Description of Individual Course Units
Course Unit CodeCourse Unit TitleType of Course UnitYear of StudySemesterNumber of ECTS Credits
0100100013REFRIGERATION TECHNIQUEElective363
Level of Course Unit
First Cycle
Objectives of the Course
After completing this course, student will learn the principles of cooling systems and its components, and calculations about cooling.
Name of Lecturer(s)
Learning Outcomes
1Soğutmada temel bilgileri ve çeşitli maddelerin depolama usullerini kavrar
2Soğutma çevrimlerini mekanik tesisat şemaları ve termodinamik diyagramlar yardımı ile öğrenir
3Soğutma devre elemanlarının fonksiyonlarını kavrar ve boyutlandırma yapar
4Soğutma uygulanacak hacimlerde izolasyonun önemini kavrar
5Soğutma devrelerinde kullanılabilecek akışkanların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanında çevresel etkileri de değerlendirilmesini bilir
Mode of Delivery
Evening Education
Prerequisites and co-requisities
None
Recommended Optional Programme Components
None
Course Contents
The main terms of refrigeration and freezing Cooling methods and systems Vapor compression cooling systems and cooling cycles Using of Moiler diagrams Super-heating, sub-cooling and coefficient of performance Single step, two step cooling systems and cascad circuits Calculations with cooling cycles The components of vapor compression cooling system Compressors Evaporators Condensers Expansion valves Cooling requirement for food Cooling fluids (refrigerants)
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Soğutmada temel bilgiler ve gıda maddelerinin depolanması yöntemleri
2Soğutma çevrimleri
3Yoğuşan buharla çalışan soğutma devreleri, P-h diyagram
4COP, ısı pompaları için ısıtma tesir katsayısı, EER, IPVL kavramları
5Aşırı soğutma, kısımlara bölme, kademeli genişleme
6Kademeli sıkştırma ve özel devreler
7Absorbsiyonlu soğutma çevrimleri
8Absorbsiyonlu soğutma çevrimlerinde performans artışı sağlanması
9Çeşitli uygulamaların genel değerlendirilmesi
10Kompresörler Yoğuşturucular, soğutma kuleleri, genişleme valfleri,
11Buharlaştırıcılar ve diğer devre elemanları fonksiyonları ve seçim kriterleri
12Yalıtım, soğutucu akışkanlar
13Soğutma yükü hesabı
14Bir model üzerinde uygulama
15
16
Recommended or Required Reading
Anonymous, 2003. Soğutma Tesisatı. Ed. Genceli, O. F. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yayınları, Yayın no: MMO/2003/295-3. İstanbul. Yamankaradeniz, R., Horuz, İ. Ve Coşkun, S. 2002. Soğutma Tekniği ve Uygulamaları. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayınları No: 203. Bursa. Fellows, P. (1988). Food Processing Technology "Principles and Practice". 8 Wellington Court, Wellington Street, CB11HW, Great Britain, VCH Publishers (Uk) Ltd. Miller, J. P. and Butcher, C. (2000). Managing Frozen Foods (Freezer technology). Ed. C. J. Kennedy. Boca Raton, Boston, New York, Washington, D.C., CRC Press LLC. Heap, R. D. (2000). Chilled Foods. Ed. M. Stringer and C. Dennis. Boca Raton, Boston, New York, Washington, D.C., CRC Press LLC.
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
SUM0
Language of Instruction
Work Placement(s)
None
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Midterm Examination111
Final Examination111
Self Study13030
Individual Study for Mid term Examination13030
Individual Study for Final Examination12020
Homework188
TOTAL WORKLOAD (hours)90
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
PO
14
PO
15
LO1               
LO2               
LO3               
LO4               
LO5               
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr