Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TAB-23-121ÇAY BİTKİLERİSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda yüksek lisans öğrencisi, Çay bitkilerinden Kültür Çayı, Adaçayı, Ihlamur, Kuşburnu, Dağ Çayı, Kekik, Nane, Papatya türleri, Melissa, Rezene, Böğürtlen, Tüylü dağ çayı gibi, çay olarak kullanılan bazı bitkileri tanıyacaklardır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Bünyamin YILDIRIM
Öğrenme Çıktıları
1Çay bitkilerinden Kültür Çayı, Adaçayı, Ihlamur, Kuşburnu, Dağ Çayı, Kekik, Nane, Papatya türleri, Melissa, Rezene, Sinameki, Böğürtlen, Tüylü dağ çayı gibi, çay olarak kullanılan bitkilerin bazılarının kültürünü bazılarının doğal florada tanınmasını ve toplama zamanlarını, kurutılmalarını bunlardan çay olarak faydalanma yöntemlerini öğreneceklerdir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Bu dersin sonunda yüksek lisans öğrencisi, Çay bitkilerinden Kültür Çayı, Adaçayı, Ihlamur, Kuşburnu, Dağ Çayı, Kekik, Nane, Papatya türleri, Melissa, Rezene, Sinameki, Böğürtlen, Tüylü dağ çayı gibi, çay olarak kullanılan bazı bitkiler hakkında, toplanması, kurutulması, bitkisel özellikleri, kültüre alınması imkanları konularında bilgi sahibi olacaklardır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Çay olarak kullanılan bitkiler hakkında genel bilgiler
2Kültürü yapılan Çay (Camelia sinensis) bitkisinin tanıtımı, ziraati, etken maddeleri
3Adaçayı türleri ve toplanması, kurutulması ve çay olarak kulanımı, etken maddeleri
4Ihlamur (Tilia cordata) bitkisinin çiçekli kısımlarının toplanması, kurutulması, çay olarak kullanımı ve etken maddeleri
5Kuşburnu (Rosa sp) bitkisinin tanıtımı, kültürü, meyvelerinin toplanma zamanı, çay olarak kullanımı, etken maddeleri
6Dağ çayı (Sideritis sp. ) bitkisinin tanıtımı, toplanması, kurutulması çay olarak kullanımı ve etken maddeleri
7Ara sınavı
8Çay olarak kullanılan kekik (Thymus sp.)türlerinin tanıtımı, toplanması, kurutulması çay olarak kullanımı ve etken maddeleri
9Nane bitkisinin çay olarak kullanılan türleri, toplanması, kurutulması çay olarak kullanımı ve etken maddeleri
10Çay olarak kullanılan Papatya türlerinin (Matricaria sp. Antemis sp.)tanıtımı, toplanması, kurutulması çay olarak kullanımı ve etken maddeleri
11Çay olarak kullanılan Melissa sp. Türlerinin tanıtımı, kültürü, kurutulması, çay olarak kullanımı ve etken maddeleri
12Rezene (Foeniculum vulgare ) türünün kültürü, çay olarak kullanımı ve etken maddeleri
13Böğürtlen bitkisinin ve Tüylü dağ çayının (Stachys lavandulifolia) tanıtımı, kurutulması, çay olarak kullanımı ve etken maddeleri
14Dönem ödevi sunumları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Baytop, T., 1963. Türkiye’nin Tıbbi ve Zehirli Bitkileri, İsmail Akgün Matbaası, İstanbul, Baytop, T., 1994.Türkçe Bitki Adları Sözlüğü. Türk Tarih Kurumu Basımevi, Anakara, Baytop, T., 1999. Türkiye’ de Bitkilerle Tedavi, Nobel Tıp Kitapevleri Ltd. Şti, İstanbul. 480. Çubukçu, B., N., Özhatay, 1987. Anadolu Halk İlaçları Hakkında Bir Araştırma, III. Milletlerarası Türk Folklor Kongresi Bildirileri, 104. Öztürk, M., Özçelik, M., 1991. Doğu Anadolu'nun faydalı bitkileri. Semih Ofset Basım Tesisleri, Ankara, 1991 Yıldırımlı, Ş., 2004. Etnobotanik ve Türk Etnobotaniği, Kepikeç/17∙2004, 175-193. Baydar, H. Tıbbi ve aromatik Bitkiler Bilimi ve teknolojisi Ders Kitabı. Süleyman Demirel Üniversitesi Yayınları 2013. Isparta
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Tartışma13030
Seminer13030
Makale Kritik Etme13030
Bireysel Çalışma13030
Sözlü Sınav13030
Ev Ödevi13030
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7
ÖÇ15555555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr