Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TBİ-23-191 | YEM BİTKİLERİNİN BESLEME DEĞERİ VE OT KALİTESİNE ETKİLİ FAKTÖRLER | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Doktora |
Dersin Amacı |
Otun kalitesinden sorumlu olan yem dokusunun hücre içi ve hücre dışı maddelerinin neler olduğunu ve bunların kimyasal yapısını ortaya koymaktır. Ayrıca bitki-hayvan-çevre faktörlerinin etkisi altında ortaya çıkan ve subjektif bir kavram olan besleme değerinin yapılan bazı ölçümlerle nasıl objektif hale getirileceği bu dersin kapsamını oluşturacaktır. Son olarak otun kalitesine ve besleme değerine etki eden bitkisel, çevresel ve kültürel uygulamalar detaylı bir şekilde irdelenecektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Süleyman TEMEL |
Öğrenme Çıktıları |
1 | 1. Konu ile ilgili temel yeterlilikler kazanır. | 2 | 2. Konu ile ilgili pratik yapma becerisi kazanır ve alanın terminolojisine hakim olur.
| 3 | 3. Eleştirel düşünme yeteneği kazanır ve öz eleştiri yapma imkanı bulur. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
1. Yem bitkilerinin besleme değeri hakkında bilgi seviyelerini artırmak,
2. Ot kalitesine etkili faktörler hakkında bilgi seviyelerini artırmak,
3. Otun besleme değeri ve kalitesinin hayvan beslemede ne kadar önemli bir yere sahip olduğu bilgisini kazandırmak
4. Ot kalitesine etkili olan faktörlerin otun besleme değerinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğu bilgisini kazandırmak |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Yem bitkilerinde besleme değerinin tanımı;
1-Otun kimyasal kompozisyonu
2-Morfolojik yapı ve doku organizasyonu
3-Tüylülük,
4-Dikenlilik | - | - | 2 | Yem bitkilerinde besleme değerinin tanımı (Devamı);
1-Toksik maddelerin varlığı
2-Lezzetlilik ve hayvan tercihi
3-Sindirilme oranı ve yarayışlılık | - | - | 3 | Besleme Değerine etki eden faktörler
1-Bitkisel faktörler
a-Tür ve varyete | - | - | 4 | Besleme Değerine etki eden faktörler
1-Bitkisel faktörler
b-Olgunluk | - | - | 5 | Besleme Değerine etki eden faktörler
2-Çevre faktörleri
a-Yağış
b-Işık
c-Toprak Özellikleri | - | - | 6 | Besleme Değerine etki eden faktörler
2-Çevre faktörleri (devamı)
a-Hastalıklar
b-Zararlılar
c-Yabancı Otlar
d-Depolama şartları | - | - | 7 | Besleme Değerine etki eden faktörler
3-Kültürel Uygulamalar
a-Gübreleme
b-Sulama
c-Biçim zamanı | - | - | 8 | Morfolojik ve kimyasal kompozisyon | - | - | 9 | Alınma, Sindirim ve Yarayışlılık | - | - | 10 | Yem bitkilerinin kimyasal yapısı
1.Hücresel maddeler
-Proteinler
-Eriyebilir Karbonhidratlar
-Organik asitler
-Eter ekstratlar
-Alkoloid ve Glikozitler
-Vitaminler
-Pektinler | - | - | 11 | Yembitkilerinin kimyasal yapısı (Devamı)
2.Hücre duvarı maddeleri
-Selüloz
-Hemiselüloz
-Lignin
-Taninler
-Mineraller | - | - | 12 | Kaba yemlerin besleme değerine göre sınıflandırılması
1.Fiziksel Değerlendirme | - | - | 13 | Kaba yemlerin besleme değerine göre sınıflandırılması
2.Kimyasal değerlendirme | - | - | 14 | Kaba yemlerin besleme değerine göre sınıflandırılması
3.Biyolojik Değerlendirme | - | - |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders kitabı:
1. Çeşitli kaynaklardan derlenip toplanmış ve bireysel bazda hazırlanmış 14 bölümlük metin notları ve her bir bölüme ait slaytlar.
Önerilen Kaynaklar (Yardımcı kaynaklar):
1. Yembitkileri. Baklagil yem bitkileri. Cilt II. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, 2009. İzmir.
2. Yembitkileri. Buğdaygil ve diğer familyalardan yem bitkileri. Cilt III. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, 2009. İzmir. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Soru-Yanıt | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 1 | 48 | 48 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 24 | 24 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 48 | 48 |
Ev Ödevi | 1 | 12 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|