Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000102102 | BESLENME İLKELERİ | Zorunlu | 1 | 2 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, öğrencilere beslenmenin önemi, besin bileşenlerin yapıları, etki mekanizmaları, sindirilmeleri ve eksiklikleri durumunda karşılaşılan belirtiler ve ayrıca beslenmeye bağlı hastalıklar hakkında bilgi kazandırmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğretim Üyesi M. Murat CEYLAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenciler, beslenme konusunda bilgi verme | 2 | Besin bileşenlerin yapıları ve etki mekanizmalarını hakkında bilgi sahibi olma | 3 | Besin öğelerinin sindirilmeleri ve günlük önerilen tüketim miktarları konusunda bilgi sahibi olma | 4 | Kronik hastalıklarda beslenme, obezite, diyet ve nütrigenetik hakkında bilgi verme | 5 | Çeşitli yaş grupları ve özel durumlarda insanların beslenme şekilleri konularında bilgi verme | 6 | Besin maddelerinin güvenliği ve kalitesi hakkında bilgi birikimine sahip olma |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
YOK |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Beslenmenin önemi
Besinlerin bileşimi ve beslenme ile ilgili bazı Tanımlar
İnsan vücudunun yapısı ve beslenme
Su, su dengesi ve elektrolitler
Karbonhidrat ve enerji metabolizması
Yağ metabolizması
Genel Tekrar ve Ara Sınav
Protein metabolizması
Vitaminler ve etkinlikleri
Mineraller ve etkinlikleri
Kalsiyum metabolizması ve osteoporoz
Ateroskleroz ve kolesterol metabolizması
Hipertansiyon ve kanser
Obezite, diyet ve nütrigenetik beslenme |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Beslenmenin önemi | YOK | YOK | 2 | Besinlerin bileşimi ve beslenme ile ilgili bazı tanımlar | YOK | YOK | 3 | İnsan vücudunun yapısı ve beslenme | YOK | YOK | 4 | Su, su dengesi ve elektrolitler | YOK | YOK | 5 | Karbonhidrat ve enerji metabolizması | YOK | YOK | 6 | Yağ metabolizması | YOK | YOK | 7 | Genel Tekrar ve Ara Sınav | YOK | YOK | 8 | Protein metabolizması | YOK | YOK | 9 | Vitaminler ve etkinlikleri | YOK | YOK | 10 | Mineraller ve etkinlikleri | YOK | YOK | 11 | Kalsiyum metabolizması ve osteoporoz | YOK | YOK | 12 | Ateroskleroz ve kolesterol metabolizması | YOK | YOK | 13 | Hipertansiyon ve kanser | YOK | YOK | 14 | Obezite, diyet ve nütrigenetik beslenme | YOK | YOK |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Beslenme İlkeleri (Prof. Dr. Tülay ÖZCAN, basılmamış ders notu)
Beslenme (A. Baysal)
Beslenme (M. Demirci)
Introduction to Nutrition and Metabolism (Edited by D.A. Bender)
Nutrition: Chemistry and Biology (Edited by J.E. Spallholz, L.M. Boylan, J.A. Driskell) |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | YOK |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|