Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 183318001100 | GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ | Zorunlu | 1 | 1 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Gastronomi gereklerinin terminolojik, fonetik ve etimolojik anlamda öğrenciler tarafından bilinmesini hedefler. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Burcu ATALAY |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Mutfak Sanatları terminolojisinde kullanılan temel bilgilere hâkim olur . | 2 | Kullanılan terimleri doğru telaffuz eder | 3 | Terimlerin o isimlerle adlandırılmasının kültürel anlamda neden sonuç ilişkisini bilir | 4 | Mutfak Sanatlarına değin uluslararası platformlarda entelektüel birikimiyle öne çıkar. | 5 | Mutfak alanında dünya standartlarına uyum sağlama kolaylığı ve uluslararası mutfak kalıplarının tanınmasını sağlar | 6 | Yiyeceklerin günümüzde tüketilen şeklini alana kadar hangi süreçlerden geçtiği incelenecektir. | 7 | Dünden bugüne gastronomi ve yiyecek tarihi süreçlerine hakim olur. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Yemek bilimi, tat bilimi tanımları, gurme ve gurmelik kavramları, gastronominin su ürünleri ile olan ilişkisi, yöresel yemekler ve yemek kültür ve zevklerinin ulusal düzeyde tanıtımı ve sunumları, tarihte mutfak ve aşçılık gelişimi ile yiyecek tarihinin günümüze kadar geçirdiği kronolojik durumunu inceler. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dünden Bugüne Gastronomi | | | 2 | Mutfağın Tanımı ve Tarihsel Gelişimi , Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri I | | | 3 | Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri II | | | 4 |
Mezopotamya Mutfağı | | | 5 | Antik Çağ’da Yunan Mutfak Kültürü | | | 6 | Antik Mısır Mutfak Kültürü
| | | 7 | Uzak Doğu Mutfak Kültürünün Tarihsel Gelişimi | | | 8 | Orta Çağ’da Avrupa Mutfağı
| | | 9 | Amerika’nın Keşfi ve Yeni Gıdalar
| | | 10 | Rönesans ve İtalyan Mutfağı
| | | 11 | Orta Çağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak Kültürü
| | | 12 | Modern Çağ’da Fransız Mutfağının Gelişimi
| | | 13 | Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi | | | 14 | Gastronomide Yeni Akımlar | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Deniz Gürsoy'un Gastronomi Tarihi
AÖF Gastronomi ders notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Ev Ödevi | 1 | 14 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | 5 | | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|