Kale
Kiraz
Kültür
Genel Bilgiler
Coğrafya
Fındık
Tarihçe
Ada
 
Fındık

Fındık, Kayıngillerden bir ağaççığın ve meyvesinin adıdır.Fındık besleyici bir yemiştir.Bileşiminde yağ,karbonhidrat,azot,madensel maddeler,B ve C vitaminleri vardır.Kalp hastalığına iyi geldiği söylenmektedir.Çiğ ve kavrulmuş olarak yenildiği gibi pastacılıkta ve çikolata yapımında da kullanılır.Başlıca türleri;tombul fındık,sivri fındık ve kara fındıktır.Ayrıca badem,palas,foşa,ayı,kuş ve çakıllı fındık gibi değişik türleride vardır.Makbul olanı tombul (yağlı)fındıktır ve bu fındıktan en çok Giresun’da yetişir.

Dünya pazarlarında aranan ünlü Giresun fındığı parlak kabuklu,yağ oranı yüksek tombul bir fındık türüdür.İlimizde kıyılardan 1000 metre yüksekliğe kadar dere,tepe ve dağ yamaçlarını saran geniş fındıklık alanlarda yurdumuzun ve dünyanın en üstün nitelikli fındıkları yetiştirilir.Dünya piyasalarında “Giresun kalitesi” özellikle aranır.Dünyanın en büyük fındık kuruluşu olan FİSKOBİRLİK genel müdürlüğü Giresun’dadır.Fındık Giresun’un en önemli geçim kaynağıdır.

 
Giresun Üniversitesi, Giresun / TÜRKİYE • Tel  (pbx): +90 454 310 10 00 • e-posta: halklailiskiler@giresun.edu.tr