Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 213318001104 | GIDA GÜVENLİĞİ VE HİJYENİ | Zorunlu | 1 | 1 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilere hijyen kurallarını ve güvenli gıda üretebilmeleri için gerekli sanitasyon uygulamalarını öğretmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Burcu ATALAY |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Mikroorganizmaların önemini, bulaşma kaynaklarını ve üreme koşullarını açıklayabilir. | 2 | Gerekli hijyenik önlemleri alarak, yiyeceklerde oluşabilecek olan bozulmaları engelleyebilir. | 3 | Güvenli gıda üretimi için personel hijyeni ve tüm güvenlik kurallarını başarıyla uygulayabilir | 4 | Sanitasyon ekipmanları ve metotlarını içeren modern güvenlik ve sanitasyon uygulamalarını gerçekleştirebilir | 5 | Sanitasyonda HACCP’in önemini açıklayabilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda bozulmasına neden olan mikrobik, kimyasal ve biyokimyasal faktörler. Gıda bozulmasını kontrol eden ve risk faktörlerini azaltan teknikler. Başlıca gıda gruplarında bozulmaya neden olan mikroorganizmalar. Gıda çalışanları için kişisel hijyenin önemi; mutfak ve araç gerecin sanitasyonu. HACCP kavramı ders içeriğini oluşturmaktadır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik | | | 2 | Gıda Mikrobiyolojisine Giriş | | | 3 | Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları ve gıdalarda üremesine etki eden faktörler | | | 4 | Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları ve gıdalarda üremesine etki eden faktörler | | | 5 | Gıdalarda karşılaşılan bozulmalar | | | 6 | Mutfak Dizaynı | | | 7 | HACCP ve Ürün Kalitesi | | | 8 | Temizlik ve Sanitasyon | | | 9 | Kişisel hijyen ve mutfakta güvenlik kuralları | | | 10 | Atık Uzaklaştırma | | | 11 | Zararlı Kontrolü | | | 12 | Gıda Hizmet Sanitasyonu ve Yönetimi | | | 13 | Uluslararası gıda güvenliği programları ve standartların korunması | | | 14 | Dersin gözden geçirilmesi | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
gıda güvenliği ve gıda mevzuatı kitabı
aöf ders notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 0 | 0 | TOPLAM | 0 | |
Final Sınavı | 0 | 0 | TOPLAM | 0 | TOPLAM | 0 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 6 | 84 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Ev Ödevi | 1 | 14 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|