Kuruluş |
Aşçılık Programı 2017 yılında kurulmuş ve 2018-2019 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır. |
Kazanılan Derece |
2(iki) yıllık bu programı başarıyla bitiren öğrenciler önlisans diplomasına ve "Aşçı" ünvanına sahip olurlar. |
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) |
Short Cycle |
Kabul ve Kayıt Koşulları |
Kabul ve kayıt koşulları, Iğdır Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilen Eğitim-Öğretim Yönergesine tabiidir. Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve üniversite öğrenci seçme sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. |
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar |
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik " kapsamında gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal ) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Iğdır Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. |
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları |
Aşçılık alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu, mesleki ve seçimli derslerin (en az 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının en az 2.0 (iki) olması gerekir. Ayrıca 30 işgünü stajını da tamamlamış olması gerekir. |
Program Profili |
Aşçılık programının temel amacı, evrensel bilgi üreten, ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda yönelen, değişen dünyayı barındıran, kültürel geçmişe sahip, etik değerlere sahip ve akademik açıdan yönetsel projeler yapan mezunlar yetiştirmektir.
|
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) |
Bu programdan mezun olan öğrencilerin çalışma alanları oldukça geniş olmakla birlikte, turizm bölgeleri, büyük şehirler başta olmak üzere, otel, restoran, pastane, yemek fabrikası, uçak – gemi – tren vb. ulaşım araçlarının üst sınıf müşterilerine yönelik yiyecek – içecek hizmeti, bar, ordu evleri, sosyal tesisler vb. gibi yiyecek – içecek üretimi ve tüketimiyle ilgili işyerlerinde çalışabilirler. Tekniker unvanı alan mezunlar; ağırlıklı olarak ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek – içecek bölümlerinde, restoranların mutfak ya da işletme kısımlarında, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (AR-GE), yiyecek - içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel - basılı yayın kuruluşlarında çalışabilirler. |
Üst Derece Programlarına Geçiş |
Aile ve Tüketici Bilimleri
Beslenme ve Diyetetik
Gastronomi
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Mutfak Sanatları ve Yönetimi |
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme |
Sınavlar ve bu sınavların ölçme ve değerlendirmesi Iğdır Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun şekilde yapılır. Derslerden başarılı olabilmek için her bir ders için bir arasınav bir final sınavı olmak üzere 2 sınav yapılır. Ara sınavın %40'ı, yılsonu final sınavının %60'ı hesaplanır |
Mezuniyet Koşulları |
Aşçılık Programı alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu, mesleki ve seçimli derslerin (en az 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının en az 2.0 (iki) olması gerekir. Ayrıca 30 işgünü stajını da tamamlamış olması gerekir.
|
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) |
Tam Zamanlı |
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) |
Öğr. Gör. Dr. Arzu İMECE Adres: Iğdır Üniversitesi Iğdır Meslek Yüksekokulu Suveren Kampüsü Iğdır. |
Bölüm Olanakları |
Dersler alanında uzmanlaşmış tecrübeli öğretim elemanları tarafından verilmektedir. Ayrıca bilgisayar programlarını kullanabilecekleri donanımlı bilgisayar laboratuarı, uygulamalı eğitimler için Uygulama Mutfağı mevcuttur.
|