Description of Individual Course Units
Course Unit CodeCourse Unit TitleType of Course UnitYear of StudySemesterNumber of ECTS Credits
BAB-23-131ORGANİK SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİElective126
Level of Course Unit
Second Cycle
Objectives of the Course
Son yıllarda özellikle sebze yetiştiriciliğinde konvansiyonel tarım dışında uygulanabilecek olan organik tarım teknikleri konusunda temel ve genel bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır
Name of Lecturer(s)
Yrd. Doc. Dr. Beyhan KİBAR
Learning Outcomes
1Organik tarımın tanımı, önemi, genel özellikleri, temel ilkeleri ve amaçlarını öğrenir
2Dünyada ve ülkemizde organik tarım uygulamaların tarihçesi, gelişimi ve mevcut durumu hakkında bilgi sahibi olur
3Organik sebze üretim teknikleri ve yetiştiriciliğini öğrenir
4Konvansiyonel ve organik sebze tarımının karşılaştırılması ile organik sebze tarımının avantajları ve dezavantajları konusunda bilgi sahibi olur
5Organik sebze yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı çeşit kullanımı ve Türkiye’de organik sebze ürünlerinin pazarlama olanakları konusunda bilgi sahibi olur
6Organik sebze tarımında kontrol ve sertifikasyonun nasıl yapıldığını öğrenir
Mode of Delivery
Birinci Öğretim
Prerequisites and co-requisities
Yok
Recommended Optional Programme Components
Yok
Course Contents
Organik tarımın tanımı, önemi, amaçları, genel özellikleri, temel ilkeleri, dünyada ve ülkemizde organik tarım uygulamalarının mevcut durumu; sebze türlerinin organik olarak yetiştiriciliği; konvansiyonel ve organik sebze tarımının karşılaştırılması; organik sebze tarımının avantajları ve dezavantajları; organik sebze tarımında dayanıklı çeşitlerin kullanılması (hastalık ve zararlılara karşı); Türkiye’de organik sebze ürünlerinin pazarlanma durumu; organik sebze tarımında kontrol ve sertifikasyon; organik sebze tarımında karşılaşılan başlıca sorunlar ve bunların çözüm önerileri gibi konularda bilgilerin verilmesidir
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Organik tarımın tanımı, önemi ve genel özellikleri
2Organik tarımın temel ilkeleri, organik tarımın amaçları
3Dünyada ve ülkemizde organik tarım uygulamaların tarihçesi, gelişimi ve mevcut durumu, dünyada ve Türkiye’deki organik sebze üretimi değerleri
4Organik sebze üretim teknikleri ve yetiştiriciliği
5Organik sebze üretim teknikleri ve yetiştiriciliği
6Organik sebze üretim teknikleri ve yetiştiriciliği
7Ara Sınav
8Organik sebze üretim teknikleri ve yetiştiriciliği
9Organik sebze üretim teknikleri ve yetiştiriciliği
10Konvansiyonel ve organik sebze tarımının bitkisel özellikler, girdi kullanımı ve kalite özellikleri bakımından karşılaştırılması
11Organik sebze yetiştiriciliğinde karşılaşılan başlıca sorunlar ve çözüm yolları; organik sebze tarımının avantajları ve dezavantajları
12Organik sebze yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı çeşit kullanımı
13Türkiye’de organik sebze ürünlerinin pazarlanma olanakları
14Organik sebze tarımında kontrol ve sertifikasyon
15
16
Recommended or Required Reading
1. Zengin, M., 2007. Organik Tarım. Hasad Yayıncılık, 136 s. 2. Anonim, 2002. Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. 3. Anonim, 2003. Organik Tarımın Genel İlkeleri. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara. 4. Aksoy, U., Altındişli, A., 1998. Ekolojik (Organik, Biyolojik) Tarım. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Yayınları. Bornova, İzmir. 125 s.
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
SUM0
Language of Instruction
Work Placement(s)
Yok
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma1410140
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOTAL WORKLOAD (hours)188
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
LO1           
LO2           
LO3           
LO4           
LO5           
LO6           
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr