Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BAB-23-150TOHUM FİZYOLOJİSİSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Tohumun yaşamı ve fizyolojik olayları özellikle dormansi, çimlenme ve buna benzer konularda öğrenciyi bilgilendirmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Eren ÖZDEN
Öğrenme Çıktıları
1-Tohum oluşumu -Tohumun kimyasal bileşimi -Tohum gelişimi -Tohumu kurutmaya dayanım -Tohum depolama ilkeleri -Tohum gücü ve testleri -Tohum dormansisi ve kaldırıcı uygulamalar -Tohum gelişimi süresince meydana gelen biyokimyasal değişimler (ATP, GA3, osmotik yapı v.s.) -Sert kabukluluk ve su alım zararı -Çimlenmenin temel ilkeleri ve etkileyen faktörler.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
-
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
-
Dersin İçeriği
Tohum oluşumu, kimyasal bileşimi, gelişimi, kurutmaya dayanım, depolama ilkeleri, tohum gücü ve testleri, dormansi ve kaldırıcı uygulamalar tohum gelişimi süresince meydana gelen biyokimyasal değişimler (ATP, GA3, osmotik yapı v.s.), sert kabukluluk, su alım zararı, çimlenmenin temel ilkeleri ve etkileyen faktörler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tohum oluşumu ve kısımları
2Tohumun besin maddesi kapsamı
3Çimlenme nedir ve özellikleri nelerdir?
4Çimlenme için gerekli koşullar
5Çimlenmede türlere göre farklılaşmalar
6Dormansi nedir özellikleri nelerdir?
7Dormansiyi kaldırma yöntemleri
8Ara sınav
9Mekanik ve fizyolojik dormansiyi kaldırma yöntemleri
10Tetrazaolium testi ve koşulları
11Sert kabukluluk ve giderilmesi
12Tohum fizyolojisinde yeni gelişmeler
13Dormansinin arazideki tohum çimlenmesine etkisi, Arazi koşulları ve dormansi oluşumu
14Dormansi ve çimlenmenin iyileştirilmesindeki çalışmalalar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ellis, R.H. and Barret, S. (1994).Alternating temperatures and rate of seed germination in lentil. Annals of Botany, 74, 519-524. Mavi, K., Mavi, F., Demir, I. and Matthews, S. (2014). Electrical conductivity of seed soak water predicts seedling emergence and seed storage potential in commercial seed lots of radish. Seed Science and Technology, 42, 76-86. Chang, Y. K., K. J. Hwa, Y.Y. Rog, and L. S. Ho,. 1996. Effects of fruit maturity and afterripening period on the germination of gourd seeds. Journal Korean Society Horticulture Science. 37: 197-200.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav160
Beyin Fırtınası120
Makale Yazma120
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı160
Rapor120
Makale Yazma120
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
-
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Problem Çözümü13030
Beyin Fırtınası13030
Makale Yazma12020
Makale Kritik Etme13030
Rapor13030
Performans13030
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)174
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
ÖÇ13454544423
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr