Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TBİ-23-100AGRO-ENDÜSTRİYEL EKONOMİ VE YÖNETİMSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Amacı
Tarımsal endüstriler, tanımı, özellikleri, sınıflandırılması, tarihsel gelişimi, örgütsel yapı, tarım sektörünün ilişkileri, imalat sanayine önemi, sosyo-ekonomik yapısı, küresel yapı ve maruziyet düzeylerine etkisi, kuruluşların yeri, konsantrasyon rasyonları Kapasite, istihdam, üretim ve ticaret yapıları, iç ve dış çevre, finansal piyasa ile ilişkiler, işletmeler yerel iş eğilimleri, iç organizasyon ve yenilik, yönetim perspektifi, ürün maliyetleri, finansman kaynakları, yatırımlar, teşvikler ve destekleri, temel problem alanlar ve çözümler kazandırılacaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİİNE AŞKAN
Öğrenme Çıktıları
11- Vadeli işlem ve opsiyon piyasası hakkında bilgi edinme.
22- Vadeli işlem ve opsiyon piyasasının işleyiş mekanizması hakkında bilgi edinme.
33- Vadeli işlem ve opsiyon piyasasının temelini oluşturan ekonomik prensipleri öğrenme
44- Temel ve teknik analizleri kullanmayı öğrenerek vadeli işlem piyasalarındaki fiyat hareketlerini yorumlama ve tahmin etme becerisini kazanma.
55- Tarımsal üreticiler ve tarıma dayalı sanayii firmaları açısından vadeli işlem ve opsiyon piyasalarının pratik kullanımına yönelik bilgi ve beceri sahibi olma.
66- Belirli bir tarımsal üründeki fiyat dalgalanmalarını izleme, analiz etme ve yorumlama yeteneğini kazanarak, tarımsal ürün fiyatlarını olumsuz etkileyen faktörleri daha iyi anlama becerisini elde etme.
77- Kamu ve özel tarımsal pazarlama organizasyonları yanında, tarımsal finans piyasalarının konu ile ilgili uzman eleman istihdamı gereksinimi için ihtiyaç duyduğu yeterli düzeydeki bilgiye sahip olma.
88- Proje sunumu ve rapor hazırlama faaliyetleriyle vadeli işlem ve opsiyon borsalarında işlem gören tarımsal ürünlere ilişkin analitik rapor hazırlama becerisini kazanma
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
1- Vadeli işlem ve opsiyon piyasası hakkında bilgi edinme. 2- Vadeli işlem ve opsiyon piyasasının işleyiş mekanizması hakkında bilgi edinme. 3- Vadeli işlem ve opsiyon piyasasının temelini oluşturan ekonomik prensipleri öğrenme 4- Temel ve teknik analizleri kullanmayı öğrenerek vadeli işlem piyasalarındaki fiyat hareketlerini yorumlama ve tahmin etme becerisini kazanma. 5- Tarımsal üreticiler ve tarıma dayalı sanayii firmaları açısından vadeli işlem ve opsiyon piyasalarının pratik kullanımına yönelik bilgi ve beceri sahibi olma. 6- Belirli bir tarımsal üründeki fiyat dalgalanmalarını izleme, analiz etme ve yorumlama yeteneğini kazanarak, tarımsal ürün fiyatlarını olumsuz etkileyen faktörleri daha iyi anlama becerisini elde etme. 7- Kamu ve özel tarımsal pazarlama organizasyonları yanında, tarımsal finans piyasalarının konu ile ilgili uzman eleman istihdamı gereksinimi için ihtiyaç duyduğu yeterli düzeydeki bilgiye sahip olma. 8- Proje sunumu ve rapor hazırlama faaliyetleriyle vadeli işlem ve opsiyon borsalarında işlem gören tarımsal ürünlere ilişkin analitik rapor hazırlama becerisini kazanma
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Vadeli işlem ve opsiyon piyasaları kavramı ve tarihsel gelişimi
2Vadeli işlem ve opsiyon piyasasının temelini oluşturan ekonomik prensipler
3Vadeli işlem piyasasının işleyiş mekanizması
4Opsiyon piyasasının işleyiş mekanizması
5Tarımsal ürünlere dayalı vadeli işlemlerde riskten korunma mekanizması ve fiyat oluşumu
6Temel Yaklaşım ile Tarımsal Ürünlerin Fiyat Analizi (I)
7Temel Yaklaşım ile Tarımsal Ürünlerin Fiyat Analizi (II)
8Ara sınav
9Teknik Analiz Yaklaşımı ile Tarımsal Ürünlerin Fiyat Analizi (I)
10Teknik Analiz Yaklaşımı ile Tarımsal Ürünlerin Fiyat Analizi (II)
11Opsiyon Piyasalarında Fiyat Belirleme Modelleri (I)
12Opsiyon Piyasalarında Fiyat Belirleme Modelleri (II)
13Piyasa Psikolojisini Anlama Yaklaşımları
14Dünyadaki Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsalarında İşlem Gören Tarımsal Ürünlerin Fiyat Analizine Yönelik Örnek Uygulamalar ve Türkiye’deki VOB’un İncelenmesi
15Öğrenci Proje Sunumları
16FİNAL SINAVI
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Alpan, F. 1999. Örneklerle Futures Anlaşmalar ve Opsiyonlar, Literatür Yayınları, 26, ISBN 975-7860-92-1, İstanbul. Carter, C.A. 2003. Futures and Options Markets: An Introduction, Prentice-Hall, ISBN 0-13-598368-1, USA. Chicago Board of Trade. 2004.Agricultural Futures & Options: A Hedger’s Self-Study Guide, CBOT, USA. Edwards, F.R. ve Ma, C.W. 1992. Futures and Options , McGraw-Hill (E&M) German, H. 2005. Commodities and Commodity Derivatives: Modelling and Pricing for Agriculturals, Metals and Energy , Wiley, Chichester . Hull , J. C. 2013. Fundamentals of Futures and Options Markets (8th Edition), Prentice Hall International. Houthakker, H.S. ve Williamson, P.J. 1996. The Economics of Financial Markets , Oxford University Press (H&W). Kayacan, M., Bolat, M., Yılmaz, M.K., Başaran, M.Y. ve Ustaoğlu, Z.M. 1995. Sermaye Piyasası Araçlarına Dayalı Future ve Option Sözleşmelerinin Fiyatlaması, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstanbul. Purcell, W.D. ve Koontz, S.R.1999.Agricultural Futures and Options: Principles and Strategies, Prentice-Hall, Second Edition, ISBN 0-13-779943-8, USA.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)0
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1545545
ÖÇ2555445
ÖÇ3555445
ÖÇ4554445
ÖÇ5544545
ÖÇ6545445
ÖÇ7545545
ÖÇ8545545
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr