Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GIM-23-142 | MODIFIED OILS AND PRODUCTION TECHNOLOGIES | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
The aim of this course is to ensure that the students are learn the history of modified oil production, modification and for which applied to the purposes, the fractional-crystallization technology, the hydrogenation technology and the interesterification technology as detailed. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Ayhan BAŞTÜRK |
Öğrenme Çıktıları |
1 | To give detailed information on topics of modified oils and production technology. |
|
Öğrenim Türü |
Daytime Class |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
None |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
None |
Dersin İçeriği |
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | The history of oil production in the modified. | | | 2 | The factors that determine the melting points of fats and oils. | | | 3 | Fractional-crystallization technology. | | | 4 | Fractional-crystallization technology. | | | 5 | Hydrogenation technology. | | | 6 | Hydrogenation technology. | | | 7 | Hydrogenation technology. | | | 8 | Midterm exam | | | 9 | Physiological properties of hydrogenated fats. | | | 10 | Interesterification technology introduction | | | 11 | Theories on the distribution of fatty acids in natural oils. | | | 12 | Types of interesterification. | | | 13 | Interesterification calculations, the catalysts used and in oil qualities to be included | | | 14 | Technological applications of interesterification. | | | 15 | Technological applications of interesterification. | | | 16 | Final Exam | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1) Kayahan, M., (2002). Modifiye Yağlar ve Üreti Teknolojileri. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıcılık ve İletişim A.Ş. (METU Press), 263s, Ankara.
2) Başoğlu, F. (2006). Yemeklik Yağ Teknolojileri (Edible Fats and Oils Technology), Nobel Basımevi, Ankara, 349 p.
3) Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. (1998). Bitkisel Yağ Teknolojisi. PAÜ Müh. Fak. Ders Kitapları Yay. No: 005, Müh. Fak. Matbaası, 329s, Çamlık, Denizli.
4) Bernardini, E. (1973). Oil and Fat Technology. II.Revised edition. Publishing House Technology s.r.l., Rome, 763 s.
5) Gümüşkesen, A.S. , Yemişçioğlu F.(2004). Bitkisel Yağ Teknolojisi. Asya Tıp Yayıncılık Ltd.Şti. II.Basım,s.224, İzmir.
6) Hoffmann, G. (1989) . The chemistry and Technology of Edible Oils and Fats and Their Fat Products. Academic Press, USA, 384 s.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | None |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Midterm Examination | 1 | 2 | 2 |
Final Examination | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 1 | 3 | 3 |
Writing Paper | 3 | 6 | 18 |
Self Study | 1 | 50 | 50 |
Individual Study for Mid term Examination | 1 | 40 | 40 |
Individual Study for Final Examination | 1 | 50 | 50 |
Reading | 1 | 20 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|