Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BAB-23-145 | SERT KABUKLU MEYVE TÜRLERİ ISLAHI | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Sert kabuklu meyve türlerinin tanımı, hangi türlerden oluştuğu, bu türlerin kültür tarihi, üretimleri ve ekonomileri, morfolojik, fenolojik ve pomolojik özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltımları, türlere ait yerli ve yabancı çeşitler, tohum ve anaçları, türlerin yetiştiriciliğinde uygulanan kültürel ve bakım işlemleri, hasat zamanları, hastalık ve zararlıları, muhafazalarının öğretilmesi amaçlanmaktadır |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Sert kabuklu meyve kavramının tanımlanması, | 2 | Sert kabuklu meyvelerin tür ve çeşitlerin tanınması | 3 | Sert kabuklu meyvelerin orijinleri ve dünya üzerindeki yayılımları | 4 | Sert kabuklu meyvelerin üretim tekniklerini öğrenme | 5 | Sert kabuklu meyvelerin iklim isteklerini öğrenme | 6 | Sert kabuklu meyveler ekonomisi: Dünyada ve Türkiye’de üretimi, tüketimi ve dış ticareti | 7 | Sert kabuklu meyvelerle ilgili bilimsel esasları kavrayabilme | 8 | Sert kabuklu meyvelerin morfolojisi, pomolojisi ve fenolojisini kavrayabilme | 9 | Sert kabuklu meyvelerin döllenme biyolojisini öğrenme | 10 | Sert kabuklu meyve yetiştiriciliğinde uygulanacak kültürel işlemler | 11 | Sert kabuklu meyvelerin hasadı veya hasat yöntemleri | 12 | Sert kabuklu meyvelerin hasat sonrası işlemleri ve değerlendirilmesi | 13 | | 14 | | 15 | | 16 | | 17 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Sert kabuklu meyve türlerinden ceviz, fındık, antep fıstığı, badem ve kestanenin kültür tarihi; ekonomik önemi; meyve özellikleri ve besin değeri; sistematikteki yeri, kökeni, türleri, pomolojik sınıflandırması ve çeşitleri; morfolojik ve biyolojik özellikleri; ekolojik istekleri; yetiştiriciliği; uygulanan kültürel ve teknik işlemler ve derim ve muhafazası konularında öğrencilerin bilgi ve becerilerini arttırmaktır.
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sert kabuklu meyve türleri, orijinleri ve dünyadaki yayılış alanları | | | 2 | Sert kabuklu meyvelerin ekonomisi: Türkiye ve Dünyadaki üretim, tüketim ve ticareti | | | 3 | Sert kabuklu meyvelerin morfolojik ve pomolojik ve fenolojik özellikleri
| | | 4 | Sert kabuklu meyvelerin çoğaltılmasının biyolojik esasları ve çoğaltma yöntemleri | | | 5 | Sert kabuklu meyvelerin ekolojisi | | | 6 | Yerli ve yabancı çeşitleri ve özellikleri | | | 7 | Sert kabuklu meyve türlerinde ıslah amaçları | | | 8 | Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma | | | 9 | Ara Sınav | | | 10 | Sert kabuklu meyvelerin üretiminde uygulanacak kültürel işlemler | | | 11 | Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma | | | 12 | Sert kabuklu meyvelerin hasat ve muhafazası | | | 13 | Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma | | | 14 | Sert kabuklu meyvelerin hastalık ve zararlıları | | | 15 | Final Sınavı | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Badenes M.L., Byrne D.H. (Editors) 2012 Fruit Breeding: Hand Book of Plant Breding.Springer. 697-847 pgs |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 40 | Quiz | 2 | 40 | Ev Ödevi | 1 | 20 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Proje Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
Bireysel Çalışma | 14 | 10 | 140 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | 3 | 2 | 2 | | 3 | 2 | 3 | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | 3 | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | 3 | 3 | | | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | | | | | ÖÇ8 | 3 | | | | 3 | | | 3 | | | ÖÇ9 | | | | | | | | | | | ÖÇ10 | 4 | | | 4 | | | | | | | ÖÇ11 | | | | | | | | | | | ÖÇ12 | 3 | | | | | 4 | | | | | ÖÇ13 | | | | | | | | | | | ÖÇ14 | 3 | | | | | | | | 4 | | ÖÇ15 | | | | | | | | | | | ÖÇ16 | 3 | 3 | | | 3 | | | | | | ÖÇ17 | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|