Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000102102BESLENME İLKELERİZorunlu123
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencilere beslenmenin önemi, besin bileşenlerin yapıları, etki mekanizmaları, sindirilmeleri ve eksiklikleri durumunda karşılaşılan belirtiler ve ayrıca beslenmeye bağlı hastalıklar hakkında bilgi kazandırmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğretim Üyesi M. Murat CEYLAN
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenciler, beslenme konusunda bilgi verme
2Besin bileşenlerin yapıları ve etki mekanizmalarını hakkında bilgi sahibi olma
3Besin öğelerinin sindirilmeleri ve günlük önerilen tüketim miktarları konusunda bilgi sahibi olma
4Kronik hastalıklarda beslenme, obezite, diyet ve nütrigenetik hakkında bilgi verme
5Çeşitli yaş grupları ve özel durumlarda insanların beslenme şekilleri konularında bilgi verme
6Besin maddelerinin güvenliği ve kalitesi hakkında bilgi birikimine sahip olma
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
YOK
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Beslenmenin önemi Besinlerin bileşimi ve beslenme ile ilgili bazı Tanımlar İnsan vücudunun yapısı ve beslenme Su, su dengesi ve elektrolitler Karbonhidrat ve enerji metabolizması Yağ metabolizması Genel Tekrar ve Ara Sınav Protein metabolizması Vitaminler ve etkinlikleri Mineraller ve etkinlikleri Kalsiyum metabolizması ve osteoporoz Ateroskleroz ve kolesterol metabolizması Hipertansiyon ve kanser Obezite, diyet ve nütrigenetik beslenme
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Beslenmenin önemiYOKYOK
2Besinlerin bileşimi ve beslenme ile ilgili bazı tanımlarYOKYOK
3İnsan vücudunun yapısı ve beslenmeYOKYOK
4Su, su dengesi ve elektrolitlerYOKYOK
5Karbonhidrat ve enerji metabolizmasıYOKYOK
6Yağ metabolizmasıYOKYOK
7Genel Tekrar ve Ara SınavYOKYOK
8Protein metabolizmasıYOKYOK
9Vitaminler ve etkinlikleriYOKYOK
10Mineraller ve etkinlikleriYOKYOK
11Kalsiyum metabolizması ve osteoporozYOKYOK
12Ateroskleroz ve kolesterol metabolizmasıYOKYOK
13Hipertansiyon ve kanserYOKYOK
14Obezite, diyet ve nütrigenetik beslenmeYOKYOK
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Beslenme İlkeleri (Prof. Dr. Tülay ÖZCAN, basılmamış ders notu) Beslenme (A. Baysal) Beslenme (M. Demirci) Introduction to Nutrition and Metabolism (Edited by D.A. Bender) Nutrition: Chemistry and Biology (Edited by J.E. Spallholz, L.M. Boylan, J.A. Driskell)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
YOK
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav12020
Final Sınavı12020
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)96
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1             
ÖÇ2             
ÖÇ3             
ÖÇ4             
ÖÇ5             
ÖÇ6             
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr