Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
196000103101MUTFAK UYGULAMALARI-IZorunlu236
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Yerel ve uluslararası mutfakta kullanılan hazırlama, doğrama, pişirme ve saklama işlemlerine ilişkin teorik ve pratik yeterliklerin kazandırılması
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Gülçin YILDIZ
Öğrenme Çıktıları
1Reçeteyi okur anlar ve uygular
2Reçeteye göre doğru malzemeyi ve ekipmanı seçer ,ölçer, kullanır ,ön hazırlığını yapar ve doğru zamanlama ile gerektiği şekilde sunar.
3Yerel ve uluslararası mutfakta kullanılan doğrama yöntemlerini uygular
4Yerel ve uluslararası mutfakta kullanılan pişirme yöntemlerini uygular.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
YOK
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Yerel ve uluslararası mutfaklarda kullanılan temel doğrama yöntemleri, temel pişirme yöntemleri, temel saklama yöntemleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mutfağın Yapısı
2Mutfak Araç Gereçleri
3Ana Gıda Maddeleri, Beslenme Bilgisi ve Başlıca Besin Grupları
4Pişirme ve Gıda Biliminin Temel Prensipleri
5Mutfakta Ön Hazırlık
6Uluslararası doğrama teknikleri
7Temel Pişirme Yöntemleri
8Fond hazırlamak ve çorbaları pişirmek
9Temel sos ve türevlerini hazırlamak
10Salata ve salata sosları hazırlamak
11Etleri pişirmek
12Su ürünlerini hazırlamak ve pişirmek
13Pilav pişirmek
14Makarna pişirmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Öğretim Üyesi Ders Notları Nathan Myhryold, Chris Young ve Maxime Bilet, Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking, 1st edn., Bellevue, WA: The Cooking Lab, 2011. ISBN: 978-0-98-27610-07 Gisslen W.,’’Professional Cooking’’, 6th edition, 2013. ISBN 978-1-118-08374-1
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav12525
Final Sınavı13030
Derse Katılım14684
Bireysel Çalışma14342
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)181
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ14            
ÖÇ2 54          
ÖÇ3  5545       
ÖÇ4      544    
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr