Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000101103YİYECEK TARİHİZorunlu113
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda ve yemeklerin tarih, coğrafya, kültür ve beslenme çerçevesinde değerlendirmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Nilgün DEMİREL İLİ
Öğrenme Çıktıları
1İnsan türleri ve yiyecek arasındaki ilişkiyi açıklar.
2Paleolitik ve neolitik çağ bağlamında yiyeceğin tarihini açıklar.
3Tarihi çağlar boyunca yiyeceğin gelişimini ve yiyeceğe yönelik ritüelleri açıklar.
4Tarihi çağlar bağlamında yiyecek ve tarım ilişkisini açıklar.
5Antik Yunan ve Roma dönemine ait yeme içme geleneklerini ve yiyecek türlerini tanır.
6Orta Asya ve Selçuklu dönemi yiyecekler ve içecekleri açıklar.
7Osmanlı Dönemi'nde yiyecek ve içeceklere ilişkin bilgileri edinir.
81920'lerden itibaren yiyecek ve içeceğin değişimine yönelik gelişmeleri anlar.
9Günümüzde yiyecek ve içeceğe yönelik güncel eğilimleri öğrenir ve takip eder.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
YOK
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Antik Çağ döneminde yemek kültürü, Romalılar döneminde yemek kültürü, Orta Çağ döneminde yemek kültürü, Rönesans zamanında yemek kültürü ve rafine mutfak, Diğer Avrupa ülkelerinin mutfakları, Restaron tarihi (restoranların kurulması, klasik mutfak vs.), Sanayi devrimiyle değişen ve gelişen yemek endüstrisi, Birinci dünya savaşı ve sonrası yiyecek endüstrisi, İkinci dünya savaşı ve sonrası yiyecek endüstrisi, Modern mutfak ve yemek kültürü, Farklı gıda maddelerinin geçmişi (çay, kahve, çikolata, ekmek, peynir vs.)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gastronomi kavramının tanımı
2Gastronomi ile ilgili alanlar, kişiler ve eğilimler
3Tarih öncesi çağlarda yiyecek ve insan
4Tarih öncesi çağlarda yiyecek ve insan
5Tarihi çağlarda uygarlıklar ve yeme içme kültürü
6Tarihi çağlarda uygarlıklar ve yeme içme kültürü
7Tarihi çağlarda uygarlıklar ve yeme içme kültürü
8Arasınav
9Antik Yunan Uygarlığı ve Yeme İçme Kültürü
10Roma İmparatorluğu ve Yeme İçme Kültürü
11Orta Asya'dan Selçuklu'ya Anadolu'da yeme içme kültürü
12Osmanlı Mutfağı ve yeme içme kültürü
13Osmanlı Mutfağı ve Yeme içme kültürü
14Anadolu'da yeme içme kültürü ve Türk Mutfağı'nda yeni gelişmeler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Fundamentals of Menu Planing. McVety P., Ware B.J., Ware C. L. John Wiley and Sons, Canada, 2009. 2. Study Guide to Accompany Management By Menu. Kotschevar L., Wıthrow D. Fourth edition. John Wiley and Sons, Canada, 2008. Understanding Nutrition, 10th Edition, Ellie Whitney, Sharon Rady Rolfes, 2005. 3. Fundamentals of Menu Planning, Paul J. Mc Vety, Bradley J. Ware and C.L.Ware, John Wiley and Sons.Inc., New Jersey, 2009. Tann ahill R. (1995) Food in History, Broadway Books, Akkor, Ö (2012), Selçuklu Mutfağı, Alfa Yayınları, İstanbul, Halıcı, N. (2009) Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık, İstanbul, Yerasimos, M. (2005). 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı, Boyut Yayın Grubu, İstanbul.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
YOK
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav12020
Final Sınavı12020
Derse Katılım14342
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)82
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ15            
ÖÇ2 5           
ÖÇ3  5          
ÖÇ4   5         
ÖÇ5    5        
ÖÇ6     5       
ÖÇ7      5      
ÖÇ8       5     
ÖÇ9        5    
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr