Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000101103 | YİYECEK TARİHİ | Zorunlu | 1 | 1 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Yiyeceğin geçmişten günümüze olan evrimini ve değişimini öğretmek dersin temel amacını oluşturmaktadır. Bununla birlikte tarih öncesi çağlar, tarihi çağlar, Osmanlı dönemi ve Türkiye tarihi boyunca yiyeceğin Türk toplumundaki yeri ve öneminin anlaşılmasını sağlamaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Nilgün DEMİREL İLİ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | İnsan türleri ve yiyecek arasındaki ilişkiyi açıklar. | 2 | Paleolitik ve neolitik çağ bağlamında yiyeceğin tarihini açıklar. | 3 | Tarihi çağlar boyunca yiyeceğin gelişimini ve yiyeceğe yönelik ritüelleri açıklar. | 4 | Tarihi çağlar bağlamında yiyecek ve tarım ilişkisini açıklar. | 5 | Antik Yunan ve Roma dönemine ait yeme içme geleneklerini ve yiyecek türlerini tanır. | 6 | Orta Asya ve Selçuklu dönemi yiyecekler ve içecekleri açıklar. | 7 | Osmanlı Dönemi'nde yiyecek ve içeceklere ilişkin bilgileri edinir. | 8 | 1920'lerden itibaren yiyecek ve içeceğin değişimine yönelik gelişmeleri anlar. | 9 | Günümüzde yiyecek ve içeceğe yönelik güncel eğilimleri öğrenir ve takip eder. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
YOK |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Tarih öncesi çağlarda yiyecek, tarihi çağlar boyunca (sümerler, hititler, akadlar, mısırlılar) yiyecek, Antik Çağ döneminde yemek kültürü, Romalılar döneminde yemek kültürü, Orta Çağ döneminde yemek kültürü, Rönesans zamanında yemek kültürü ve rafine mutfak, Diğer Avrupa ülkelerinin mutfakları, Restoran tarihi (restoranların kurulması, klasik mutfak vs.), Sanayi devrimiyle değişen ve gelişen yemek endüstrisi, Birinci dünya savaşı ve sonrası yiyecek endüstrisi, İkinci dünya savaşı ve sonrası yiyecek endüstrisi, Modern mutfak ve yemek kültürü, Farklı gıda maddelerinin geçmişi (çay, kahve, çikolata, ekmek, peynir vs.) |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gastronomi kavramının tanımı | | | 2 | Gastronomi ile ilgili alanlar, kişiler ve eğilimler | | | 3 | Tarih öncesi çağlarda yiyecek ve insan | | | 4 | Tarih öncesi çağlarda yiyecek ve insan | | | 5 | Tarihi çağlarda uygarlıklar ve yeme içme kültürü | | | 6 | Tarihi çağlarda uygarlıklar ve yeme içme kültürü | | | 7 | Tarihi çağlarda uygarlıklar ve yeme içme kültürü | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Antik Yunan Uygarlığı ve Yeme İçme Kültürü | | | 10 | Roma İmparatorluğu ve Yeme İçme Kültürü | | | 11 | Orta Asya'dan Selçuklu'ya Anadolu'da yeme içme kültürü | | | 12 | Osmanlı Mutfağı ve yeme içme kültürü | | | 13 | Osmanlı Mutfağı ve Yeme içme kültürü | | | 14 | Anadolu'da yeme içme kültürü ve Türk Mutfağı'nda yeni gelişmeler | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Gastronomi ve yiyecek tarihi,: Atilla Akbaba ve Neslihan Çetinkaya, Detay Yayıncılık.
Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi, Muzaffer Yılmaz, Literatürk Academia. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | YOK |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | 5 | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | 5 | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | 5 | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | 5 | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | 5 | | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | 5 | | | | | | | ÖÇ8 | | | | | | | | 5 | | | | | | ÖÇ9 | | | | | | | | | 5 | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|