|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 196000102105 | GIDA MEVZUATI | Zorunlu | 1 | 2 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Gıda mevzuatının ilkeleri, ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı, toplam kalite yönetimi, kalite güvence sistemleri, gıda kalite kontrolü konusunda detaylı bilgiler kazandırmak | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğretim Üyesi M. Murat CEYLAN | Öğrenme Çıktıları | 1 | Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yeralan yönetmelik, tüzük ve direktiflerin kavranması | 2 | Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan şartların kavranması | 3 | Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların kavranması |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | YOK | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | YOK | Dersin İçeriği | Gıda kalite kontrolü ve mevzuatına giriş, tarihçesi, tanımlar, Kalite kavramı ve ve gıdalarda kalite öğeleri, Türkiyede ve gelişmiş ülkelerde gıda kodeks ve mevzuatları hazırlama ilkeleri, Gıda mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, Gıda kontrol örgütleri, Gıda güvenliğindeki rolleri, Farklı gıdalara göre hazırlanmış, yönetmenlik, tüzük, yasalar ve oluşturulmuş kodekslerin irdelenmesi | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Gıda Kalite kontrolü ve Mevzuatına Giriş, Gıda mevzuatında tanımlar, yetki ve sorumluluklar ve tarihçesi | YOK | YOK | 2 | Avrupa birliği sürecinde Türk gıda mevzuatı, Kalite kavramı ve gıdaların kalite öğeleri | YOK | YOK | 3 | Türkiyede gıda kodeksi ve gıda kontrolü, yönetmelik ve tebliğler ve hazırlama ilkeleri, yetkili kuruluşlar | YOK | YOK | 4 | Kontrol laboratuarları, personeli ve ceza uygulamaları | YOK | YOK | 5 | Gıda Standartları ve kontrol kriterleri,TSE genel bakış, Codex Alimentarius Comission standartları,ürün komiteleri, ürün standartları, uygulama kodları, rehberleri ve uygulanmaları, | YOK | YOK | 6 | Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, mikrobik bulaşanlar | YOK | YOK | 7 | Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, Kimyasal bulaşanlar, Ağır metaller | YOK | YOK | 8 | Arasınav ve değerlendirme | YOK | YOK | 9 | Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, pestisitler veteriner ilaçları, Ambalaj maddelerinden geçiş, fiziksel bulaşanlar, radyoaktif bulaşanlar | YOK | YOK | 10 | Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, fiziksel bulaşanlar, radyoaktif bulaşanlar | YOK | YOK | 11 | Gıda Kontrol Örgütleri, Gıda güvenliğindeki rolleri | YOK | YOK | 12 | Avrupa birliği ve ABD gıda kontrol örgütleri, | YOK | YOK | 13 | Türkiyede Gıda kontrolü, ve örgütlenme yapısı | YOK | YOK | 14 | Final sınavı | YOK | YOK |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Öğretim Üyesi Ders | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | YOK |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 | Final Sınavı | 1 | 20 | 20 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|