|
Description of Individual Course UnitsCourse Unit Code | Course Unit Title | Type of Course Unit | Year of Study | Semester | Number of ECTS Credits | 0100100013 | REFRIGERATION TECHNIQUE | Elective | 3 | 5 | 3 |
| Level of Course Unit | First Cycle | Objectives of the Course | After completing this course, student will learn the principles of cooling systems and its components, and calculations about cooling. | Name of Lecturer(s) | | Learning Outcomes | 1 | Soğutmada temel bilgileri ve çeşitli maddelerin depolama usullerini kavrar | 2 | Soğutma çevrimlerini mekanik tesisat şemaları ve termodinamik diyagramlar yardımı ile öğrenir | 3 | Soğutma devre elemanlarının fonksiyonlarını kavrar ve boyutlandırma yapar | 4 | Soğutma uygulanacak hacimlerde izolasyonun önemini kavrar | 5 | Soğutma devrelerinde kullanılabilecek akışkanların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanında çevresel etkileri de değerlendirilmesini bilir |
| Mode of Delivery | Evening Education | Prerequisites and co-requisities | None | Recommended Optional Programme Components | None | Course Contents | The main terms of refrigeration and freezing
Cooling methods and systems
Vapor compression cooling systems and cooling cycles
Using of Moiler diagrams
Super-heating, sub-cooling and coefficient of performance
Single step, two step cooling systems and cascad circuits
Calculations with cooling cycles
The components of vapor compression cooling system
Compressors
Evaporators
Condensers
Expansion valves
Cooling requirement for food
Cooling fluids (refrigerants)
| Weekly Detailed Course Contents | |
1 | Soğutmada temel bilgiler ve gıda maddelerinin depolanması yöntemleri | | | 2 | Soğutma çevrimleri | | | 3 | Yoğuşan buharla çalışan soğutma devreleri, P-h diyagram | | | 4 | COP, ısı pompaları için ısıtma tesir katsayısı, EER, IPVL kavramları | | | 5 | Aşırı soğutma, kısımlara bölme, kademeli genişleme | | | 6 | Kademeli sıkştırma ve özel devreler | | | 7 | Absorbsiyonlu soğutma çevrimleri | | | 8 | Absorbsiyonlu soğutma çevrimlerinde performans artışı sağlanması | | | 9 | Çeşitli uygulamaların genel değerlendirilmesi | | | 10 | Kompresörler Yoğuşturucular, soğutma kuleleri, genişleme valfleri, | | | 11 | Buharlaştırıcılar ve diğer devre elemanları fonksiyonları ve seçim kriterleri | | | 12 | Yalıtım, soğutucu akışkanlar | | | 13 | Soğutma yükü hesabı | | | 14 | Bir model üzerinde uygulama | | | 15 | | | | 16 | | | |
| Recommended or Required Reading | Anonymous, 2003. Soğutma Tesisatı. Ed. Genceli, O. F. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yayınları, Yayın no: MMO/2003/295-3. İstanbul.
Yamankaradeniz, R., Horuz, İ. Ve Coşkun, S. 2002. Soğutma Tekniği ve Uygulamaları. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayınları No: 203. Bursa.
Fellows, P. (1988). Food Processing Technology "Principles and Practice". 8 Wellington Court, Wellington Street, CB11HW, Great Britain, VCH Publishers (Uk) Ltd.
Miller, J. P. and Butcher, C. (2000). Managing Frozen Foods (Freezer technology). Ed. C. J. Kennedy. Boca Raton, Boston, New York, Washington, D.C., CRC Press LLC.
Heap, R. D. (2000). Chilled Foods. Ed. M. Stringer and C. Dennis. Boca Raton, Boston, New York, Washington, D.C., CRC Press LLC.
| Planned Learning Activities and Teaching Methods | | Assessment Methods and Criteria | | Language of Instruction | | Work Placement(s) | None |
| Workload Calculation | |
Midterm Examination | 1 | 1 | 1 | Final Examination | 1 | 1 | 1 | Self Study | 1 | 30 | 30 | Individual Study for Mid term Examination | 1 | 30 | 30 | Individual Study for Final Examination | 1 | 20 | 20 | Homework | 1 | 8 | 8 | |
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes | | * Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|