Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GMG-102 | SÜTTE BULUNAN BİYOAKTİF PROTEİNLER VE PETİTLER | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Sütün yapısında bulunan, insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan ve üretim teknolojilerine katkıda bulunan protein ve alt yapılarının incelenmesi. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Mubin Koyuncu |
Öğrenme Çıktıları |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Süt proteinleri içinde biyolojik aktif moleküllerin yeri ve oranı
Temel biyoaktivite grupları
Sindirim sistemi fonksiyonlarını etkileyen biyoaktif moleküller
Opioid peptitler, antiopioid peptitler
Hemodinamik etkili peptitler
Antimikrobiyal etki gösteren proteinler: lizozim, laktoferrin
Laktoperoksidaz sistem
İmmünoglobulinler
Vitamin bağlayıcı proteinler
Probiyotiklere katkıda bulunan proteinler
Bunların süt teknolojisindeki yararları, zararları
Mastitik patojenlerin inhibe edilmesi, sindirim ve kan dolaşımına etkileri
Çiğ süt kalitesi ve HTST pastörize sütün raf ömrüne etkileri
Süt ve süt ürünlerine uygulanan ısıl işlemlerin belirlenmesinde kullanılmaları |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Süt proteinleri içinde biyolojik aktif moleküllerin yeri ve oranı | | | 2 | Temel biyoaktivite grupları | | | 3 | Sindirim sistemi fonksiyonlarını etkileyen biyoaktif moleküller | | | 4 | Opioid peptitler, antiopioid peptitler | | | 5 | Hemodinamik etkili peptitler | | | 6 | Antimikrobiyal etki gösteren proteinler: lizozim, laktoferrin | | | 7 | Laktoperoksidaz sistem | | | 8 | İmmünoglobulinler | | | 9 | Vitamin bağlayıcı proteinler | | | 10 | Probiyotiklere katkıda bulunan proteinler | | | 11 | Bunların süt teknolojisindeki yararları, zararları | | | 12 | Mastitik patojenlerin inhibe edilmesi, sindirim ve kan dolaşımına etkileri | | | 13 | Çiğ süt kalitesi ve HTST pastörize sütün raf ömrüne etkileri | | | 14 | Süt ve süt ürünlerine uygulanan ısıl işlemlerin belirlenmesinde kullanılmaları | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Prof.Dr. Atilla KONAR, Süt Teknoloji , Ç.Ü. Ders Kitabı (1996).
Prof.Dr. Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992).
Prof.Dr. Zühtü YÖNEY , Süt Kimyası, A.Ü. Ders Kitabı (1974).
Prof.Dr. Turan İNAL, Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi İ.Ü. Ders kitabı (1990).
Prof.Dr. Mustafa METİN, Süt Teknolojisi, E. Ü. Ders Kitabı (2001). |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Makale Kritik Etme | 4 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Seminer | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 5 | 7 | 35 |
Uygulama/Pratik | 5 | 7 | 35 |
Makale Yazma | 3 | 6 | 18 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|