Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Doktora Programları

(KAPATILDI) Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DOKTORA DİSİPLİNLER ARASI - İş Sağlığı ve Güvenliği (Disiplinlerarası)



Program Tanımları
Kuruluş
İş Sağlığı ve Güvenliği doktora programı 2021 yılında kurulmuş, 2021-2022 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi itibari ile öğrenci alınmaya başlanmıştır.
Kazanılan Derece
Bu programdan mezun olanlar “İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Doktora Derecesi almaktadır.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Doktora
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların öncelikle bir lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Lisans mezuniyet alanı mühendislik ve mimarlık fakültelerinden mezun olanları, İş sağlığı ve güvenliği bölümlerinden lisans mezunu veya ön lisans mezunu olup herhangi bir lisans programı mezunu olanları, teknik öğretmenler ile fizikçi, kimyager ve biyologları içermektedir. Bu alanların dışında bir lisans programından mezun olanların İş Sağlığı ve Güvenliği programından tezli yüksek lisans derecesine sahip olmaları gerekir. Ayrıca T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde veya Bakanlığa bağlı kuruluşlarda çalışma sistemini denetleyen herhangi bir lisans mezunu müfettişleri kapsamaktır*. Adayların tezli yüksek lisans diplomasının İş Sağlığı ve Güvenliği programından olması şartı aranacaktır. Adayların yukarıda açıklanan ilgili alanlardan mezun olmaları ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puana sahip olmaları veya ALES sonucu yerine Senato tarafından eşdeğerliği kabul edilerek başarı taban puanları belirlenen ve uluslararası düzeyde kabul gören sınavlarda başarılı olmaları, lisans diploması ile başvuranların ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 80 standart puan almaları gerekir. Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalaması olarak 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir. b) YDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça ve Japonca dillerinden birinden YDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan söz konusu puan muadili bir puan alınması gerekir. c) Doktora programlarına öğrenci kabulünde başarı notu; lisans derecesi ile başvuranların lisans, yüksek lisans derecesi ile başvuranların; yüksek lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının %20’si, ALES’ten alınan standart puanın %50’si ve her bir anabilim dalı için enstitü yönetim kurulunca kurulan jüri tarafından yapılan mülakat sonucu alınan puanın %20’si ve yabancı dil puanının %10’u toplanarak bulunur. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı notunun en az 70 olması gerekir. En yüksek puandan en düşük puana doğru sıralama yapılarak ilan edilen kontenjan kadar öğrenci alınır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Iğdır Üniversitesi öğrencileri, derslerden Iğdır Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, Iğdır Üniversitesi’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ ve IĞDIR ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ'nin ilgili maddelerinde belirtilmiştir. https://www.igdir.edu.tr/Addons/Resmi/uploads/files/generatepdf.pdf https://www.igdir.edu.tr/Addons/Resmi/uploads/files/igdir-universitesi-lisansustu-egitim-enstitusu-egitim-ogretim-ve-sinav-yonergesi-eski.pdf
Program Profili
Programın amacı, İş Sağlığı ve Güvenliği kavramını bilen, alanın sorunlarını tanımlayabilen, analitik çözümler üretebilen ve üretilen çözümleri sahada uygulayıp, Türkiye’de ve Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliğinin kapsamının artırılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, çalışanların sağlığının korunması, geliştirilmesi, meslek hastalıkları ve iş kazalarının azaltılması becerisi ve yetkinliğine sahip bilim uzmanları yetiştirmektir. Ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği doktora programından mezun olan adayların analiz, sentez ve değerlendirme yapabilme, bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak özgün bir eser üretebilme, bildiklerini aktarabilme bilgi ve becerisine sahip, doktora mezunu olarak kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşıyan ve “bilim doktoru” payesine sahip bireyler olarak yetiştirilmeleri hedeflenmektedir. Bu program kapsamında insan, kapital, makine ve enerji gibi kısıtlı kaynakları en verimli şekilde kullanarak organizasyonları hedeflerine ulaştıracak iş güvenliği profesyoneli bireylerin yetiştirilmesi de hedeflenmiştir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
İş Sağlığı ve Güvenliği Doktora Programı mezunları, başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar olmak üzere, akademik kurumlar, kamu ve özel işyerleri ve sivil toplum örgütlerinin iş sağlığı ve güvenliği alanı ile ilgili bölümlerinde hizmet ve eğitim görevleri yapabilir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için ölçme ve değerlendirme yöntemleri her öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders bilgi paketlerinde açıklanmıştır. Derslerini dört yarıyılda tamamlayan öğrencilerin tez çalışmalarına devam edebilmeleri için doktora yeterlik sınavını geçmeleri gerekmektedir. Sınavlar ve başarı notları için Iğdır Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
Mezuniyet Koşulları
İş Sağlığı Doktora Programından mezun olabilmek için Iğdır Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde yer alan koşulların sağlanması gerekmektedir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
ğdır Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyokimya Bölümü Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü Rektörlük Binası 76000, Merkez IĞDIR +90 - 476 - 223 00 10 (4602) Anabilim Dalı Başkanı, Doç. Dr. Bahri GÜR ile (bahri.gur@igdir.edu.tr)
Bölüm Olanakları
Bilgisayar laboratuvarı, İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve bu merkeze bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü

Program Çıktıları
1İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili güncel ve ileri düzeydeki bilgilere sahiptir, bunları uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirir.
2İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki gelişmeler, program geliştirme, yürütme ve değerlendirme konularında ileri düzeyde bilgi sahibidir
3 İş Sağlığı ve Güvenliği alanında araştırma yöntemleri ve araştırmalarda kullanılan veri analizi ve istatistik yöntemler konusunda bilgi sahibidir.
4İş Sağlığı ve Güvenliği alanında disiplinler arası etkileşimi kavrar, yeni fikirlerin analizi, sentezi ve değerlendirilmesinde uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır.
5 İş Sağlığı ve Güvenliği alanına yenilik getiren bir uygulamaya ilişkin ya da bilinen bir yöntemi farklı bir alana uygulamaya ilişkin özgün bir konuyu araştırır, tasarlar, uyarlar ve uygular
6 İş Sağlığı ve Güvenliği alanında bir araştırmayı planlama, yürütme, analiz ve değerlendirmede üst düzey becerilere sahiptir.
7Alanında yaptığı çalışmanın raporunun hazırlanması, ulusal/uluslar arası kabul görmüş hakemli dergilerde yayımlanması ve bilimsel toplantılarda sunum becerilerine sahiptir
8İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla kullanır.
9Alanıyla ilgili bilimsel makaleleri bağımsız olarak değerlendirebilir ve özel durumlar için çıkarımlar yapar.
10İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yaptığı çalışmalarda ve her türden akademik üretiminde bilimsel ve mesleki etik ilkeleri bilir ve bunlara uygun davranır
11Uzmanlık bilgilerini ve becerilerini kullanarak İş Sağlığı ve Güvenliği alanında sorunları bilimsel yöntemlerle tespit eder, özgün çözümler üretir ve politika önerileri geliştirir.
12Alanıyla ilgili sorunların tespiti ve çözümünde ekip çalışmasına katılır, gerektiğinde liderlik yapar.
13İş Sağlığı ve Güvenliği alanına yenilik getiren ya da alanı geliştiren özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alana katkıda bulunur.

TYYÇ - Program Çıktıları - Temel Alan İlişkisi
TYYÇProgram ÇıktılarıTemel Alan
1112222333333
Müfredat
D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 İSG-SDG-GÜZ SEÇMELİ DERS GRUBU GÜZ Seçmeli - - - 0
2 ISG5015 UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 0 0 0 6
Toplam 0 0 0 6
 
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 İSG-SDG-BAHAR SEÇMELİ DERS GRUBU BAHAR Seçmeli - - - 0
2 ISG5026 SEMİNER Zorunlu 0 0 0 6
3 ISG5015 UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 0 0 0 6
Toplam 0 0 0 12
 
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr