Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYear of StudyYarıyılAKTS
TAB-23-158SİLAJ BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİSeçmeli126
Level of Course Unit
Second Cycle
Objectives of the Course
Ülkemizde hayvancılığın gelişmesi kaliteli kaba yem kullanılması ile yakından ilişkilidir. Kış mevsiminde, diğer mevsimlerde bulunan yeşil yem bitkilerinin silaj yapılarak saklanması gerekmektedir. Silaj yapımında pek çok bitki kullanılmaktadır. Ancak bu amaçla en fazla kullanılanlar mısır, sorgum gibi Buğdaygil yem bitkileridir. Bunun yanı sıra baklagil familyasına ait bitkiler ile doğal çayır ve mera bitkileri ile birçok sanayi yan ürününden de silaj yapılabilmektedir. Bu kapsamda dersin amacı silaj yapmak amacı ile yetiştirilen bitkilerden başta mısır ve sorgum olmak üzere diğer bitkilerin yetiştiriciliği hakkında bilgi vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd.Doç.Dr.Bilal KESKİN
Öğrenme Çıktıları
1Silajın tanımı, silaj yapımının esasları, katkı maddeleri,
2silaj yapmak amacıyla yetiştirilen yem bitkileri, bu bitkilerin ekim zamanı, yetiştirme teknikleri, silaj için uygun biçim zamanları,
3silajın avantaj ve dezavantajları, kaliteli silajın özellikleri, silaj ve kuru otun besleme değerlerinin karşılaştırılması
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Course Contents
1.Silajın önemi 2.Silaj yapımı 3.Silaj bitkilerinin yetiştiriciliği
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Silajın Tanımı
2Silaj Yapımının Esasları
3Katkı Maddeleri
4Silaj Yapmak Amacıyla Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Ekim Zamanı, Yetiştirme Teknikleri, Silaj İçin Uygun Biçim Zamanları
5Silaj Yapmak Amacıyla Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Ekim Zamanı, Yetiştirme Teknikleri, Silaj İçin Uygun Biçim Zamanları
6Silaj Yapmak Amacıyla Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Ekim Zamanı, Yetiştirme Teknikleri, Silaj İçin Uygun Biçim Zamanları
7Silaj Yapmak Amacıyla Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Ekim Zamanı, Yetiştirme Teknikleri, Silaj İçin Uygun Biçim Zamanları
8Midterm Examination
9Silaj Yapmak Amacıyla Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Ekim Zamanı, Yetiştirme Teknikleri, Silaj İçin Uygun Biçim Zamanları
10Silaj Yapmak Amacıyla Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Ekim Zamanı, Yetiştirme Teknikleri, Silaj İçin Uygun Biçim Zamanları
11Silaj Yapmak Amacıyla Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Ekim Zamanı, Yetiştirme Teknikleri, Silaj İçin Uygun Biçim Zamanları
12Silajın Avantaj Ve Dezavantajları
13Kaliteli Silajın Özellikleri
14Silaj Ve Kuru Otun Besleme Değerlerinin Karşılaştırılması
15Silaj Ve Kuru Otun Besleme Değerlerinin Karşılaştırılması
16Final Examination
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Açıkgöz, E. 2001. Yem bitkileri. III: baskı, VİPAŞ Yay. No: 182, 584 s. 2.Açıkgöz, E., İ. Turgut ve İ. Filya 2002. Silaj bitkileri yetiştirme ve silaj yapımı. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. , 86 s. 3.Elçi, Ş. ve E. Açıkgöz 1993. Baklagil (Leguminoseae) ve buğdaygil (Gramineae) yembitkileri tanıtma kılavuzu. Afşaroğlu Matb. 240 s. 4.Barnes, R.F., D.A. Miller and Nelson C. J. (Eds) Forages, Iowa State University Press, Ames, Iowa. 5.Stoskopf, N.C., 1985. Cereal grain crops. A Prentice-Hall Comp. 6.Tosun, F. 1974. Baklagil ve buğdaygil yem bitkileri kültürü. A.Ü.Z.F. Yay. No: 123, Ders Kitapları Seri No: 8. 7.Ashbell, G. 1999. Forage preservation. General information for farmers connected with Peters&Brownes Group and Milne Feed PTY. Ltd. WA, Australia.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
SUM0
Language of Instruction
Work Placement(s)
Yok
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik12336
Tartışma10440
Soru-Yanıt10220
Bireysel Çalışma10220
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma2510
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma2612
Ev Ödevi3412
TOTAL WORKLOAD (hours)181
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
LO1          
LO2          
LO3          
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr