Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GMG-102SÜTTE BULUNAN BİYOAKTİF PROTEİNLER VE PETİTLERSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Sütün yapısında bulunan, insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan ve üretim teknolojilerine katkıda bulunan protein ve alt yapılarının incelenmesi.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mubin Koyuncu
Öğrenme Çıktıları
1Anlatım
2Tartışma
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Süt proteinleri içinde biyolojik aktif moleküllerin yeri ve oranı Temel biyoaktivite grupları Sindirim sistemi fonksiyonlarını etkileyen biyoaktif moleküller Opioid peptitler, antiopioid peptitler Hemodinamik etkili peptitler Antimikrobiyal etki gösteren proteinler: lizozim, laktoferrin Laktoperoksidaz sistem İmmünoglobulinler Vitamin bağlayıcı proteinler Probiyotiklere katkıda bulunan proteinler Bunların süt teknolojisindeki yararları, zararları Mastitik patojenlerin inhibe edilmesi, sindirim ve kan dolaşımına etkileri Çiğ süt kalitesi ve HTST pastörize sütün raf ömrüne etkileri Süt ve süt ürünlerine uygulanan ısıl işlemlerin belirlenmesinde kullanılmaları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Süt proteinleri içinde biyolojik aktif moleküllerin yeri ve oranı
2Temel biyoaktivite grupları
3Sindirim sistemi fonksiyonlarını etkileyen biyoaktif moleküller
4Opioid peptitler, antiopioid peptitler
5Hemodinamik etkili peptitler
6Antimikrobiyal etki gösteren proteinler: lizozim, laktoferrin
7Laktoperoksidaz sistem
8İmmünoglobulinler
9Vitamin bağlayıcı proteinler
10Probiyotiklere katkıda bulunan proteinler
11Bunların süt teknolojisindeki yararları, zararları
12Mastitik patojenlerin inhibe edilmesi, sindirim ve kan dolaşımına etkileri
13Çiğ süt kalitesi ve HTST pastörize sütün raf ömrüne etkileri
14Süt ve süt ürünlerine uygulanan ısıl işlemlerin belirlenmesinde kullanılmaları
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Prof.Dr. Atilla KONAR, Süt Teknoloji , Ç.Ü. Ders Kitabı (1996). Prof.Dr. Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992). Prof.Dr. Zühtü YÖNEY , Süt Kimyası, A.Ü. Ders Kitabı (1974). Prof.Dr. Turan İNAL, Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi İ.Ü. Ders kitabı (1990). Prof.Dr. Mustafa METİN, Süt Teknolojisi, E. Ü. Ders Kitabı (2001).
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Makale Kritik Etme4100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Seminer1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Quiz133
Derse Katılım5735
Uygulama/Pratik5735
Makale Yazma3618
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14040
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15050
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)185
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11
ÖÇ1           
ÖÇ2           
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr