Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 183318004103 | GIDA FORMÜLASYONU VE DUYUSAL ANALİZ | Zorunlu | 2 | 4 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Dersin amacı öğrenciye duyusal analiz yöntemlerini, analiz sonuçlarının değerlendirilmesini ve bu konudaki gelişmeleri öğretmek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim ŞILBIR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | I. Duyusal testle ilgi kavramları açıklar | 2 | II. Uygulanan testlerin farklılıklarını açıklar | 3 | III. Uygun değerlendirme skalasını belirler | 4 | IV. Ürünlerin lezzet ve tekstürünü etkileyen kriterleri ortaya koyar ve ürün farklılıklarını açıklar | 5 | V. Yeni bir ürünün duyusal testini başarı ile yapar |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Gıda kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri, Duyusal analizin ilkeleri, Duyusal değerlendirme Laboratuvarı, ürün ve panel kontrolleri, panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler, panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması konularını içerir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Duyusal analizin ilkeleri | | | 2 | Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri, | | | 3 | Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri, | | | 4 | Panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler, | | | 5 | Panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması, | | | 6 | Uygun formların ve skorlamanın hazırlanması | | | 7 | Eşik değerinin belirlenmesi, | | | 8 | Eşik değerinin belirlenmesi, | | | 9 | Tekstür analizi | | | 10 | Renk ve görünüş analizi | | | 11 | Kabul ve tercih analiz yöntemleri | | | 12 | Duyusal analiz bulgularının istatistiksel olarak değerlendirilmesi, | | | 13 | Tanımlayıcı analiz ve gıda tasarımında kullanımı, | | | 14 | Duyusal analiz tekniklerindeki gelişmeler | | | 15 | Genel Değerlendirme | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Altuğ, T. ve Elmacı,Y. 2011. Gıdalarda duyusal değerlendirme. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 8 | 4 | 32 |
Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 8 | 4 | 32 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ev Ödevi | 1 | 8 | 8 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | 3 | | | | | 4 | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | 3 | 3 | | | | | 4 | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|