Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BAB-23-134 | SEBZE FİDESİ YETİŞTİRME TEKNİKLERİ | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Sebze fidelerinin üretiminde kullanılan temel yöntem ve tekniklerin tanıtılması ve öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Beyhan KİBAR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Sebzecilikte fide ile üretimin önemini ve nedenlerini yorumlayabilme | 2 | Sebze türlerine göre fide üretim yöntemlerini karşılaştırabilme | 3 | Kaliteli fide elde edilmesinde gerekli olan uygulamaları öğrenme | 4 | Fide gelişimine etki eden faktörler konusunda bilgiye sahip olma | 5 | Yazlık ve kışlık sebze fidesi yetiştiriciliği konusunda bilgiye sahip olma | 6 | Aşılı fide üretim yöntemleri konusunda teorik bilgiye sahip olma | 7 | Fide üretiminde büyümenin kontrolünü kavrayabilme |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Türkiye şartlarında sebze fidesi yetiştiriciliğinde kullanılan yöntemler, fide ile üretimin önemi, fide gelişimine etki eden faktörler, yazlık ve kışlık sebze fidesi yetiştiriciliği, aşılı fide üretim yöntemleri, fide üretiminde büyümenin kontrolü ve kaliteli fide üretiminde gerekli uygulamalar gibi konularda bilgiler verilecektir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sebze yetiştiriciliğinde kullanılan üretim yöntemleri | | | 2 | Fide ile üretimin avantajları, ülkemizdeki fide üretim durumu | | | 3 | Fidesi ile üretilen sebze türleri | | | 4 | Fide gelişimine etki eden faktörler | | | 5 | Fide yetiştirme ortamları ve kapları | | | 6 | Fide yetiştirme yerleri | | | 7 | Ara Sınav | | | 8 | Fide üretim yöntemleri | | | 9 | Yazlık ve kışlık sebze fidesi yetiştiriciliği | | | 10 | Sebzecilikte aşılı fide üretimi | | | 11 | Aşılı fide üretim yöntemleri | | | 12 | Fide üretiminde büyümenin kontrolü | | | 13 | Kaliteli fide üretiminde gerekli uygulamalar | | | 14 | Fide üretiminde hijyen ve önemi | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Fordham, R., Biggs, A.G., 1985. Principles of Vegetable Crop Production. Collins Professional and Technical Books. William Collins Sons and Co. Ltd. London. 250 s.
2. Styer, R. C. and Koranski, D.S. 1997. Plug & Transplant Production A Grower’s Guide. R. C. Styer (edt.) Ball Publishing, 335 North River Street, Batavia, İllions 60510 USA. 374 s.
3. Doolan, D. W., Leonardi, C., Baudoin W.O. 1999. Vegetable Seedling Production Manual. Food and Agriculture Organization of the United Nations, 69 s.
4. Günay, A. 2005. Sebze Yetiştiriciliği (Cilt I), Meta Basımevi, Bornova, İzmir.
5. Vural, H., Eşiyok, D., Duman, İ. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, 440 s., Bornova-İzmir.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 10 | 140 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Ev Ödevi | 1 | 11 | 11 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|