|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TAE-23-112 | HAYVANCILIK EKONOMİSİ | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | • Sahip olunan sınırlı üretim kaynaklarından rasyonel bir biçimde yararlanmak için gerekli olan genel ekonomi kavramlarını ve temel işletmecilik ilkelerini öğretmek,
• Bu ilkelerin hayvancılık işletmelerinde işletmecilik kararlarının alınmasında kullanılmasını,
• Hayvancılık işletmelerinin maliyet ve karlılık analizlerinin yapılabilmesini ve yorumlanabilmesini sağlamak,
• Ekonominin temel prensipleri ve genel tanımlar ile çiftlik hayvanları üretiminde etkin olan ekonomik ilkeler,
• Başlıca üretim maliyetleri,
• İşletme analizi, işletme yeri seçimi,
• Pazarlama, reklam,
• Avrupa Birliği’ ne uyum sürecinde yeni yaklaşımlar gibi genel konuları
öğretmek amaçlanmaktadır.
| Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Assist. Prof. Dr. Yakup Erdal ERTÜRK | Öğrenme Çıktıları | 1 | Hayvancılığın dünya ve Türkiye ekonomisi içindeki payını, toplam tarım içindeki payını öğrenir. | 2 | Temel iktisadi tanımları öğrenir, | 3 | Verimlilik artırma ve maliyet azaltma tekniklerini yorumlayabilir | 4 | Uluslararası ticaret anlaşmaları ve pazarlama yöntemlerini yorumlayıp, analiz edebilir, | 5 | Hayvansal üretim ile ilgili girdi ve desteklemeler, ve Avrupa Birliği’ne uyum, Ortak Tarım Politikası ilişkisini yorumlayabilir |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | • Hayvancılık ekonomisine giriş
• Temel Ekonomik kavramlar
• Ekonominin Tanımı ve kapsamı
• Hayvancılığın Türkiye ve dünya ekonomisindeki rolü, önemi ve sorunları
• Hayvancılık istatistikleri
• Büyükbaş hayvancılık
• Küçükbaş hayvancılık
• Kümes hayvancılığı
• İç sular ve deniz balıkçılığı
• Et ve et mamulleri sanayi
• Et ürünleri ve diğer hayvancılık ürünleri üretimi
• Süt işleme sanayi
• Süt ve süt mamulleri üretimi
• Yem / kaba yem üretimi
• Hükümet politikaları
• Hayvancılığın istihdam potansiyeli
• Hayvancılığın çevreye etkileri
• Hayvancılık ürünleri dış ticareti
• AB müzakere süreci ve DTÖ ticaret reformları
• Arz ve hayvansal ürünlerin arz özellikleri
• Talep ve hayvansal ürünler talebinin özellikleri
• Hayvancılık ürünleri tüketimi
• Hayvancılık ürünlerinin arz ve talep projeksiyonları
• Hayvansal ürünlerde fiyat oluşumu
Ara Sınav
• İşletme ekonomisi, ekonominin temel sorunları, işletme ve işletme büyüklüğü, sabit ve döner sermaye, enflasyon, deflasyon
• Hayvansal üretim ile ilgili girdi ve desteklemeler, uluslar arası ilişkiler ve Avrupa Birliği’ ne uyum, Ortak Tarım Politikası, Dünya Ticaret Örgütü ve Anlaşması
• Uluslararası hayvan ve hayvansal ürünler ticareti, uluslararası pazar politikaları ve stratejileri, dış ticarette karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
• Türkiye hayvancılığının üretim maliyetleri ve pazarlama ile ilgili sorunları ve çözüm yolları, üretici örgütleri, mesleki örgütler, sanayi ve ticaret örgütleri
• Pazarlama, pazarlama sistemleri (Organizasyonlar) ve stok yönetimi, süt, yumurta, beyaz ve kırmızı ette pazarlama modelleri, reklam.
• Hayvancılık organizasyonları
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | • Hayvancılık ekonomisine giriş
• Temel Ekonomik kavramlar
• Ekonominin Tanımı ve kapsamı
• Hayvancılığın Türkiye ve dünya ekonomisindeki rolü, önemi
| | | 2 | • Hayvancılık istatistikleri
• Büyükbaş hayvancılık
• Küçükbaş hayvancılık
• Kümes hayvancılığı
• İç sular ve deniz balıkçılığı
| | | 3 | • Et ve et mamulleri sanayi
• Et ürünleri ve diğer hayvancılık ürünleri üretimi
• Süt işleme sanayi
• Süt ve süt mamulleri üretimi
• Yem / kaba yem üretimi
| | | 4 | • Hükümet politikaları
• Hayvancılığın istihdam potansiyeli
• Hayvancılığın çevreye etkileri
| | | 5 | • Hayvancılık ürünleri dış ticareti
• AB müzakere süreci ve DTÖ ticaret reformları
| | | 6 | • Arz ve hayvansal ürünlerin arz özellikleri
• Talep ve hayvansal ürünler talebinin özellikleri
| | | 7 | • Hayvancılık ürünleri tüketimi
• Hayvancılık ürünlerinin arz ve talep projeksiyonları
| | | 8 | • Hayvansal ürünlerde fiyat oluşumu | | | 9 | • İşletme ekonomisi, ekonominin temel sorunları, işletme ve işletme büyüklüğü, sabit ve döner sermaye, enflasyon, deflasyon | | | 10 | • Hayvansal üretim ile ilgili girdi ve desteklemeler, uluslar arası ilişkiler ve Avrupa Birliği’ ne uyum, Ortak Tarım Politikası, Dünya Ticaret Örgütü ve Anlaşması | | | 11 | • Uluslararası hayvan ve hayvansal ürünler ticareti, uluslararası pazar politikaları ve stratejileri, dış ticarette karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri | | | 12 | • Türkiye hayvancılığının üretim maliyetleri ve pazarlama ile ilgili sorunları ve çözüm yolları, üretici örgütleri, mesleki örgütler, sanayi ve ticaret örgütleri | | | 13 | • Pazarlama, pazarlama sistemleri (Organizasyonlar) ve stok yönetimi, süt, yumurta, beyaz ve kırmızı ette pazarlama modelleri, reklam. | | | 14 | • Hayvancılık organizasyonları | | | 15 | | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | • Rehber E., Tarımsal İşletmecilik ve Planlama, Tipi T, U.Ü. Basımevi Müdürlüğü, ISBN-975-6149-06-X, Bursa, 2005.
• Rehber E., Çetin B, Tarım Ekonomisi, Vipaş A.Ş. Yayın No: 10, ISBN-975-564-074-6, Bursa, 1998
• Rehber E., Ekonomi,U.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Notları No: 21, Bursa, 1995
• İçöz, Y. Bursa İli Süt Sığırcılık İşletmelerinde Karlılık ve Verimlilik Analizi, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Yayın No: 116, Ankara. 2004
• Aral,S. (1997) Hayvancılık İşletme Ekonomisi Ders Notları (Teksir)
• Case, Fair, Oster, 2010, Principles of Economics, Pearson, NY, 2010.
• Ömer Faruk Çolak, İktisada Giriş, Gazi Yayınevi, Ankara, 2008
• Petek, M., Hayvancılık İşletmeleri Yönetimi ve İşletme Ekonomisi. Öğrenci Ders Notları, 2011 (Basılmamış).
• Kaygısız F, Güneş H (1997) Hayvancılık İşletme Ekonomisi. İstanbul Üniv.Vet.Fak.Yay.İstanbul.
• Erkuş A, Demirci R (1985) tarımsal işletmecilik ve Planlama. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın NO.944, A.Ü. Basımevi, Ankara.
• Taub H (1999) Effective Management and Business Strategy. Mashav Course Note, Israel.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 | Final Sınavı | 1 | 10 | 10 | Derse Katılım | 14 | 10 | 140 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|