Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BKB-114BİTKİ UÇUCU YAĞ VE EKSTRELERİN TARIMDA KULLANIMISeçmeli126
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Amacı
Bu derste, bitkilerden elde edilen uçucu yağ ve ekstrelerin biyolojik kontrol ajanı ve pestisit olarak kullanım imkanlarının araştırılmasının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe USANMAZ BOZHÜYÜK
Öğrenme Çıktıları
1Kokulu ve aromatik bitkilerden uçucu yağ ve ekstrelerin nasıl ve hangi kısımlarından elde edileceği
2Uçucu yağ ve ekstrelerin tarımda nasıl kullanılacağı,
3Hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede ekstre ve uçucu yağların nasıl kullanacağını öğretilecektir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
YOK
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Kokulu ve aromatik bitkilerden uçucu yağ ve ekstrelerin nasıl ve hangi kısımlarından elde edileceği, uçucu yağ ve ekstrelerin tarımda nasıl kullanılacağı, Hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede ekstre ve uçucu yağların kullanım alanlarının neler olduğu öğretilecektir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
11)Uçucu yağlar hakkında genel bilgiler
22) Uçucu yağ ve ekstrelerin elde edileceği bitkilerin nasıl toplanması gerektiği
33) Bitkilerin kurutulma yolları
44) Bitkilerden uçucu yağ elde etme yolları
55)Bitkilerden ekstrelerin elde edilme yolları
66) Extraction of extracts from plants
77) Uçucu yağların genel özellikleri
88) Bitkiler neden uçucu yağ üretirler?
99) Bitkilerin yetişme yerleri ve iklime göre uçucu yağ miktarlarında olan değişmeler
1010) Uçucu yağ ve ekstreler elde edilirken dikkat edilmesi gereken hususlar
1111) Uçucu yağ ve ekstrelerin herbisidal etkileri
1212) Uçucu yağ ve ekstrelerin antibakteriyel etkileri
1313) Uçucu yağ ve ekstrelerin insektisit etkileri
1414) Uçucu yağ ve ekstrelerin gelecekte pestisit olarak kullanılabilme potansiyelleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Baydar, H., 2005: Tıbbı,Aromatik ve keyif Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No: 51. Uçucu yağ ve ekstrelerle ilgili yapılan makalelerden derlenen ders notu kullanılacaktır.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Uygulama/Pratik14570
Laboratuvar10660
Tartışma10220
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Sözlü Sınav3515
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)171
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1   4  
ÖÇ2  5   
ÖÇ3 5    
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr