Course Unit Code | Course Unit Title | Type of Course Unit | Year of Study | Semester | Number of ECTS Credits | 0100100011 | HYGIENE AND SANITATION IN FOOD INDUSTRY | Elective | 3 | 6 | 3 |
|
Level of Course Unit |
First Cycle |
Objectives of the Course |
At the end of this course student will be able to;
• know concept of hygiene and sanitation
improve sanitation programs for food plant.
|
Name of Lecturer(s) |
|
Learning Outcomes |
1 | Hiyen ve sanitasyon konusunda bilgi sahibi olur. | 2 | Gıda işletmelerinde kullanılan temizleme bileşikleri, dezenfektanlar ve sanitasyon ekipmanları ve sistemleri hakkında konusunda bilgi sahibi olur. | 3 | Gıdaların üretimi ve depolanmasında sanitasyonun önemini anlar. | 4 | Bir gıda işletmesinde kalite kontrol ve saitasyon programı oluşturur. |
|
Mode of Delivery |
Evening Education |
Prerequisites and co-requisities |
None |
Recommended Optional Programme Components |
None |
Course Contents |
• Introduction
• Definition and importance of hygiene and sanitation,
• Microorganisms and sanitation
• Food contamination sources
• Personal hygiene
• Cleaning compounds
• Sanitizers
• Sanitation equipment and systems
• Waste Control
• Pest Control
• Dairy plants sanitation
• Meat plants sanitation
• Fruit and vegetable plants sanitation
• Foodservices sanitation
|
Weekly Detailed Course Contents |
|
1 | Giriş, Hijyen ve sanitasyonun tanım ve önemi, gıda bulaşma kaynakları. | | | 2 | Mikroorganizmalar ve sanitasyon, temel mikrobiyoloji, mikrobiyel çoğalmayı etkileyen faktörler, mikroorganizmaların bozucu etkileri, gıda zehirlenme v | | | 3 | Personel hijyeni, personel hijyeni ve sağlık, gıdaların sağlıklı işlenmesi | | | 4 | Temizleme bileşikleri, temizleme bileşiklerinin özellikleri, temizleme bileşiklerinin sınıflandırılması | | | 5 | Dezenfektanlar, dezenfeksiyon metotları, yaygın olarak kullanılan dezenfektanların özellikleri ve uygulanmaları. | | | 6 | Sanitasyon ekipman ve sistemleri, temizleme ekipman ve teknolojilerinin önemi, temizleme metotları, temizleme ekipmanları. | | | 7 | Atıkların işlenmesi ve giderilmesi, zararlıların kontrolü | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Su hijyeni | | | 10 | Hava ve sanitasyon | | | 11 | Süt işletmelerinde sanitasyon, sanitasyon programı geliştirme ve uygulama, süt işletmeleri için temizlik ekipmanları. | | | 12 | Et işletmelerinde sanitasyon, et işletmeleri için temizleme sistemleri, et işletmeleri için dezenfektanlar, sanitasyon uygulamaları. | | | 13 | Meyve sebze işletmelerinde sanitasyon, meyve sebze işletmeleri için temizleme bileşikleri, sanitizerler ve temizlik uygulamaları. | | | 14 | Kalite kontrol ve sanitasyon programı oluşturulması | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Recommended or Required Reading |
Principles of Food Sanitation, Marriot, N. G. |
Planned Learning Activities and Teaching Methods |
|
Assessment Methods and Criteria | | Language of Instruction | | Work Placement(s) | None |
|
Workload Calculation |
|
Midterm Examination | 1 | 1 | 1 |
Final Examination | 1 | 1 | 1 |
Self Study | 1 | 30 | 30 |
Individual Study for Mid term Examination | 1 | 20 | 20 |
Individual Study for Final Examination | 1 | 30 | 30 |
Homework | 1 | 8 | 8 |
|
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes |
|
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|