Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TBİ-23-122 | BİTKİ UÇUCU YAĞ VE EKSTREKLERİNİN TARIMDA KULLANIMI | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Doktora |
Dersin Amacı |
Bu derste, bitkilerden elde edilen uçucu yağ ve ekstrelerin biyolojik kontrol ajanı ve pestisit olarak kullanım imkanlarının araştırılmasının öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe USANMAZ BOZHÜYÜK |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Kokulu ve aromatik bitkilerden uçucu yağ ve ekstrelerin nasıl ve hangi kısımlarından elde edileceği | 2 | Uçucu yağ ve ekstrelerin tarımda nasıl kullanılacağı, | 3 | Hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede ekstre ve uçucu yağların nasıl kullanacağını öğretilecektir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
YOK |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Kokulu ve aromatik bitkilerden uçucu yağ ve ekstrelerin nasıl ve hangi kısımlarından elde edileceği, uçucu yağ ve ekstrelerin tarımda nasıl kullanılacağı, Hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede ekstre ve uçucu yağların kullanım alanlarının neler olduğu öğretilecektir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | 1)Uçucu yağlar hakkında genel bilgiler | | | 2 | 2) Uçucu yağ ve ekstrelerin elde edileceği bitkilerin nasıl toplanması gerektiği | | | 3 | 3) Bitkilerin kurutulma yolları | | | 4 | 4) Bitkilerden uçucu yağ elde etme yolları | | | 5 | 5)Bitkilerden ekstrelerin elde edilme yolları | | | 6 | 6) Extraction of extracts from plants | | | 7 | 7) Uçucu yağların genel özellikleri | | | 8 | 8) Bitkiler neden uçucu yağ üretirler? | | | 9 | 9) Bitkilerin yetişme yerleri ve iklime göre uçucu yağ miktarlarında olan değişmeler | | | 10 | 10) Uçucu yağ ve ekstreler elde edilirken dikkat edilmesi gereken hususlar | | | 11 | 11) Uçucu yağ ve ekstrelerin herbisidal etkileri | | | 12 | 12) Uçucu yağ ve ekstrelerin antibakteriyel etkileri | | | 13 | 13) Uçucu yağ ve ekstrelerin insektisit etkileri | | | 14 | 14) Uçucu yağ ve ekstrelerin gelecekte pestisit olarak kullanılabilme potansiyelleri | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Baydar, H., 2005: Tıbbı,Aromatik ve keyif Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No: 51.
Uçucu yağ ve ekstrelerle ilgili yapılan makalelerden derlenen ders notu kullanılacaktır. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Uygulama/Pratik | 14 | 5 | 70 |
Laboratuvar | 10 | 6 | 60 |
Tartışma | 10 | 2 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Sözlü Sınav | 3 | 5 | 15 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|