Description of Individual Course Units
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100100011HYGIENE AND SANITATION IN FOOD INDUSTRYSeçmeli353
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
At the end of this course student will be able to; • know concept of hygiene and sanitation improve sanitation programs for food plant.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Hiyen ve sanitasyon konusunda bilgi sahibi olur.
2Gıda işletmelerinde kullanılan temizleme bileşikleri, dezenfektanlar ve sanitasyon ekipmanları ve sistemleri hakkında konusunda bilgi sahibi olur.
3Gıdaların üretimi ve depolanmasında sanitasyonun önemini anlar.
4Bir gıda işletmesinde kalite kontrol ve saitasyon programı oluşturur.
Öğrenim Türü
Daytime Class
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
None
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
None
Dersin İçeriği
• Introduction • Definition and importance of hygiene and sanitation, • Microorganisms and sanitation • Food contamination sources • Personal hygiene • Cleaning compounds • Sanitizers • Sanitation equipment and systems • Waste Control • Pest Control • Dairy plants sanitation • Meat plants sanitation • Fruit and vegetable plants sanitation • Foodservices sanitation
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş, Hijyen ve sanitasyonun tanım ve önemi, gıda bulaşma kaynakları.
2Mikroorganizmalar ve sanitasyon, temel mikrobiyoloji, mikrobiyel çoğalmayı etkileyen faktörler, mikroorganizmaların bozucu etkileri, gıda zehirlenme v
3Personel hijyeni, personel hijyeni ve sağlık, gıdaların sağlıklı işlenmesi
4Temizleme bileşikleri, temizleme bileşiklerinin özellikleri, temizleme bileşiklerinin sınıflandırılması
5Dezenfektanlar, dezenfeksiyon metotları, yaygın olarak kullanılan dezenfektanların özellikleri ve uygulanmaları.
6Sanitasyon ekipman ve sistemleri, temizleme ekipman ve teknolojilerinin önemi, temizleme metotları, temizleme ekipmanları.
7Atıkların işlenmesi ve giderilmesi, zararlıların kontrolü
8Ara Sınav
9Su hijyeni
10Hava ve sanitasyon
11Süt işletmelerinde sanitasyon, sanitasyon programı geliştirme ve uygulama, süt işletmeleri için temizlik ekipmanları.
12Et işletmelerinde sanitasyon, et işletmeleri için temizleme sistemleri, et işletmeleri için dezenfektanlar, sanitasyon uygulamaları.
13Meyve sebze işletmelerinde sanitasyon, meyve sebze işletmeleri için temizleme bileşikleri, sanitizerler ve temizlik uygulamaları.
14Kalite kontrol ve sanitasyon programı oluşturulması
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Principles of Food Sanitation, Marriot, N. G.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
None
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Midterm Examination111
Final Examination111
Self Study13030
Individual Study for Mid term Examination12020
Individual Study for Final Examination13030
Homework188
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr