesisat bilgilendirmeleri. | | | 6 | Orta ölçekli kişi kapasiteleri için endüstriyel mutfak kapasite ve mimari hesaplamaları ve tasarımı. Otel, Hastane Fabrika Mutfaklarının örnekleri ile incelenmesi,tesisat bilgilendirmeleri. | | | 7 | 5000 kişiden fazla büyük ölçekli kişi kapasiteleri için endüstriyel mutfak kapasite ve mimari hesaplamaları ve tasarımı. Üniversite, Şantiye mutfaklarının örnekleri ile incelenmesi,tesisat bilgilendirmeleri. | | | 8 | 5000 kişiden fazla büyük ölçekli kişi kapasiteleri için endüstriyel mutfak kapasite ve mimari hesaplamaları ve tasarımı. Üniversite, Şantiye mutfaklarının örnekleri ile incelenmesi,tesisat bilgilendirmeleri. | | | 9 | Mobil endüstriyel mutfaklar, sahra mutfakları, konteyner mutfaklarının tasarım ve işleyişlerinin incelenmesi, tesisat bilgilendirmeleri. | | | 10 | Mobil endüstriyel mutfaklar, sahra mutfakları, konteyner mutfaklarının tasarım ve işleyişlerinin incelenmesi, tesisat bilgilendirmeleri | | | 11 | Mevcut bir yiyecek‐içecek işletmesinin seçilmesi.Bu işletmedeki mutfak planlamasının incelenerek olumlu‐olumsuz yanlarının raporlarının hazırlanması ve önerilerin sunulması | | | 12 | Mevcut bir yiyecek‐içecek işletmesinin seçilmesi.Bu işletmedeki mutfak planlamasının incelenerek olumlu‐olumsuz yanlarının raporlarının hazırlanması ve önerilerin sunulması | | | 13 | Yiyecek içecek sektöründeki tasarım odaklı düşünme örnekleri ve sektördeki hizmet kapsamında inovatif yaklaşımlar | | | 14 | Yiyecek içecek sektöründeki tasarım odaklı düşünme örnekleri ve sektördeki hizmet kapsamında inovatif yaklaşımlar | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Ahmet Kaya,2000.Misafirperverlik Endüstrisinde Temel Mutfak Bilgisi,Güneş Ofset,İzmir.
Ayhan Gökdemir,2003.Mutfak Hizmetleri Yönetimi,Detay Yayıncılık,Ankara. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|