Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BAB-23-131ORGANİK SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Son yıllarda özellikle sebze yetiştiriciliğinde konvansiyonel tarım dışında uygulanabilecek olan organik tarım teknikleri konusunda temel ve genel bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doc. Dr. Beyhan KİBAR
Öğrenme Çıktıları
1Organik tarımın tanımı, önemi, genel özellikleri, temel ilkeleri ve amaçlarını öğrenir
2Dünyada ve ülkemizde organik tarım uygulamaların tarihçesi, gelişimi ve mevcut durumu hakkında bilgi sahibi olur
3Organik sebze üretim teknikleri ve yetiştiriciliğini öğrenir
4Konvansiyonel ve organik sebze tarımının karşılaştırılması ile organik sebze tarımının avantajları ve dezavantajları konusunda bilgi sahibi olur
5Organik sebze yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı çeşit kullanımı ve Türkiye’de organik sebze ürünlerinin pazarlama olanakları konusunda bilgi sahibi olur
6Organik sebze tarımında kontrol ve sertifikasyonun nasıl yapıldığını öğrenir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Organik tarımın tanımı, önemi, amaçları, genel özellikleri, temel ilkeleri, dünyada ve ülkemizde organik tarım uygulamalarının mevcut durumu; sebze türlerinin organik olarak yetiştiriciliği; konvansiyonel ve organik sebze tarımının karşılaştırılması; organik sebze tarımının avantajları ve dezavantajları; organik sebze tarımında dayanıklı çeşitlerin kullanılması (hastalık ve zararlılara karşı); Türkiye’de organik sebze ürünlerinin pazarlanma durumu; organik sebze tarımında kontrol ve sertifikasyon; organik sebze tarımında karşılaşılan başlıca sorunlar ve bunların çözüm önerileri gibi konularda bilgilerin verilmesidir
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Organik tarımın tanımı, önemi ve genel özellikleri
2Organik tarımın temel ilkeleri, organik tarımın amaçları
3Dünyada ve ülkemizde organik tarım uygulamaların tarihçesi, gelişimi ve mevcut durumu, dünyada ve Türkiye’deki organik sebze üretimi değerleri
4Organik sebze üretim teknikleri ve yetiştiriciliği
5Organik sebze üretim teknikleri ve yetiştiriciliği
6Organik sebze üretim teknikleri ve yetiştiriciliği
7Ara Sınav
8Organik sebze üretim teknikleri ve yetiştiriciliği
9Organik sebze üretim teknikleri ve yetiştiriciliği
10Konvansiyonel ve organik sebze tarımının bitkisel özellikler, girdi kullanımı ve kalite özellikleri bakımından karşılaştırılması
11Organik sebze yetiştiriciliğinde karşılaşılan başlıca sorunlar ve çözüm yolları; organik sebze tarımının avantajları ve dezavantajları
12Organik sebze yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı çeşit kullanımı
13Türkiye’de organik sebze ürünlerinin pazarlanma olanakları
14Organik sebze tarımında kontrol ve sertifikasyon
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Zengin, M., 2007. Organik Tarım. Hasad Yayıncılık, 136 s. 2. Anonim, 2002. Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. 3. Anonim, 2003. Organik Tarımın Genel İlkeleri. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara. 4. Aksoy, U., Altındişli, A., 1998. Ekolojik (Organik, Biyolojik) Tarım. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Yayınları. Bornova, İzmir. 125 s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma1410140
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)188
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5
ÖÇ6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr