|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TAB-23-121 | ÇAY BİTKİLERİ | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Doktora | Dersin Amacı | Bu dersin sonunda yüksek lisans öğrencisi, Çay bitkilerinden Kültür Çayı, Adaçayı, Ihlamur, Kuşburnu, Dağ Çayı, Kekik, Nane, Papatya türleri, Melissa, Rezene, Böğürtlen, Tüylü dağ çayı gibi, çay olarak kullanılan bazı bitkileri tanıyacaklardır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Prof. Dr. Bünyamin YILDIRIM | Öğrenme Çıktıları | 1 | Çay bitkilerinden Kültür Çayı, Adaçayı, Ihlamur, Kuşburnu, Dağ Çayı, Kekik, Nane, Papatya türleri, Melissa, Rezene, Sinameki, Böğürtlen, Tüylü dağ çayı gibi, çay olarak kullanılan bitkilerin bazılarının kültürünü bazılarının doğal florada tanınmasını ve toplama zamanlarını, kurutılmalarını bunlardan çay olarak faydalanma yöntemlerini öğreneceklerdir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | yok | Dersin İçeriği | Bu dersin sonunda yüksek lisans öğrencisi, Çay bitkilerinden Kültür Çayı, Adaçayı, Ihlamur, Kuşburnu, Dağ Çayı, Kekik, Nane, Papatya türleri, Melissa, Rezene, Sinameki, Böğürtlen, Tüylü dağ çayı gibi, çay olarak kullanılan bazı bitkiler hakkında, toplanması, kurutulması, bitkisel özellikleri, kültüre alınması imkanları konularında bilgi sahibi olacaklardır. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Çay olarak kullanılan bitkiler hakkında genel bilgiler | | | 2 | Kültürü yapılan Çay (Camelia sinensis) bitkisinin tanıtımı, ziraati, etken maddeleri | | | 3 | Adaçayı türleri ve toplanması, kurutulması ve çay olarak kulanımı, etken maddeleri | | | 4 | Ihlamur (Tilia cordata) bitkisinin çiçekli kısımlarının toplanması, kurutulması, çay olarak kullanımı ve etken maddeleri | | | 5 | Kuşburnu (Rosa sp) bitkisinin tanıtımı, kültürü, meyvelerinin toplanma zamanı, çay olarak kullanımı, etken maddeleri | | | 6 | Dağ çayı (Sideritis sp. ) bitkisinin tanıtımı, toplanması, kurutulması çay olarak kullanımı ve etken maddeleri | | | 7 | Ara sınavı | | | 8 | Çay olarak kullanılan kekik (Thymus sp.)türlerinin tanıtımı, toplanması, kurutulması çay olarak kullanımı ve etken maddeleri | | | 9 | Nane bitkisinin çay olarak kullanılan türleri, toplanması, kurutulması çay olarak kullanımı ve etken maddeleri | | | 10 | Çay olarak kullanılan Papatya türlerinin (Matricaria sp. Antemis sp.)tanıtımı, toplanması, kurutulması çay olarak kullanımı ve etken maddeleri | | | 11 | Çay olarak kullanılan Melissa sp. Türlerinin tanıtımı, kültürü, kurutulması, çay olarak kullanımı ve etken maddeleri | | | 12 | Rezene (Foeniculum vulgare ) türünün kültürü, çay olarak kullanımı ve etken maddeleri | | | 13 | Böğürtlen bitkisinin ve Tüylü dağ çayının (Stachys lavandulifolia) tanıtımı, kurutulması, çay olarak kullanımı ve etken maddeleri | | | 14 | Dönem ödevi sunumları | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Baytop, T., 1963. Türkiye’nin Tıbbi ve Zehirli Bitkileri, İsmail Akgün Matbaası, İstanbul,
Baytop, T., 1994.Türkçe Bitki Adları Sözlüğü. Türk Tarih Kurumu Basımevi, Anakara,
Baytop, T., 1999. Türkiye’ de Bitkilerle Tedavi, Nobel Tıp Kitapevleri Ltd. Şti, İstanbul. 480.
Çubukçu, B., N., Özhatay, 1987. Anadolu Halk İlaçları Hakkında Bir Araştırma, III. Milletlerarası Türk Folklor Kongresi Bildirileri, 104.
Öztürk, M., Özçelik, M., 1991. Doğu Anadolu'nun faydalı bitkileri. Semih Ofset Basım Tesisleri, Ankara, 1991
Yıldırımlı, Ş., 2004. Etnobotanik ve Türk Etnobotaniği, Kepikeç/17∙2004, 175-193.
Baydar, H. Tıbbi ve aromatik Bitkiler Bilimi ve teknolojisi Ders Kitabı. Süleyman Demirel Üniversitesi Yayınları 2013. Isparta | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Tartışma | 1 | 30 | 30 | Seminer | 1 | 30 | 30 | Makale Kritik Etme | 1 | 30 | 30 | Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 | Sözlü Sınav | 1 | 30 | 30 | Ev Ödevi | 1 | 30 | 30 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|