Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BAB-23-151ÜZÜMSÜ MEYVE ÜRETİMİNDE İYİ TARIM UYGULAMALARISeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Üzümsü meyve üretiminde; çevre, hayvan ve insan sağlığını koruyucu, doğal kaynakları korumaya yönelik, gıda güvenirliği kavramlarını esas alan ve tarımda sürdürülebilirlik anlayışına uygun üretim sistemlerinin yaygınlaşması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doc. Dr. Mustafa Kenan Geçer
Öğrenme Çıktıları
1İyi tarım uygulamalarının üzümsü meyve yetiştiriciliğinde uygulanabilirliğinin tespiti
2İyi tarım ürünlerinin beslenme ve sağlık açısından değerlendirilmesi
3Sürdürülebilir üretimin sağlayacağı avantajların ortaya çıkması
4Bitki koruma faaliyetlerinin iyi tarım uygulamaları sonucu etkinliğinin artırılması
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Sürdürülebilir kalkınma yaklaşımına uygun biçimde iyi tarım metotlarının uygulanabilirliğinin açıklanması, üzümsü meyve üretimine katkısı ve önemi, ilkeleri, uyulması gereken kurallar, uygulamadaki aşamaları, Türkiye’de gelişimi ve geleceği, iyi tarım uygulamasında üzümsü meyvelerin diğer meyve türleriyle karşılaştırılması, iyi tarım uygulamalarının geleneksel yetiştiricilikle kıyaslanması, üretici ve tüketicinin bu konuya bakışı, çalışma sonuçlarının pratiğe yansıması, uygulanan üretim tekniklerinin ekolojik döngü üzerine olan etkilerinin sonuçlarının görülmesi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1İyi tarım uygulamalarının tanımı, önemi ve kapsadığı konular
2İyi tarımla ilgili mevzuat
3İyi tarım uygulamaları Ahududu, Çilek, Böğürtlen, Frenküzümü, Altın çilek
4Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma
5İyi tarım uygulamaları Josta üzümü, Dut, Mürver, Maviyemiş, Mahonya
6İyi tarım uygulamaları Gilaburu, Kocayemiş, Bektaşiüzümü, Bal üzümü
7Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma
8Ara sınav
9İyi tarımda uygulama örnekleri
10İyi tarım uygulamalarında hastalık ve zararlı denetimi
11İyi tarım ürünlerinin geleneksel tarım ürünleri ile karşılaştırılması
12Ödevlerin değerlendirilmesi ve tartışma
13İyi tarım ürünlerinin hasadı ve hasat sonrası işlemleri
14Üzümsü meyvelerde sürdürülebilir üretim için iyi tarım uygulamaları
15İyi tarım uygulamalarında maliyet unsurları
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Durmuşoğlu, E. & N. Tosun, İyi Tarım Uygulamaları. E.Ü.Z.F. Bitki Koruma Bölümü, Bornova-İzmir, 120 s, 2011. 2. Delice, N.Y., Delice, A., 2005. Uyum Çalışmaları Çerçevesinde İyi Tarım Uygulamaları Standardının Değerlendirilmesi. J.Agric.Fac.HR.U. 9 (3):53-62.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma1410140
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)188
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
ÖÇ1          
ÖÇ2          
ÖÇ3          
ÖÇ4          
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr