Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BAB-23-148 | STANDART VE F1 HİBRİT TOHUMCULUK TEKNİĞİ | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Sebze türlerinde açıkta tozlanan ve hibrit sebze tohumunun aşamalarını, sebze türlerine göre tohumun üretim aşamasına gelinceye kadar hangi ıslah aşamalarından geçtiğini, tohum üretimi için gerekli koşulların nasıl hazırlanması gerektiğini ve elde edilen tohumların h hasat ve hasat sonrası işlemlerin nasıl yapıldığını ve nasıl pazarlandığını öğretmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Eren ÖZDEN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Sebze türlerinde çeşit geliştirme aşamalarını öğretme. | 2 | Tohum üretim programını hazırlama. | 3 | Sebze türlerinde tohum üretimini gerçekleştirebilme. | 4 | Tohumda hasat sonrası uygulanan teknolojiyi öğretme. | 5 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinin kazandırılması. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
- |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
- |
Dersin İçeriği |
Sebze yetiştiriciliğinde tohumun önemi, Dünya’da ve Türkiye'de sebze tohumculuğu, Sebze tohumculuğunun tohum üretimi ve pazarlaması ile ilgili problemleri, Sebze tohum üretiminde etkili olan çevre faktörleri, Sebze tohumlukları ve tohumlarının üretim yöntemleri, Sebze tohum üretimi sırasında tohum kalitesini ve verimini artırmak için yapılması gerekli kültürel önlemler, Hasat, Tohumları ayırma, Kurutma, Temizleme yöntemleri, Tohum depolamasının gerekliliği ve depolama yöntemleri, Hibrit gücü ve heterozis, F1 hibrit tohum üretiminin aşamaları, üretim teknikleri, Ticari önemi olan sebze türlerinde açıkta tozlanan ve hibrit tohum üretiminin yapılışı |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tohum kavramı, tohumun oluşumu | | | 2 | Çeşit geliştirme yöntemleri | | | 3 | Dünya'da ve Türkiye'de Sebze Tohumculuk sektörünün yapısı | | | 4 | Sebze tohumu üretiminde ekoloji | | | 5 | Sebze tohumu üretimi yapılacak yerlerin seçimi | | | 6 | Açıkta sebze tohumu üretim yöntemleri | | | 7 | Ödev sunumları | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Tohum teknolojisi (Hasat, temizleme, sınıflandırma, paketleme) | | | 10 | Solanaceae, Cucurbitaceae familyasına giren sebze türlerinde açıkta tohum üretimi | | | 11 | Solanaceae, Cucurbitaceae familyasına giren sebze türlerinde hibrit tohum üretimi | | | 12 | Leguminosae, Umbbeliferae ve Cruciferae familyasına giren sebze türlerinde açıkta tohum üretimi | | | 13 | Leguminosae, Umbbeliferae ve Cruciferae familyasına giren sebze türlerinde hibrit tohum üretimi | | | 14 | Sebze tohumlarının pazarlanması | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders notları, Tohumculuk konusunda yazılmış kitaplar ve araştırma makaleleri
Tohumculuk konusunda yapılmış araştırma makaleleri |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 70 | Ev Ödevi | 1 | 30 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | - |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 1 | 20 | 20 |
Alan Çalışması | 1 | 30 | 30 |
Beyin Fırtınası | 1 | 30 | 30 |
Proje Sunma | 1 | 30 | 30 |
Makale Yazma | 1 | 30 | 30 |
Ev Ödevi | 1 | 30 | 30 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 3 | 5 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 5 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ5 | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|