Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BAB-23-148STANDART VE F1 HİBRİT TOHUMCULUK TEKNİĞİSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Sebze türlerinde açıkta tozlanan ve hibrit sebze tohumunun aşamalarını, sebze türlerine göre tohumun üretim aşamasına gelinceye kadar hangi ıslah aşamalarından geçtiğini, tohum üretimi için gerekli koşulların nasıl hazırlanması gerektiğini ve elde edilen tohumların h hasat ve hasat sonrası işlemlerin nasıl yapıldığını ve nasıl pazarlandığını öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Eren ÖZDEN
Öğrenme Çıktıları
1Sebze türlerinde çeşit geliştirme aşamalarını öğretme.
2Tohum üretim programını hazırlama.
3Sebze türlerinde tohum üretimini gerçekleştirebilme.
4Tohumda hasat sonrası uygulanan teknolojiyi öğretme.
5Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinin kazandırılması.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
-
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
-
Dersin İçeriği
Sebze yetiştiriciliğinde tohumun önemi, Dünya’da ve Türkiye'de sebze tohumculuğu, Sebze tohumculuğunun tohum üretimi ve pazarlaması ile ilgili problemleri, Sebze tohum üretiminde etkili olan çevre faktörleri, Sebze tohumlukları ve tohumlarının üretim yöntemleri, Sebze tohum üretimi sırasında tohum kalitesini ve verimini artırmak için yapılması gerekli kültürel önlemler, Hasat, Tohumları ayırma, Kurutma, Temizleme yöntemleri, Tohum depolamasının gerekliliği ve depolama yöntemleri, Hibrit gücü ve heterozis, F1 hibrit tohum üretiminin aşamaları, üretim teknikleri, Ticari önemi olan sebze türlerinde açıkta tozlanan ve hibrit tohum üretiminin yapılışı
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tohum kavramı, tohumun oluşumu
2Çeşit geliştirme yöntemleri
3Dünya'da ve Türkiye'de Sebze Tohumculuk sektörünün yapısı
4Sebze tohumu üretiminde ekoloji
5Sebze tohumu üretimi yapılacak yerlerin seçimi
6Açıkta sebze tohumu üretim yöntemleri
7Ödev sunumları
8Ara sınav
9Tohum teknolojisi (Hasat, temizleme, sınıflandırma, paketleme)
10Solanaceae, Cucurbitaceae familyasına giren sebze türlerinde açıkta tohum üretimi
11Solanaceae, Cucurbitaceae familyasına giren sebze türlerinde hibrit tohum üretimi
12Leguminosae, Umbbeliferae ve Cruciferae familyasına giren sebze türlerinde açıkta tohum üretimi
13Leguminosae, Umbbeliferae ve Cruciferae familyasına giren sebze türlerinde hibrit tohum üretimi
14Sebze tohumlarının pazarlanması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders notları, Tohumculuk konusunda yazılmış kitaplar ve araştırma makaleleri Tohumculuk konusunda yapılmış araştırma makaleleri
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav170
Ev Ödevi130
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
-
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım12020
Alan Çalışması13030
Beyin Fırtınası13030
Proje Sunma13030
Makale Yazma13030
Ev Ödevi13030
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)174
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
ÖÇ15543533333
ÖÇ25443535433
ÖÇ33443534333
ÖÇ44543533333
ÖÇ53432332235
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr