Course Unit Code | Course Unit Title | Type of Course Unit | Year of Study | Semester | Number of ECTS Credits | 0100100014 | SENSORY ANALYSIS TECHNIQUES | Elective | 3 | 6 | 3 |
|
Level of Course Unit |
First Cycle |
Objectives of the Course |
After completing this course, student will be able to;
• Explain concepts in sensory testing
• Explain the differences in possible tests
• Determine the appropriate assessment scale
• Sets out the criteria of flavor and texture and explain the differences in the evaluated products
Successfully apply sensory testing to a new product
|
Name of Lecturer(s) |
|
Learning Outcomes |
1 | I. Duyusal testle ilgi kavramları açıklar | 2 | II. Uygulanan testlerin farklılıklarını açıklar | 3 | III. Uygun değerlendirme skalasını belirler | 4 | IV. Ürünlerin lezzet ve tekstürünü etkileyen kriterleri ortaya koyar ve ürün farklılıklarını açıklar | 5 | V. Yeni bir ürünün duyusal testini başarı ile yapar |
|
Mode of Delivery |
Evening Education |
Prerequisites and co-requisities |
None |
Recommended Optional Programme Components |
None |
Course Contents |
• The importance and use of sensory evaluation in the food industry
• Application of tests and panelist selection
• Difference tests
• Quality rating scales
• Flavor profile analysis
• Texture profile analysis
Consumer testing
• The importance and use of sensory evaluation in the food industry
• Application of tests and panelist selection
• Difference tests
• Quality rating scales
• Flavor profile analysis
• Texture profile analysis
Consumer testing
|
Weekly Detailed Course Contents |
|
1 | Duyusal analizin ilkeleri | | | 2 | Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri, | | | 3 | Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri, | | | 4 | Panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler, | | | 5 | Panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması, | | | 6 | Uygun formların ve skorlamanın yapılması | | | 7 | Eşik değerinin belirlenmesi, | | | 8 | Eşik değerinin belirlenmesi, | | | 9 | Tekstür analizi | | | 10 | Renk ve görünüş analizi | | | 11 | Kabul ve tercih analiz yöntemleri | | | 12 | Duyusal analiz bulgularının istatistiksel olarak değerlendirilmesi, | | | 13 | Tanımlayıcı analiz ve gıda tasarımında kullanımı, | | | 14 | Duyusal analiz tekniklerindeki gelişmeler | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Recommended or Required Reading |
Altuğ, T. 1993. Duyusal Test Teknikleri, E.Ü. Müh. Fak. Ders Kitapları Yayın No: 28. |
Planned Learning Activities and Teaching Methods |
|
Assessment Methods and Criteria | | Language of Instruction | | Work Placement(s) | None |
|
Workload Calculation |
|
Midterm Examination | 1 | 1 | 1 |
Final Examination | 1 | 1 | 1 |
Self Study | 1 | 30 | 30 |
Individual Study for Mid term Examination | 1 | 20 | 20 |
Individual Study for Final Examination | 1 | 30 | 30 |
Homework | 1 | 8 | 8 |
|
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes |
|
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|