Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000102105GIDA MEVZUATIZorunlu123
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda mevzuatının ilkeleri, ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı, toplam kalite yönetimi, kalite güvence sistemleri, gıda kalite kontrolü konusunda detaylı bilgiler kazandırmak
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğretim Üyesi M. Murat CEYLAN
Öğrenme Çıktıları
1Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yeralan yönetmelik, tüzük ve direktiflerin kavranması
2Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan şartların kavranması
3Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların kavranması
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
YOK
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
YOK
Dersin İçeriği
Gıda kalite kontrolü ve mevzuatına giriş, tarihçesi, tanımlar, Kalite kavramı ve ve gıdalarda kalite öğeleri, Türkiyede ve gelişmiş ülkelerde gıda kodeks ve mevzuatları hazırlama ilkeleri, Gıda mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, Gıda kontrol örgütleri, Gıda güvenliğindeki rolleri, Farklı gıdalara göre hazırlanmış, yönetmenlik, tüzük, yasalar ve oluşturulmuş kodekslerin irdelenmesi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda Kalite kontrolü ve Mevzuatına Giriş, Gıda mevzuatında tanımlar, yetki ve sorumluluklar ve tarihçesiYOKYOK
2Avrupa birliği sürecinde Türk gıda mevzuatı, Kalite kavramı ve gıdaların kalite öğeleriYOKYOK
3Türkiyede gıda kodeksi ve gıda kontrolü, yönetmelik ve tebliğler ve hazırlama ilkeleri, yetkili kuruluşlarYOKYOK
4Kontrol laboratuarları, personeli ve ceza uygulamalarıYOKYOK
5Gıda Standartları ve kontrol kriterleri,TSE genel bakış, Codex Alimentarius Comission standartları,ürün komiteleri, ürün standartları, uygulama kodları, rehberleri ve uygulanmaları,YOKYOK
6Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, mikrobik bulaşanlarYOKYOK
7Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, Kimyasal bulaşanlar, Ağır metallerYOKYOK
8Arasınav ve değerlendirmeYOKYOK
9Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, pestisitler veteriner ilaçları, Ambalaj maddelerinden geçiş, fiziksel bulaşanlar, radyoaktif bulaşanlarYOKYOK
10Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, fiziksel bulaşanlar, radyoaktif bulaşanlarYOKYOK
11Gıda Kontrol Örgütleri, Gıda güvenliğindeki rolleriYOKYOK
12Avrupa birliği ve ABD gıda kontrol örgütleri,YOKYOK
13Türkiyede Gıda kontrolü, ve örgütlenme yapısıYOKYOK
14Final sınavıYOKYOK
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Öğretim Üyesi Ders
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
YOK
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav12020
Final Sınavı12020
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)96
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1             
ÖÇ2             
ÖÇ3             
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr