Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000101105MUTFAK PLANLAMASIZorunlu112
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Mutfak planlamayı ve mutfakta kullanılan araç-gereçler hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Öğrencilerin profesyonel yaşamlarında karşılaşabilecekleri endüstriyel mutfak planlamasında tecrübe sahibi olabilecekler
2gerekli hesaplamaları ve tüm montaj detaylarını öğrenebilecekler.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Mutfak planlamayı etkileyen etmenler, mutfak planlarken karşılaşılan zorluklar, mutfak dizaynı hakkında bilgi, mutfak modernizasyon çalışmalarında etkin rol oynayabilecek beceriler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Derse giriş, sektörel bilgilendirme, endüstriyel mutfak cihazları tanıtımları
2Endüstriyel mutfak bölümleri olan mal kabul, depolar, hazırlık, pişirme, servis ve bulaşıkhanelerin ve atık alanlarının işleyişi, tasarımında dikkat edilmesi gereken ergonomik ve üretim standartları, kullanıcı ve tüketici ilişkili olan bölümlerin incelenmesi.
3Endüstriyel mutfak bölümleri olan mal kabul, depolar, hazırlık, pişirme, servis ve bulaşıkhanelerin ve atık alanlarının işleyişi, tasarımında dikkat edilmesi gereken ergonomik ve üretim standartları, kullanıcı ve tüketici ilişkili olan bölümlerin incelenmesi.
4Küçük ölçekli kişi kapasiteleri için endüstriyel mutfak kapasite ve mimari hesaplamaları ve tasarımı. Kafe Restoran gibi ticari işletme mutfaklarının Örnekleri ile incelenmesi.
5Orta ölçekli kişi kapasiteleri için endüstriyel mutfak kapasite ve mimari hesaplamaları ve tasarımı. Otel, Hastane Fabrika Mutfaklarının örnekleri ile incelenmesi,tesisat bilgilendirmeleri.
6Orta ölçekli kişi kapasiteleri için endüstriyel mutfak kapasite ve mimari hesaplamaları ve tasarımı. Otel, Hastane Fabrika Mutfaklarının örnekleri ile incelenmesi,tesisat bilgilendirmeleri.
75000 kişiden fazla büyük ölçekli kişi kapasiteleri için endüstriyel mutfak kapasite ve mimari hesaplamaları ve tasarımı. Üniversite, Şantiye mutfaklarının örnekleri ile incelenmesi,tesisat bilgilendirmeleri.
85000 kişiden fazla büyük ölçekli kişi kapasiteleri için endüstriyel mutfak kapasite ve mimari hesaplamaları ve tasarımı. Üniversite, Şantiye mutfaklarının örnekleri ile incelenmesi,tesisat bilgilendirmeleri.
9Mobil endüstriyel mutfaklar, sahra mutfakları, konteyner mutfaklarının tasarım ve işleyişlerinin incelenmesi, tesisat bilgilendirmeleri.
10Mobil endüstriyel mutfaklar, sahra mutfakları, konteyner mutfaklarının tasarım ve işleyişlerinin incelenmesi, tesisat bilgilendirmeleri
11Mevcut bir yiyecek‐içecek işletmesinin seçilmesi.Bu işletmedeki mutfak planlamasının incelenerek olumlu‐olumsuz yanlarının raporlarının hazırlanması ve önerilerin sunulması
12Mevcut bir yiyecek‐içecek işletmesinin seçilmesi.Bu işletmedeki mutfak planlamasının incelenerek olumlu‐olumsuz yanlarının raporlarının hazırlanması ve önerilerin sunulması
13Yiyecek içecek sektöründeki tasarım odaklı düşünme örnekleri ve sektördeki hizmet kapsamında inovatif yaklaşımlar
14Yiyecek içecek sektöründeki tasarım odaklı düşünme örnekleri ve sektördeki hizmet kapsamında inovatif yaklaşımlar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ahmet Kaya,2000.Misafirperverlik Endüstrisinde Temel Mutfak Bilgisi,Güneş Ofset,İzmir. Ayhan Gökdemir,2003.Mutfak Hizmetleri Yönetimi,Detay Yayıncılık,Ankara.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)62
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ154355        
ÖÇ2   55        
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr